Noi in Spania
 
alexandriongroup

20% dintre angajații din HoReCa sunt străini

zoom 20% dintre angajații din HoReCa sunt străini

6 septembrie 2018

Seguridad Social are două milioane de lucrători străini care cotizează. Aceștia reprezintă 10% din totalul de 19 milioane de lucrători înscriși în sistemul de Securitate Socială din Spania. Totuși, în HoReCa (hoteluri, restaurante, café) prezența străinilor este dublă: 20% dintre angajații în hostelería provin din altă țară, conform datelor publicate, pe 20 august, de Ministerul Muncii. Dintre salariații străini din HoReCa (340.678 înscriși), 32% sunt originari din țări din UE, iar 62%, din restul lumii. 

Și în alte sectoare prezența străinilor depășește media din sistemul de Securitate Socială, care este 10%. Este cazul străinilor care cotizează în sistemul agrar, aceștia reprezentând 12% din total; în comerț și reparații de vehicule (12%).

Străini sunt și 10% dintre lucrătorii în case; 9% din cei care au activități administrative; 7,2% din lucrătorii în construcții și aproape 7% din industrie. Procentul străinilor este și mai mare în cazul lucrătorilor pe cont propriu din sectorul comerțului (aproape 30).  

În aceste cifre oferite de Ministerul Muncii se observă puține variații față de radiografia acestui colectiv acum zece ani, deși au apărut unele schimbări. Una dintre cele mai semnificative s-a înregistrat în rândul lucrătorilor străini din construcții, care în 2009 reprezentau 16,5% din totalul din sector, iar în prezent sunt cu puțin peste 7%. În ultimii zece ani a crescut și proporția lucrătorilor pe cont propriu străini, care acum un deceniu reprezentau 10% din total, iar acum sunt 16% din toți cei care cotizează și provin din alte țări.

Repartizarea teritorială. În prezent, unu din fiecare patru lucrători străini din Spania, indiferent că sunt angajați sau muncesc pe cont propriu, are rezidența în Cataluña. Comunitatea Madrid este a doua cu cei mai mulți lucrători ce provin din alte țări, 20% din toți cei care lucrează în Spania.

În Cantabria, Extremadura, Asturias și La Rioja sunt cei mai puțini lucrători străini, sub 1% din totalul colectivului în fiecare dintre aceste regiuni.   

Creștere puternică. În general, chiar dacă graficul străinilor nu a înregistrat schimbări mari în ultimii ani, de când economia spaniolă a început să se recupereze numărul străinilor care cotizează la Seguridad Social a crescut cu mult față de cel al spaniolilor.

În ultimul an sistemul de Securitate Socială a câștigat 150.000 de cotizanți străini, procentul acestora crescând cu 8, ritm interanual, atât în ceea ce privește salariații, cât și lucrătorii pe cont propriu. Este mai mult de dublu față de cât a crescut înscrierea în sistem în general, care a urcat cu 2,9% în iulie față de aceeași lună din 2017. Ba chiar în comunități autonome precum Navarra și Galicia, numărul cotizanților străini a ajuns la 13%, respectiv 12%. Doar în provincia Lleida a scăzut.    

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: