Noi in Spania
 
alexandriongroup

Locuințe gratis în schimbul copiilor care să ocupe băncile școlilor

zoom Locuințe gratis în schimbul copiilor care să ocupe băncile școlilor

8 februarie 2018

Creșterea nucleelor urbane începând cu anii ”50 și dezinteresul pentru politicile agricole au făcut ca, în ultimele decenii, mii de familii să plece din localitățile mici din Spania pentru a se muta la oraș. Din această cauză, multe sate au ajuns într-o situație demografică foarte critică.

Conform raportului Populația și depopularea în Spania. 2016, al Federației Spaniole a Municipiilor și Provinciilor, peste jumătate dintre localitățile spaniole prezintă riscul de dispariție, iar în 14 provincii mai mult de 80% din toate municipiile lor nu depășesc 1.000 de locuitori. Cele mai proaste cifre în această privință le au provincii precum Soria, Ávila, Burgos, Salamanca.  

Dacă în anul 2000 erau 3.800 de municipii spaniole care supraviețuiau cu mai puțin de 500 de locuitori, acum cifra se apropie periculos de 5.000 de localități, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. Pentru a face față acestei situații, multe primării și asociații de vecini au diferite inițiative pentru a le oferi avantaje cetățenilor care vor să locuiască în mediul rural, impulsionând astfel creșterea populației în localități pe cale de dispariție. Este cazul municipiului Miravete de la Sierra, din Teruel, unul dintre principalele exemple ale succesului unui program de repopulare. Localitatea a apărut în presă ca urmare a unei campanii publicitare în care se definea drept „el pueblo en el que nunca pasa nada”, atrăgând multe persoane din orașe mari ce caută liniște. Astfel, populația acestei mici localități a crescut cu peste 489% din anul 2000, în 2016 depășind 700 de persoane.

Sentința la moarte a unui sat vine când se închide școala. O știu și autoritățile din Arganza și Alija del Infantado (León). Primăria a cedat locuințe familiilor cu copii pentru a umple clasele școlii, ba chiar în Alija s-a oferit un ajutor de 300 de euro pentru noii locuitori. Este o formulă urmată de zeci de municipii din Spania rurală, între care Peñas de San Pedro (Albacete); Puente de Vadillos (Cuenca), Lledó (Teruel). Localitățile Vilariño de Conso și Rubiá (Orense) au propus chirii între 100 și 200 de euro pentru familii cu copii până în 11 ani pentru a evita astfel închiderea școlilor.

Însă sunt și localități care nu au reușit să frâneze exodul. Galicia, Asturias și Cataluña sunt cele mai afectate în această direcție. În Galicia sunt 1.700 de sate părăsite, multe dintre ele la malul mării sau la munte. Pe portalul AldeasAbandonadas.com sunt de vânzare 96 de astfel de localități. Unele exemple sunt Porcieda (Cantabria), un sat situat în plin Parque Nacional de los Picos de Europa, de vânzare pentru 850.000 euro; Ciñera (León), o localitate cu 128 de locuințe, cu teren de fotbal, ce se vinde pentru 122 de milioane de euro.

În vara anului 2015 un incendiu a devastat centrul zonei Sierra de Gata, din Acebo (Cáceres). A fost afectată aproape 80% din suprafața municipiului, aproape 8.000 de hectare au ars. Totuși, acest dezastru natural a avut și o parte pozitivă. Dionisio Romero, locuitor al acestei localități de 600 de locuitori, a propus Primăriei inițiativa Vivir en Acebo, ce s-a materializat. Proiectul constă în posibilitatea cetățenilor care vin să locuiască în localitate să poată folosi peste 2.000 de hectare de terenuri municipale pentru exploatarea agricolă sau creșterea animalelor. „Cel care se stabilește în Acebo are garantat uzufructul muncii sale”, deoarece se dorește ca „pământul să fie viu și să avem vecini care vor să mențină patrimoniul nostru cultural”, scrie pe pagina web a programului. Programul, subvenționat de Diputación de Cáceres, oferă ajutoare nerambursabile între 30.000 și 70.000 de euro pentru lucrătorii sub 40 de ani; cofinanțare pentru proiecte de transformare din partea Asociației pentru Dezvoltarea Integrală în Sierra de Gata; și ajutoare economice de la Junta de Extremadura. În plus, Universidad de Extremadura oferă consiliere în căutarea de noi proiecte și culturi cât mai bune.                     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: