Noi in Spania
 
alexandriongroup

O bătrână cerșetoare, agresată în Madrid, s-a întors acasă. Dar va reveni

zoom O bătrână cerșetoare, agresată în Madrid, s-a întors acasă. Dar va reveni

4 decembrie 2017

Florica, o bătrână fără casă în vârstă de 85 de ani, a fost agresată „brutal” când dormea pe o stradă din centrul Madridului. Observatorio Hatento – care luptă împotriva infracțiunilor motivate de ură – a condamnat faptele, a anunțat Procuratura și a denunțat că această agresiune poate fi considerată drept delict de ură față de cei săraci. A declarat că nu este vorba de un fapt izolat, fiind unul dintre delictele de ură pe care le suferă persoanele care nu au casă.

Florica a fost lovită în noaptea de 23 noiembrie. Când dormea alături de soțul ei, ambii de naționalitate română, au apărut mai mulți tineri cu sticle în mâini, violenți. Bărbatul a fugit, dar Florica nu a putut să scape.       

Lagarder Danciu, un activist care a ajutat-o după ce a fost agresată, a declarat pentru El Mundo că bătrâna „se așează întotdeauna pe strada Fuencarral, după Glorieta de Bilbao. Apoi merge să doarmă între pături și cartoane într-o scară de bloc de pe strada Cardenal Cisneros”. A spus că agresorii au lovit-o pe bătrână în stomac și în față. Deoarece nu a vrut să fie transportată la spital, a fost îngrijită pe stradă de o ambulanță Samur.

Danciu a denunțat și că femeii i s-au furat diferite lucruri.

Vecinii din zonă au fost indignați de agresiunea, pentru că o știu pe bătrână, numind-o „bunica cartierului”.   

Danciu a spus că aceasta nu vrea să meargă la un albergue „pentru că, spune, a avut experiențe neplăcute acolo”.

Surse din Hatento au declarat că 47% dintre persoanele fără locuință afirmă că au suferit cel puțin un incident sau un delict de ură și că aproape 25% au suferit agresiuni fizice cauzate de intoleranță și dispreț față de situația lor de excluziune. Iar în 28,4% dintre cazurile analizate de Observatorio Hatento agresorii au fost tineri.   

Povestea Floricăi

Florica a venit în Spania acum trei ani pentru a aduna câțiva bănuți pentru nepoții ei, care trăiesc în sărăcie în România.

În dimineața zilei de 27 noiembrie, cu fața încă vânătă de la loviturile primite cu câteva zile mai înainte, a urcat într-un autobuz pentru a se întoarce acasă, la familie, a informat El Mundo.

Biletul i-a fost plătit de Samur Social. A plecat din Méndez Álvaro, împreună cu perechea sa.      

Pe lângă activistul Lagarder Danciu, un grup de persoane a sprijinit-o adunând 700 de euro, suma declarată drept furată de acei tineri.  

Florica vrea să rămână două luni de zile în România, se gândește ca după aceea să se întoarcă în Spania pentru a încerca să câștige ceva bani pentru familie.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: