Noi in Spania
 
alexandriongroup

„Noi organizăm cursuri ce garantează angajarea”

„Noi organizăm cursuri ce garantează angajarea”

18 septembrie 2014

„Un șomer poate să-și permită un curs organizat de noi pentru că îl plătește cu practica în hoteluri. Cursurile se fac la distanță, prin internet. Se organizează dimineața și după-amiaza, de luni până vineri. Însă în cazul în care cineva poate urma doar la sfârșit de săptămână un curs pe care noi îl organizăm, profesorii se pot adapta. Orarele, atât pentru partea teoretică, cât și cele pentru practică, sunt flexibile”, ne-a explicat Ángel Marugán, director la Centro de Inserción Laboral – CIL. „Organizăm cursuri ce garantează angajarea, implică o posibilitate reală. Acest lucru se datorează sectoarelor în care activăm – hotelería și hostelería”, a adăugat.     

 

În această perioadă încă de criză, în sistemul hotelier și în turism este de muncă…

Turismul continuă să fie baza economiei spaniole. A căzut puțin față de alți ani, dar continuă să funcționeze foarte bine. De exemplu, anul trecut s-au deschis 22 de hoteluri noi în Comunitatea Madrid. Madridul are potențial, continuă să fie al treilea oraș cel mai vizitat la nivel mondial. Criza ne-a afectat pe toți, însă sectoarele în care activăm, hotelería și hostelería, au fost cel mai puțin afectate. Noi avem în portofoliu 108 hoteluri în Comunitatea Madrid, cu care colaborăm. Apelează la noi foarte mult când au nevoie de personal, atât pentru bucătărie, cât pentru recepționeri sau administratori de hotel.

Vorbiți-mi despre firma pe care o conduceți – Centro de Inserción Laboral.        

Firma se definește prin siglele sale: CIL – Centro de Inserción Laboral. Suntem un centru de formare pentru intrarea pe piața muncii, ce formează. Sunt persoane care vin și deja au lucrat ca recepționeri, noi nu le vom cere să le formăm… Acest lucru îl facem doar în cazul celor care niciodată nu au fost, de exemplu, într-un post de bucătar, de recepționer, pentru ca ulterior să poată să își îndeplinească sarcinile. 

Sunt și persoane cărora le obținem un post de camarera de piso, să zicem, în timp ce studiază ca să devină recepționeră. Poate face curat în camerele de hotel, câștigă 700-900 de euro pe lună, putând să se pregătească pentru a deveni recepționeră. În prealabil trebuie să se înscrie la cursul de recepționer pentru ca noi, prin firmele de muncă temporară (ETT), să le găsim de muncă. Colaborăm cu două ETT-uri care lucrează cu toate hotelurile din Madrid la nivel de gobernantas și camareras de piso. După ce persoana a făcut cursul începe practica. Ca recepționeră câștigi între 1.400 și 1.700 de euro lunar.

În anunțul vostru publicitar scrie: Posibilidad real. Se știe că există firme, să spunem, care organizează cursuri pentru a deveni azafata de vuelo, lumea face cursul, și rămâne… pe pământ, nu găsește de muncă. Prin voi oamenii își găsesc de lucru…

Noi organizăm cursuri ce garantează angajarea, deci implicit o posibilitate reală. Acest lucru se datorează sectorului în care ne desfășurăm activitatea (sectorul hotelier), care a fost mai puțin afectat de criza economică decât alte servicii ale turismului, precum agențiile de voiaj și agențiile operatorilor de zbor. Acum câțiva ani și noi aveam acorduri cu companii de aviație și cu agenții de călătorie. Am lăsat sectorul aeronautic pentru că, odată cu apariția companiilor low cost, au scăzut foarte mult angajările. În plus, dacă înainte o stewardesă putea câștiga 2.500-3.000 euro, acum cu 1.100-1.200 de euro zboară toată ziua, dacă este angajată… În ceea ce privește agențiile de voiaj, s-au închis multe, odată cu apariția site-urilor de servicii de călătorie. Nu ne folosește la nimic să organizăm un curs după a cărui terminare să nu existe o posibilitate reală de a te angaja. Nu vrem să funcționăm așa, noi suntem într-un sector în care sunt posibilități reale de muncă. Hoteluri există, se deschid și mai multe, în felul acesta creându-se noi locuri de muncă. În aceeași idee subliniez faptul că se deschid și noi restaurante, pe lângă cele existente, care ne solicită să pregătim persoane pentru a deveni bucătari…

Cursurile pe care le organizați sunt accesibile unui șomer?               

Un șomer poate să-și permită un curs organizat de noi pentru că îl plătește cu practica în hoteluri. Sunt două tipuri de practică: de jumătate de normă, plătindu-se elevilor 200-300 de euro, din partea hotelului; acest lucru permite ca, dacă, de exemplu, persoana face curat în case, să poată continua cu munca sa obișnuită și să poată obține și certificatul de practică. În alte hoteluri, denumite „Club Cuatro más cuatro”, se organizează practică de opt ore, nu de patru, plătindu-se, în loc de 200-300 de euro, 800 de euro pe lună. Avem mulți români care sunt în hoteluri de „Club Cuatro más cuatro”, își plătesc cursul și le mai rămân bani pentru diverse cheltuieli. 

Cât timp durează un curs?

Depinde. Dacă este vorba de persoane care pot studia doar la sfârșit de săptămână, acestea au nevoie de mai mult timp. În general, dacă persoana stăpânește informatica,  vorbim de o lună de teorie și de două luni de practică. Dacă trebuie să învețe și cunoștințe de informatică, teoria poate dura și 40 de zile, mai mult sau mai puțin.

Când se organizează?

Dimineața și după-amiaza – de la 9 până la 20.30, fără întrerupere, de luni până vineri. Însă în cazul în care cineva poate urma doar la sfârșit de săptămână un curs pe care noi îl organizăm, profesorii se pot adapta. Orarele, atât pentru partea teoretică, cât și cele pentru practică, sunt flexibile. Sunt persoane care muncesc de luni până vineri, este liberă doar sâmbăta și duminica. În loc să facă patru ore, pot face opt-zece ore de practică intensivă sâmbăta,  și alte zece duminica, pentru a putea obține certificatul de practică.

La final se dă un examen, așa este?

Pe durata părții teoretice se dau diverse examene, pe care elevii le dau de acasă, on-line. Dar hotelurile ne obligă ca unul dintre examene să fie la sediul firmei noastre, înregistrat video. De ce? Pentru că unei persoane, fiind acasă, examenul i-l poate face altcineva. De aceea pentru examenul final trebuie să vină aici, iar înregistrarea se păstrează în hotel.

De altfel, monitorizăm situația persoanelor care au urmat cursuri cu noi, până ce sunt angajate, apoi hotelul ne informează despre cum evoluează.

Cursurile se fac la distanță, prin internet. Examenul final se dă, în general, la sediul nostru, în Madrid, însă se poate organiza și în Barcelona, într-unul dintre hotelurile noastre. 

Suntem în Comunitatea Madrid, dar hotelurile sunt la nivel național. Sunt persoane care s-au înscris la sediul nostru, însă locuiesc în Barcelona.

FEDROM s-a pus în contact cu noi și, prin intermediul său, avem câțiva elevi. Recent am semnat un acord cu Eurostars, un cunoscut lanț hotelier prezent în toată lumea. Deci, elevul poate face aici practica și apoi, dacă vrea să lucreze în Germania, Franța, Marea Britanie, nu este nici o problemă. Ba chiar putem să îi organizăm practica astfel încât să o facă în străinătate, cu condiția ca hotelurile să fie instalate în aceste orașe. Colaborăm și cu hoteluri din România, între care NH.

Săptămânalul nostru ajunge în toată Spania, dacă vă sună cineva interesat să facă un curs cu CIL și locuiește într-o localitate mai mică?

Nici o problemă, în toate capitalele de provincii din Spania avem hoteluri cu care colaborăm.  

Câte cursuri organizați?

Avem trei posturi de muncă principale – pentru recepționer/ă de hotel (recepcionista de hotel), administrator de hotel (gobernanta de hotel) și pentru bucătar/bucătăreasă (cocinero/cocinera). Preferăm să nu dăm un curs propriu-zis pentru camareras de piso,   ci să intre direct la lucru, noi gestionăm totul, pentru a putea câștiga bani până când fac unul dintre cele trei cursuri menționate la început.   

Care este vârsta celor care se înscriu la cursurile organizate de CIL?

Sunt unele excepții relaționate cu vârsta. O persoană de 50 de ani nu poate fi recepționeră la hotel, poate fi bucătăreasă, ori administrator de hotel. Pentru recepționeră hotelurile angajează persoane până în 47-48 de ani. Oferim informații personalizate celor care ne sună (tel.: 91 541 10 44), gratuit, fără nici un angajament, în scris. 

Bărbați, femei?

Nu contează. 

Sunteți mulțumit de elevii români pe care îi aveți?

Românii au un nivel destul de bun de cunoaștere a limbilor străine, sunt persoane foarte bine pregătite și își dau silința să studieze, ca să urce în societate. Românii, bulgarii, polonezii sunt foarte bine pregătiți. Acest lucru îl confirmă și hotelierii, care ne solicită serviciile lor pentru aceste calități.

Uneori ești dat afară chiar dacă îți faci bine treaba…

Înainte se întâmpla… Însă acum, cu noua reformă a muncii, se fac contracte pe durată nedeterminată, pentru că pe durata primului an angajatorul are reduceri la cotizația la Seguridad Social. Dar dacă cineva își face bine munca, angajatorul, oricare ar fi el, are nevoie de acea persoană.     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii:

  1. buna ziua cum as putea urmez un curs la firma dumneavoastra sunt foarte interesata sa lucrez in aces domeniu, multumesc.


  2. Georgeta 22/11/2018

    Cum as putea să mă înscriu la cursurile voastre