Noi in Spania
 

Colectivele antidroguri cer să se scumpească alcoolul pentru a se reduce consumarea acestuia de către minori

zoom Colectivele antidroguri cer să se scumpească alcoolul pentru a se reduce consumarea acestuia de către minori

13 iulie 2017

68,2% dintre minorii între 14 şi 18 ani recunosc că au consumat alcool în ultimele 30 de zile, conform datelor din ultimul Plan naţional cu privire la droguri, din 2015. De aceea Fundaţia Ayuda Contra la Drogadicción (FAD), alături de familii şi reprezentanţi ai sistemului de educaţie, a prezentat, pe 11 iulie, o serie de măsuri pentru prevenirea consumului de băuturi alcoolice în rândul tinerilor. Creşterea preţului acestor produse pentru a face mai puţin accesibilă cumpărarea este una dintre ele.

Vârsta la care tinerii încep să consume alcool este 13,8 ani, iar consumul mare la sfârşit de săptămână a urcat de la 14% la 37% în ultima perioadă.

FAD cere şi ca administraţiile publice să realizeze controale atente în localurile care vând alcool, să se aplice sancţiuni localurilor care vând băuturi alcoolice minorilor.

S-a menţionat şi nevoia de a se da legi şi de a se controla să nu se bea pe străzi. FAD a vorbit şi de colaborarea cu Serviciile Sociale şi Poliţia Locală în locurile unde se reunesc tinerii şi să se informeze societatea cu privire la cheltuielile de care este nevoie pentru curăţarea acestor spaţii după ce tinerii fac botellón sau cele sanitare când trebuie tratate persoane în ebrietate sau în comă etilică, între altele. 

Celia Prat, coordonatoarea echipei de formare din  FAD, preşedinta asociaţiei Socidrogalcohol, Maite Cortés, şi tehnicianul de programe din Uniunea de Asociaţii şi Organisme de Sprijin pentru Dependenţii de Droguri, Lola Capdepón, au vorbit de importanţa de a „nu criminaliza” colectivul de minori care consumă alcool şi de a „se uni eforturi” pentru a se lucra la eradicarea consumului de alcool în rândul tinerilor de vârste atât de mici.

„Adolescenţa este perioada de dezvoltare evolutivă în care se construieşte identitatea, alcoolul va provoca importante interferenţe”, a avertizat.

Ca recomandări pentru societate, FAD menţionează colaborarea între asociaţiile de părinţi din şcoli şi administraţiile publice pentru dezvoltarea de programe de petrecere a timpului liber într-un mod responsabil; familiile să fie reprezentate în toate structurile administraţiilor în care să se vorbească, să se dialogheze sau să se lucreze în ceea ce priveşte consumul de alcool; să se organizeze munci pentru comunitate pentru tinerii care repetă situaţiile problematice relaţionate cu consumul de alcool.              

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: