Noi in Spania
 

Noii pensionari vor pierde 30% din puterea de cumpărare

zoom Noii pensionari vor pierde 30% din puterea de cumpărare

2 noiembrie 2017

Lucrătorii care se pensionează în 2017 vor pierde 30% din puterea de cumpărare de-a lungul perioadei în care vor primi pensie. Este asigurarea pe care o dă Fondul Monetar Internațional (FMI), care include această avertizare în cea mai recentă analiză a sa în ceea ce privește economia Spaniei. Conform acesteia, cel puțin până în 2050, pensiile se vor putea valoriza doar cu minimumul de 0,25% pe care îl prevede legea în situații de deficit. 

În schimb, această instituție consideră că inflația se va menține de aproximativ 2%, cifra pe care Banca Centrală Europeană (BCE) o consideră optimă. În consecință, Fondul calculează că pensiile noilor pensionari vor pierde aproape o treime din capacitatea lor de cumpărare.  

Organismul condus de Christine Lagarde amintește că anul acesta este primul în care pensionarii pierd din puterea de cumpărare, de la introducerea Indicelui de Revalorizare a Pensiilor (IRP), în 2014. 

Alarmantele estimări ale Fondului semnalează că, pe lângă această pierdere, ce va continua în următoarele decenii, lucrătorii care se vor pensiona pe termen mediu și lung vor trebui să facă față și factorului de sustenabilitate. Aceasta este una dintre măsurile prin care se dorește să se facă față creșterii speranței de viață, iar în acest sens se are în vedere o reducere graduală a cuantumului pensiilor începând cu 2019. În consecință, FMI avertizează că „un lucrător care acum are 47 de ani și se va pensiona în 2037 la vârsta de 67 de ani va suferi și o reducere a capacității sale de cumpărare. La această scădere trebuie însumată și o reducere a pensiei inițiale de circa 10%, drept consecință a factorului de sustenabilitate, de aceea pierderea totală va fi de 40%”.

Aceste cifre prevăd un context complicat care, după cum recunoaște FMI, „poate să provoace presiuni sociale și politice” ca să se aplice creșteri mai mari decât cea stabilită de IRP sau „să se frâneze noile reforme ale sistemului de pensii”. De aceea, FMI consideră că este necesar ca Acordul de la Toledo să ia decizii cât mai repede, propunând inițiative concrete. 

FMI propune unele reforme, între acestea, ca pensia de văduvie și cea pentru orfani să treacă la bugetul general al statului. Acest lucru, care deja a fost propus de alte instituții, între care Banca Națională a Spaniei, ar produce o ușurare foarte importantă pentru Seguridad Social, dar, în același timp, „ar crește deficitul din bugetul statului” și, probabil, ar obliga la crearea unui nou impozit.

FMI are în vedere și creșterea restricțiilor la pensionarea anticipată; extinderea perioadei de calcul a pensiilor la toată perioada de angajare a contribuabilului; limitarea situațiilor în care se poate obține mai mult de o pensie; suprimarea bazei maxime de cotizare; cetățenii să contracteze planuri de pensii private, o opțiune pe care această instituție  o consideră „logică” pentru a se lupta împotriva scăderii cuantumului pensiilor publice.                     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: