Noi in Spania
 
alexandriongroup

Femeile lucrează „gratis” de pe 7 noiembrie

zoom Femeile lucrează „gratis” de pe 7 noiembrie

7 noiembrie 2019

Femeile din Spania nu sunt plătite pentru sarcinile lor profesionale la fel cu colegii lor bărbați începând de pe 7 noiembrie, motiv pentru care firmele „economisesc” un total de 55 de zile de salarii ale lucrătoarelor până pe 31 decembrie, conform celor mai recente date ale Biroului European de Statistică, Eurostat, pentru anul 2017, furnizate de UGT.   

Spania, conform acestui studiu, este a doua țară unde a crescut cel mai mult diferența salarială (0,9%), în timp ce în restul Uniunii Europene decalajul s-a redus cu 0,20%. 

UGT consideră că diferența salarială între femei și bărbați continuă să existe în Spania din cauza împotrivirii firmelor de a aplica regula elementară cu privire la un salariu egal pentru o muncă egală, deoarece „implică o consistentă economie ce duce la creșterea beneficiilor”.   

De aceea sindicatul a cerut „rapiditate” în progresul politicilor de egalitate și impulsionarea unei legi de egalitate salarială pentru „eliminarea discriminării și a diferenței salariale” ca urmare a sexului într-o formă „eficace și efectivă”. 

Campanie

De pe 7 noiembrie UGT va relansa campania pe care o organizează anual din 2016 ca să denunțe discrepanța salarială între femei și bărbați, pe baza datelor Eurostat cu privire la salariul pe oră.

Conform ultimelor date disponibile ale Eurostat, Spania este a doua țară unde a crescut cel mai mult diferența salarială (0,9%), după Malta, unde a urcat cu 1,2% (nu s-au furnizat date despre Irlanda, nici despre Grecia). Din contră, la nivel de Uniune Europeană, diferența salarială a scăzut cu 0,20%.

În cele 27 de țări analizate, decalajul salarial a scăzut în 16 față de anul anterior și a crescut în 10. Spania a înregistrat o diferență salarială de 15,1%, sub media UE, care a fost de 16%. 

UGT a calificat drept „insuficiente” ultimele progrese legislative în ceea ce privește munca în direcția reducerii decalajului salarial între femei și bărbați. Consideră că diferite măsuri „se vor implementa progresiv” și este „negativ să fie încetinite”.

În acest context, a subliniat că discriminarea salarială este, dintre toate discriminările pe care le suferă femeile, cea care „implică cele mai multe dificultăți pentru a fi eradicată”. „Motivul se explică doar din punctul de vedere al costului economic pe care trebuie să îl înfrunte firmele pentru eradicarea acestei discriminări salariale”, a precizat sindicatul.  

UGT a asigurat că doar adoptându-se legi „în mod adecvat” va fi posibil ca femeile să beneficieze de dreptul lor fundamental de a fi plătite la fel ca și bărbații când realizează munci egale sau de aceeași valoare. „Pe lângă faptul că este o nedreptate, implică un cost social și economic pe care această țară nu și-l poate permite”, a declarat. 

Femeile din Europa lucrează gratis de pe 3 noiembrie  

Femeile din Europa încep să lucreze „gratis” de pe 3 noiembrie și ocupă doar 25% din funcțiile din consiliile de administrație ale marilor firme, conform ultimului studiu publicat de Institutul European pentru Egalitate de Gen, în luna octombrie. 

Studiul arată că femeile din Europa câștigă pe lună cu 20% mai puțin decât bărbații. Femeile din Spania primesc un salariu cu 17% mai mic decât cel al colegilor lor bărbați.  

În ceea ce privește muncile casnice, studiul arată că în continuare cad mai ales pe umerii femeilor, 40% dedicând cel puțin o oră pe zi în activitățile de îngrijire a casei, față de 28% dintre bărbații din Spania.

Aceste date se traduc într-o mai mică prezență a femeilor pe piața muncii. Circa 24% dintre femei lucrează cu normă parțială, în comparație de 7% dintre bărbați. În medie, femeile muncesc 35 de ore pe săptămână, iar bărbații, 40. În plus, femeile cotizează cu până la cinci ani mai puțin decât bărbații – 32,8% față de 37,2%.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: