Noi in Spania
 

Vârsta de pensionare crește până la 65 de ani și șase luni din ianuarie

zoom Vârsta de pensionare crește până la 65 de ani și șase luni din ianuarie

20 decembrie 2017

Aplicarea reformei pensiilor continuă, iar Acordul de la Toledo merge și el înainte, căutând formule pentru a asigura prezentul și viitorul sistemului. Anul 2018 aduce o nouă schimbare în ceea ce privește condițiile pentru a beneficia de pensionare (jubilación) în funcție de legea pensiilor care din 2013 ne obligă să lucrăm mai mulți ani și să încasăm mai puțini bani, considerându-se că acestea sunt formule pentru susținerea sistemului, ce luptă pentru a se recupera dintr-o criză ce a distrus 3,7 milioane de locuri de muncă.    

Normativa crește progresiv vârsta de pensionare până la 67 de ani în 2027. Astfel, cine va vrea să se pensioneze în cursul anului 2018 cu 100% din pensia care ar putea să îi corespundă va trebui să fi împlinit 65 de ani și șase luni. De anul viitor, vârsta de pensionare va crește cu câte două luni în fiecare an până în 2027. 

Mai multe persoane active, mai puține cheltuieli

Ce avantaje are pentru sistemul public să se urce vârsta de pensionare? Pe de o parte, permite să existe mai multă populație activă, care finanțează pensiile, iar pe de altă parte, să se întârzie încasarea pensiei.  

Amânarea ce se aprobă cu caracter general are unele excepții. Lucrătorii care acumulează o perioadă lungă de cotizare vor putea să se pensioneze cu pensia întreagă la 65 de ani cu condiția să fi cotizat 36 de ani și șase luni ori mai mult. Pentru fiecare an crește această perioadă cu trei luni până în 2027, când cei care vor vrea să se pensioneze atunci la 65 de ani vor trebui să fi cotizat cel puțin 38 de ani și șase luni.   

21 de ani pentru calculare

În 2018 se vor schimba și anii de care se va ține cont pentru calcularea pensiei, în acest an intrând în calcul 21 de ani. Din 2013 s-a deschis o perioadă de tranziție până la 1 ianuarie 2022 în care perioada de cotizare cerută pentru calcularea pensiei va trece progresiv de la 15 ani la 25. În fiecare an, începând din 2013, se adună un an până la completarea celor 25 de ani menționați, în 2022.  

Pensionarea anticipată: 63 de ani și șase luni 

Noul an va aduce modificări și în ceea ce privește pensionarea anticipată. Normativa urcă până la 63 de ani și șase luni vârsta de la care se poate beneficia de pensionarea anticipată voluntară, care în paralel cu cea de pensionare (retiro) se va putea face cu doi ani înainte tot până în 2027, când se va stabili la minimum 65 de ani. De asemenea, pentru a avea acces la această modalitate sunt necesari cel puțin 35 de ani de cotizare, iar pentru fiecare trimestru de avansare față de vârsta oficială de pensionare pensia va suferi o penalizare progresivă ce va merge de la 2% din baza regulatoare, dacă s-au cotizat cel puțin 38,5 ani, până la 1,625% dacă se depășesc 44,5 ani cotizați.    

Forzosa: 61 de ani și șase luni

În cazul pensionării tip forzosa, aceasta se va putea face până la cu patru ani înainte de vârsta prevăzută de lege pentru pensionare – în 2018, 61 de ani și șase luni. Vor fi necesari 33 de ani de cotizare cel puțin, iar penalizarea va merge de la 1,875% per trimestru avansat pentru mai puțin de 38,5 ani cotizați, până la 1,5% pentru mai mult de 44,5 ani cotizați.   

Creștere de 0,25%

De la 1 ianuarie 2018 peste 8,5 milioane de pensionari vor primi pensii mai mari cu 0,25%, minimumul stabilit de legea pensiilor pentru perioadele de criză, precum cea actuală.

Sistemul este cu numere roșii din 2011; după un an Guvernul s-a văzut obligat să apeleze la „pușculița” pensiilor, în care acum mai sunt doar 8,095 miliarde de euro, mai puțin decât se plătește pentru o extra pensionarilor. Resursele din Fondul de Rezervă au servit în ultimii șase ani pentru plata extra a pensionarilor, iar în ultimul an s-a consumat și un credit de la Trezorerie către Seguridad Social, de 10,192 miliarde.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: