Noi in Spania
 
alexandriongroup

De cinci ani locuiesc într-un tunel, cu vedere spre Cuatro Torres

zoom De cinci ani locuiesc într-un tunel, cu vedere spre Cuatro Torres

8 martie 2018

Dacă mulți dintre cei care locuiesc în zona Plaza Castilla se gândesc cum va fi al cincilea turn ce va străpunge cerul Madridului, Stela Țăpușter își face gânduri ca noaptea ce vine să nu fie rece. Așa începe un articol publicat recent în El Mundo despre o româncă de 63 de ani care de cinci ani locuiește într-un tunel închis circulației autovehiculelor, de unde dintr-o parte se văd cele patru turnuri ale Madridului, iar din cealaltă, stația de tren Chamartín. Locuiește împreună cu soțul ei și cu încă șase compatrioți. Împreună și-au construit un spațiu cu resturi de uși, țesături, cabluri.

„Unii se duc să caute fier vechi, alții încearcă să-și găsească de muncă în construcții, noaptea ne adunăm și mâncăm”, i-a spus reporterului ziarului El Mundo.

Lângă perete are un cuptor în care gătește cu ajutorul unei butelii. „Azi voi pregăti niște pârjoale”, i-a spus, arătându-i câteva grămăjoare de carne tocată, de la hamburgeri. Reporterul s-a uitat insistent la grămada de usturoi din apropiere. „Așa căpătăm mai multă forță”, i-a spus, zâmbind. 

Stela și soțul ei au venit în Madrid acum 20 de ani. Au avut în România un magazin, pe care au fost nevoiți să îl închidă din cauza crizei.

„Am ales Spania pentru că limba este mai ușoară, are rădăcini latine, la fel ca a noastră”, i-a explicat.

Ea este bucătăreasă, a muncit în multe locuri, dar cel mai mult a îngrijit persoane în vârstă. Însă a început să aibă probleme de sănătate. O afecțiune la inimă, o operație la gât, care i-a lăsat o cicatrice mare, și un diabet au lăsat-o fără muncă.

După ce au locuit prin diferite albergues au găsit acest tunel. Aici sunt patru chabolas, cu camere de circa șase metri pătrați. Sunt dormitoare, pentru că afară au o cameră comună, cu sofale pe care le-au adunat de pe stradă.

„Una a fost desenată de un copil, una a fost mușcată de un câine, asta s-a rupt pe aici”, i-a spus reporterului, căutând motive pentru care sofalele au ajuns pe stradă. 

Stela i-a sugerat reporterului de la El Mundo să iasă din tunel. Afară au mai multe scaune, ca pe o terasă. I-a arătat parkingul din Chamartín. „Acolo l-am întâlnit pentru prima oară pe Jesús Calleja”, i-a spus. Acesta le-a oferit de muncă la o fermă din Córdoba, la cules de măsline, dar Stela a spus că nu au putut accepta pentru că soțul ei a avut o problemă judiciară din cauza unei dispute.

Trăiesc doar din ce adună la ușa unui supermarket Mercadona și din vânzarea de fier vechi.

După un timp a apărut și soțul Stelei, Ion, cu un coleg. Împingeau un căruț plin de cabluri.

La finalul conversației, reporterul de la El Mundo le-a spus că noaptea ce urma avea să fie foarte rece. Ion a râs, a cuprins-o pe nevasta sa, și a spus: „Nu-i nimic, ea e grăsuță și împreună ne încălzim”.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: