Noi in Spania
 

Cotizația lucrătorilor pe cont propriu la SS va crește cu numai 5,36 euro pe lună

zoom Cotizația lucrătorilor pe cont propriu la SS va crește cu numai 5,36 euro pe lună

29 noiembrie 2018

Cinci euro în plus pe lună vor plăti lucrătorii pe cont propriu drept cotizație la Seguridad Social (SS) anul viitor. După mai multe reuniuni, guvernul a ajuns, pe 22 noiembrie, la un acord cu organizațiile de autónomos.   

Organizațiile cele mai reprezentative din sector, ATA (Asociación de Trabajadores Autónomos) și UPTA (Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos), au reușit să-și impună pre-acordul de acum două săptămâni, ce include această urcare față de propunerea inițială a ministerului – o creștere a cotizației de 40 de euro pe lună, ce ulterior a scăzut la 22 de euro.  

Baza de cotizație a lucrătorilor pe cont propriu va crește cu 1,25% de la 1 ianuarie 2019, iar cotizația va fi de 30%, după cum au informat aceste organizații. Astfel, cotizația urcă 5,36 euro pe lună (64 de euro pe an) pentru autónomos por persona física, iar pentru autónomos societarios creșterea este de 6,89 euro pe lună (82 de euro pe an).

Această creștere, conform lucrătorilor pe cont propriu, „va aduce cu sine o mai amplă și mai bună protecție”. După analiza ATA și UPTA, accesul la dreptul la șomaj se flexibilizează și se extinde durata prestației. În plus, lucrătorilor pe cont propriu li se va plăti baja laboral din prima zi în cazul unui accident de muncă sau al unei boli profesionale și nu vor achita cotizația la Seguridad Social începând cu a doua lună de concediu medical cauzat de boală ori incapacitate temporară până în momentul reînceperii muncii. 

Pe de altă parte, în cele 24 de luni de după baja por maternidad lucrătoarele pe cont propriu vor putea beneficia de un tarif plan de 60 de euro timp de 12 luni, „fără a fi necesar ca în prealabil să își fi întrerupt activitatea”.

Acest acord prevede și că toți lucrătorii pe cont propriu vor putea să beneficieze de formare continuă și reciclare profesională.

În total, în 2019 lucrătorii pe cont propriu persoane fizice vor plăti pe lună 283,3 euro pe lună drept cotizație la Seguridad Social în cazul în care cotizează în funcție de baza minimă. În cazul lucrătorilor pe cont propriu societarios, baza minimă va crește anul viitor până la 1.214,08 euro lunar. Vor plăti 364,22 euro pe lună, cu 6,89 euro mai mult (82 de euro pe an) mai mult decât în 2018.  

Se prevede ca acest nou sistem de cotizare să fie tranzitoriu, deoarece obiectivul este ca lucrătorii pe cont propriu să cotizeze la Seguridad Social în funcție de câștigurile lor reale.    

În ceea ce privește tariful plan actual de 50 de euro e lună, acesta va crește până la 60 de euro lunar, menținându-se după primele 12 luni bonificațiile posterioare actuale ale tarifului plan. Beneficiarii acestuia vor beneficia de aceleași drepturi și prestații.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: