Noi in Spania
 
alexandriongroup

Decretul pentru recuperarea asistenței sanitare universale, pe ultima sută de metri

zoom Decretul pentru recuperarea asistenței sanitare universale, pe ultima sută de metri

5 iulie 2018

În sistemul sanitar se vor acorda consultații tuturor rezidenților din Spania prin simpla condiție de cetățeni, nu de asigurați ce și-au obținut serviciile medicale prin cotizarea la Seguridad Social. Aceasta este una dintre schimbările fundamentale pe care Ministerul Sănătății prevede să le introducă în decretul regal ce prevede revenirea la conferirea de consultații medicale imigranților ilegali, conform documentației trimise de ministerul condus de Carmen Montón comunităților autonome, la care a avut acces publicația El País.  

Ministrul și consilierii regionali ai sănătății s-au reunit pe 28 iunie pentru a analiza principalele linii ale viitorului decret regal cu privire la accesul universal la sistemul sanitar național. Propunerea elaborată de Guvernul condus de Pedro Sánchez implică revenirea la situația de dinainte de venirea lui Mariano Rajoy în guvern și de excluderea din sistemul sanitar public a imigranților iregulari, cu excepția minorilor, a femeilor însărcinate și a consultațiilor la Urgență.

Decretul regal aprobat în aprilie 2012 de Executivul lui Rajoy stabilea că pentru a avea dreptul la asistența sanitară publică trebuia să fii înscris în sistemul de Securitate Socială, lucru imposibil pentru imigranții iregulari, care nu au acces la un permis de muncă. Însă această condiție lăsa afară și spanioli care nu cotizează (de exemplu, membri ai congregațiilor religioase sau cetățeni ale căror unice surse de venit sunt rentele), din această cauză Executivul reducând lista condițiilor și garantând consultarea rezidenților legali (spanioli sau străini) care nu cotizează, dar au venituri sub 100.000 de euro pe an. Normativa pe care o pregătește Guvernul actual garantează asistența sanitară tuturor spaniolilor și cetățenilor străini care au stabilită rezidența pe teritoriul spaniol.      

În acest scop, conform documentației trimise guvernelor autonome, se va modifica „conceptul de asigurat și beneficiar, asociindu-se cu conceptul de cetățean”. După noua normativă, persoanele asigurate vor fi cele care îndeplinesc una dintre următoarele două condiții: să aibă naționalitate spaniolă și să aibă rezidența pe teritoriul spaniol; sau să fie străine și să aibă condiția de rezident pe teritoriul Spaniei.    

Și imigranții fără permis de rezidență ar urma să fie protejați, deoarece documentul stabilește că se va recupera dreptul la protecția sănătății și asistența sanitară al străinilor neautorizați, nici înregistrați, „în aceleași condiții ca și o persoană de naționalitate spaniolă”. Străinii în situație iregulară vor avea dreptul, conform documentului, să li se achite 60% din costul medicamentelor prescrise de un medic din Spania, la fel cum se întâmplă în cazul populației active din Spania cu venituri sub 18.000 de euro.  

După cum a explicat la început Guvernul Rajoy, unul dintre obiectivele acelui decret real era să se termine cu presupusa situație „picarescă” în care mulți străini din Uniunea Europeană veneau în Spania pentru a primi asistență medicală gratuită, realizând așa-numitul turism sanitar. Pentru a se restrânge această posibilitate, normativa pregătită de Guvernul condus de Pedro Sánchez va considera rezidente persoanele care pot dovedi că locuiesc de mai mult de 90 de zile în Spania; însă dacă un cetățean este de mai puțin timp, se va derula o procedură specială, ce include un raport al Serviciilor Sociale, în acest mod arătându-se că se dorește garantarea acoperirii în cazurile imigranților iregulari.             

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: