Noi in Spania
 

Parlamentul European cere Spaniei să garanteze condiții de muncă demne cameristelor

zoom Parlamentul European cere Spaniei să garanteze condiții de muncă demne cameristelor

4 decembrie 2017

Comisia de Petiții din Parlamentul European va trimite o scrisoare Ministerului Muncii spaniol pentru a-i cere informații cu privire la aplicarea Directivei relaționate cu îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor, după denunțarea unor situații de precaritate și exploatare, ce a fost prezentată de asociația Las Kellys.

Anunțul a fost făcut de președinta comisiei parlamentare, Cecilia Wikström (ALDE, Suedia), după ce le-a ascultat pe reprezentantele asociației spaniole ale cameristelor Las Kellys, care cer Parlamentului „să se respecte legea” pentru „a se avea un serviciu demn, cu un nivel corect de muncă”, care să evite deteriorarea sănătății lucrătoarelor și să le garanteze drepturile prevăzute de legislația cu privire la muncă. 

Eurodeputații au stabilit să mențină petiția deschisă. În plus, vor solicita Ministerului spaniol al Muncii ca să îi informeze dacă Spania a transpus și aplică în mod corect directiva 89/391 cu privire la securitatea și sănătatea lucrătorilor, iar în cazul în care aplicarea acesteia în sectorul hotelier nu este adecvată, „cer să se facă”.     

„Când vom primi un răspuns de la autoritățile spaniole vom decide cum vom acționa”, a asigurat Wikström, care a anunțat și că va cere informații în această privință comisiei pentru Muncă din Parlamentul European.   

Reprezentanții asociației Las Kellys și-au oferit mărturiile personale și au asigurat că nu au încredere „în cei care din 2012 nu ne respectă drepturile”.

„Modelul hotelier afectează mii de lucrătoare din toată Europa”, au afirmat, după ce au prezentat date cu privire la situația acestora: „90% dintre cameriste suferim de afecțiuni ale mușchilor și oaselor, iar 28% prezintă simptome de depresie gravă”.   

Reprezentantul Comisiei Europene a afirmat că această chestiune este în principal de competența statelor membre, deși această instituție lucrează pentru corecta transpunere a legislației europene și formulează recomandări în cazul unor iregularități.   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: