Noi in Spania
 
alexandriongroup

Planul Guvernului pentru a descoperi 40.000 de falși autónomos atinge doar un sfert din fraudă

zoom Planul Guvernului pentru a descoperi 40.000 de falși autónomos atinge doar un sfert din fraudă

6 septembrie 2018

Nu sunt nici lucrători pe cont propriu, nici salariați, dar au parte de părțile cele mai rele ale unora și ale celorlalți. Așa-numiții falși lucrători pe cont propriu nu beneficiază de protecția pe care o au angajații, dar nici nu se bucură de libertatea pe care o au  autónomos. Deși mențin o relație de dependență cu firma pentru care își oferă serviciile, din acest motiv trebuind să fie înscriși în Regimul General din sistemul de Securitate Socială, compania le dă de muncă doar dacă sunt dispuși să intre în Regimul Special al Lucrătorilor pe Cont Propriu (Régimen Especial de Trabajadores Autónomos – Reta). Cu un singur obiectiv: să se economisească cotizații. 

Nu este ușor să se cuantifice numărul lucrătorilor din Spania care sunt în această situație, deși datele oferite de Analiza Populației Active (Encuesta de Población Activa – EPA) cu privire la activitatea pe cont propriu permit autorităților în domeniu să își facă o idee cu privire la dimensiunea problemei. Din cei 3.042.200 de lucrători pe cont propriu înregistrați la sfârșitul anului 2017, 165.900 (5,45%) declară că nu pot influența nici conținutul, nici ordinea sarcinilor pe care trebuie să le rezolve, fapt ce arată o clară relație de dependență. 

De asemenea, dintre cei peste 2.011.000 de lucrători independenți sau membri ai cooperativelor, 32.800 (1,6%) și-au început activitatea deoarece fostul lor angajator le-a cerut să lucreze pe cont propriu. Iar 222.400 afirmă că orarul le este stabilit de client sau de clienți. Sunt răspunsuri puțin compatibile cu figura lucrătorului autonom și care fac autoritățile să se gândească că în aceste cazuri ar putea exista relații de muncă neconforme cu legea.   

Greu de cuantificat. Lupta împotriva fraudei în câmpul muncii este una dintre axele de acțiune ale Ministerului Muncii, Migrației și Securității Sociale. Pe lângă aprobarea Planului Director pentru o Muncă Demnă, ce include două planuri de șoc, recent s-a aprobat un decret regal cu care Guvernul dorește să scoată la lumină 40.000 de angajați în Regimul General. Anul trecut au fost abia 1.865, conform datelor Ministerului Muncii.

„Suntem în fața unei probleme importante. Totul este bine-venit pentru combaterea acestei forme de muncă și a firmelor care o folosesc. Nu se pot justifica beneficiile firmelor înrăutățindu-se relațiile de muncă”, declară Lorenzo Amor, președintele Federației Naționale a Lucrătorilor pe Cont Propriu. „Să ai falși lucrători pe cont propriu reprezintă o fraudare a legii și o concurență neloială față de firmele care își înscriu corect lucrătorii în Regimul General. În plus, implică o importantă pierdere de cotizații pentru Securitatea Socială, de peste 300 de milioane de euro”.        

Surse din Uniunea Asociațiilor de Lucrători pe Cont Propriu și Întreprinzători vorbesc de o cifră și mai mare, considerând că din cauza acestei practici Seguridad Social pierde 592 de milioane de euro. 

Propuneri. Pentru secretarul general al acestei din urmă organizații, María José Landaburu, problema este că „noi, lucrătorii pe cont propriu, reprezentăm chilipirul de pe piața muncii. Falșii autónomos sunt afectați ilegal de precaritate și de absența drepturilor, de care suferă legal lucrătorii pe cont propriu ca urmare a unui regim de pe piața muncii injust”. De aceea, în opinia sa, cheia este acordarea de drepturi lucrătorilor pe cont propriu, „transformându-se sistemul de cotizare în unul mai proporțional și echitabil în funcție de câștigurile reale și incluzându-se drepturile (baja, șomaj, pensii demne), de care în prezent nu beneficiem”.    

În opinia conducerii Uniunii Profesioniștilor și Lucrătorilor pe Cont Propriu, doar prin inițiativele pe care le adoptă Guvernul nu se va rezolva această problemă. „Trebuie să se caute o soluție globală, până acum s-au pus doar pansamente”, a denunțat Eduardo Abad, secretarul general al acestei organizații. În acest sens, a vorbit de necesitatea înființării unui registru obligatoriu cu toate contractele pe care le au autónomos personas físicas. În plus, a precizat că „este necesar ca Inspecția Muncii să aibă competențe pentru a stabili dacă lucrătorul în cauză este un fals lucrător pe cont propriu sau, din contră, un Trade (autónomo económicamente dependiente), în acest mod protejându-se și acest concept”. 

În prezent, Inspecția Muncii se limitează la a stabili dacă este vorba de o relație comercială sau de muncă. Cu acest registru, a continuat Abad, inspectorii ar putea să afle ușor dacă lucrătorul cu privire la care au suspiciuni este un Trade sau, din contră, un fals lucrător pe cont propriu.  

Trade sunt lucrătorii pe cont propriu care obțin cel puțin 75% din venituri de la un singur plătitor. Se calculează că există circa 350.000, dar sunt înregistrate mai puțin de 10.000 de contracte.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: