Noi in Spania
 
alexandriongroup

Seguridad Social recunoaște că lucrătorii pe cont propriu au dreptul la subsidiul de 52 de ani

zoom Seguridad Social recunoaște că lucrătorii pe cont propriu au dreptul la subsidiul de 52 de ani

7 noiembrie 2019

O instrucțiune internă a sistemului de Seguridad Social ar putea să îi împiedice pe lucrătorii pe cont propriu să aibă acces la subsidiul pentru persoane peste 52 de ani. Ordinul nu ar trebui să fie împotriva legislației, afirmă specialiștii. Câteva exemple ilustrează aceste situații dramatice.    

Deși fiecare caz este diferit, acest lucru se repetă destul de des. Este vorba de persoane care au lucrat ca angajate timp de an de zile și care, la un moment dat, s-au hotărât să înceapă să muncească ca autónomos.  După o vreme și, mai ales, din cauza ultimei crize, s-au văzut obligate să își închidă afacerea. Acum, la peste 52 de ani și după ce au cotizat o viață, se văd nevoite să solicite subsidio para mayores de 52 años (430,27 de euro pe lună) ca să supraviețuiască. Totuși, chiar dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Decretul Regal Lege 8/2019, de multe ori li se respinge dreptul, dacă avem în vedere plângerile pe care le primesc aproape zilnic organizațiile de lucrători pe cont propriu.

După o consultare realizată de publicația autónomos y emprendedor.es, Ministerul Muncii, Migrațiilor și Securității Sociale a confirmat că lucrătorii pe cont propriu pot să beneficieze de subsidiul pentru persoane peste 52 de ani, cu condiția să îndeplinească toate condițiile. După cum au explicat surse din minister publicației menționate: „articolul 274.4 din TRLGSS (Texto refundido de la Ley General de la Seguridad Social) le permite să primească subsidiul pentru persoanele peste 52 de ani tuturor lucrătorilor pe cont propriu care au fost într-una din situațiile care permit accesul la acesta înainte de munca pe cont propriu, odată finalizată această muncă”.

Totuși, surse din minister au explicat că se va acorda ajutorul „cu condiția ca durata muncii – pe cont propriu – să nu implice stingerea dreptului (adică să nu aibă o durată mai mare de 60 de luni) și să îndeplinească restul condițiilor stabilite de lege”. 

Această nouă limitare nu este menționată în Decretul Regal Lege 8/2019, ci într-o instrucțiune internă (Instrucciones para la aplicación del Real Decreto Ley 8/2019), trimisă de Seguridad Social funcționarilor săi. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care se respinge acest ajutor persoanelor care au fost angajate și apoi lucrători pe cont propriu.  

Instrucțiunea spune că acei contribuabili care au cotizat mai mult de 60 de luni – 5 ani – în RETA (Régimen Especial de Trabajadores Autónomos) nu au dreptul la ajutor; fără să se explice nimic și, mai ales, fără să se spună motivul acestei decizii. Este un impediment care nu apare în lege. Instrucțiunea adaugă și că „dacă munca pe cont propriu a fost realizată de persoana interesată fără să se fi înscris la Seguridad Social și a durat 24 de luni sau mai mult, acest fapt implică imposibilitatea de a avea acces la subsidiu”. Totuși, Laura Gómez, avocată și directoarea generală a Federației Naționale de Asociații de Lucrători pe Cont Propriu,  a explicat că „instrucțiunile interne cu care lucrează Seguridad Social nu pot să nu respecte normativa. Acestea sunt un ghid pentru ca funcționarii să știe cum să aplice anumite legi în cazurile în care unele puncte nu sunt clare și pot duce la diferite interpretări. Astfel se urmează același criteriu de rezolvare”.

Alți experți juridici consideră că această instrucțiune nu are valabilitate legală. Alberto Ara, avocat expert în domeniul muncii, a afirmat că „nu există nici o dispoziție, circulară ori instrucțiune care să aibă o valoare superioară normativei (în acest caz, față de Real Decreto Ley 8/2019).  Circulara este interpretarea pe care o face ministerul normativei, dar nu are valoare juridică”. Acest specialist semnalează că menționata condiție cu privire la 60 de luni nu poate să fie un motiv ca să nu se acorde subsidiul lucrătorilor pe cont propriu, deoarece aceasta este menționată doar în instrucțiunea în cauză și nu în decretul regal publicat în Buletinul Oficial al Statului, pe 12 martie.

Această nouă normativă îmbunătățește și schimbă anteriorul subsidiu pentru persoane în vârstă. Câteva dintre modificările mai importante au fost: scăderea vârstei, care a trecut de la 55 de ani la 52;  creșterea cotizației pentru pensia viitoare a trecut de la 100% la 125%; s-a retras obligația de a alege între a accepta pensionarea înainte de termen (jubilación anticipada) sau renunțarea la subsidiu; acum poți alege între să continui să primești ajutorul până la atingerea vârstei de pensionare prevăzută de lege sau să ceri jubilación anticipada și să renunți la subsidiu.  

Publicarea sa modifica și punctul 4 din articolul 274, ce stabilește condițiile pentru a beneficia de subsidiu. Acestea sunt:

- Să fii în șomaj și să fi împlinit vârsta de 55 de ani când se termină ajutorul de șomaj contributiv;

- Să fii înscris ca fiind în căutarea unui loc de muncă de cel puțin o lună de la data la care s-a terminat ajutorul; 

- Să nu fi respins în perioada menționată de o lună nici o ofertă de angajare adecvată, nici să nu fi refuzat să participi la acțiuni de formare; 

- Să fi cotizat pentru șomaj minimum șase ani de când sunteți în câmpul muncii;

- Să îndepliniți toate condițiile, cu excepția vârstei pentru a beneficia de orice tip de pensie (pensión de jubilación); 

- Să nu aveți venituri lunare mai mari de 75% din Salariul Minim Interprofesional (SMI: 900 € /lună), excluzându-se partea proporțională de plăți extraordinare;

- Să vă aflați într-unul din următoarele cazuri: să fi terminat ajutorul de șomaj contributiv; să fiți emigrant reîntors în Spania după ce ați lucrat minimum 12 luni în străinătate și să nu aveți dreptul la ajutorul de șomaj contributiv;     

- Să fiți în situație de șomaj conform legii și să nu aveți dreptul să primiți ajutor contributiv din această cauză ca urmare a faptului că nu aveți acoperită perioada minimă de cotizare (12 luni) și cu condiția să fi cotizat cel puțin trei luni.  

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: