Noi in Spania
 

8,3% dintre lucrători muncesc 49 de ore pe săptămână sau mai mult

zoom 8,3% dintre lucrători muncesc 49 de ore pe săptămână sau mai mult

1 noiembrie 2018

8,3% dintre lucrătorii din Spania muncesc 49 de ore sau mai mult pe săptămână, conform datelor Analizei Populației Active, publicate pe 23 octombrie de Institutul Național de Statistică. Deși în principiu nu se poate lucra dincolo de limita de 40 de ore, stabilită de lege, se pot efectua ore extraordinare plătite, cu bani sau prin zile de odihnă. Problema este că se semnalează că aproximativ 44% dintre aceste ore extra nu au fost plătite, deci, nu respectă legea.

Aceste statistici, realizate cu date din 2017 și reunite în Analiza Indicatorilor Calității de Viață, arată că orarele prelungite se întâlnesc foarte des. De fapt, 51% dintre lucrători lucrează 40 de ore sau mai mult pe săptămână. Și asta, în ciuda faptului că acordurile colective de muncă stabilesc o medie de aproximativ 38 de ore, conform registrelor Ministerului Muncii.   

Profilul celor care lucrează cel mai mult timp are două fețe perfect identificabile: pe o parte sunt angajatorii, personalul din conducere și lucrătorii pe cont propriu. Pe alta, tinerii în jur de 30 de ani, cu puțină calificare, străinii și persoanele care lucrează mai ales în construcții și HoReCa (hostelería).    

Puțin contează că în 2017 s-a recuperat PIB-ul Spaniei. Criza continuă să își proiecteze umbra pe piața muncii: „Structura pieței muncii din ultimii ani, din cauza situației de criză economică și a nevoii de adaptare la condițiile dificile de pe această piață, a contribuit semnificativ la schimbarea orarelor de muncă”, scrie în analiza Institutului Național de Statistică.  

Cele mai multe ore se lucrează în construcții, HoReCa, industria manufacturieră și în comerț. Cele mai puține, în Administrația Publică, învățământ, sistemul sanitar și serviciile sociale.

Străinii formează cea mai mare parte a celor care lucrează 40 de ore sau mai mult. 56,2% dintre lucrătorii străini originari din UE au un orar lung. În cazul persoanelor extracomunitare, se ajunge la 58,3%.  

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: