Noi in Spania
 
alexandriongroup

Acțiuni împotriva traficului de persoane pe durata campaniei agricole

zoom Acțiuni împotriva traficului de persoane pe durata campaniei agricole

5 aprilie 2018

Guardia Civil, Poliția din România, Inspecția Muncii și Securității Sociale din Huelva, Ambasada României, prin echipa de Afaceri Interne (cooperare polițienească), și Ambasada Spaniei în București au desfășurat recent acțiuni în cadrul luptei împotriva traficului de persoane pentru exploatare în muncă în campania agricolă din provincia Huelva. Au avut loc inspecții și controale în locuri unde s-ar putea comite delicte de exploatare prin muncă și trafic de persoane, după cum a informat Guardia Civil, într-un comunicat.  

Peste 800 de lucrători au fost informați cu privire la drepturile sociale și în muncă pe care le au.      

S-au deschis două dosare pentru presupuse delicte relaționate cu exploatarea în muncă, nouă cazuri administrative pentru infracțiuni relaționate cu legislația în câmpul muncii, cea referitoare la străini, securitate socială, legea de protecție a datelor.

Au avut loc reuniuni cu ONG-uri și organisme specializate în protejarea și informarea victimelor traficului de persoane pentru a se afla solicitările acestora și în vederea unei mai bune colaborări.   

Sectorul agricol este unul dintre domeniile „potențial cele mai sensibile” în ceea ce privește problematica relaționată cu traficul de persoane, exploatarea prin muncă și frauda față de sistemul de Securitate Socială, au atras atenția specialiștii. Aceste situații sunt mai frecvente în campaniile de colectare a produselor agricole, în care este nevoie de mulți muncitori sezonieri. Victimele acestor delicte sunt, în general, străini, care adesea nu au situația administrativă regularizată, lucrând fără contract și/sau fără permis de muncă. În cazurile cele mai grave ajung să fie captate de grupuri infracționale, după ce au fost înșelate în țara de origine și aduse în Spania ca să fie exploatate în condiții precare, fără nici o protecție socială și în câmpul muncii.

În cadrul colaborării între cele două corpuri de Poliție s-a deschis o operațiune în cadrul căreia au avut loc inspecții în cluburi de alterne, ancheta fiind în desfășurare.  

În ceea ce privește securitatea socială, există firme false, fără activitate reală, ce simulează relații de muncă cu lucrători, pentru ca aceștia să obțină apoi ajutoare de șomaj; fraude relaționate cu subvenții sau programe de sprijin (de exemplu, bonificații pentru angajare), prin accesul necuvenit la acestea din partea unor firme fără nici un fel de activitate. De asemenea, s-au întâlnit cazuri în care nu s-a cotizat la Seguridad Social deși firmele și lucrătorii pe cont propriu în cauză erau obligați să o facă.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: