Noi in Spania
 
alexandriongroup

Cât impozit pentru succesiune se plătește în comunitatea autonomă unde locuiești?

zoom Cât impozit pentru succesiune se plătește în comunitatea autonomă unde locuiești?

5 iulie 2018

Să primești o moștenire nu reprezintă întotdeauna doar avantaje, iar impozitul pe succesiuni dă cele mai multe dureri de cap. Acest impozit este regularizat de o normativă la nivel național, însă gestionarea sa concretă corespunde comunităților autonome, în cadrul finanțării la nivel regional. Acest lucru se poate traduce în diferențe foarte mari în ceea ce privește cuantumul ce trebuie plătit pentru succesiune, în funcție de comunitatea autonomă în care a avut rezidența în ultimii cinci ani persoana decedată de la care se primește moștenirea, după cum stabilește legislația cu caracter general. În cazul moștenirilor de la persoane decedate care au trăit în străinătate se aplică normativa națională.    

Cât va datora Fiscului un contribuabil care primește o moștenire? Calcularea acestui impozit este complexă. 

Reduceri cu privire la locuința curentă. În mare, primul calcul constă în scăderea datoriilor, a impozitelor și a cheltuielilor deductibile pentru masa hereditaria bruta. Se va obține astfel baza impozabilă, asupra căreia fiecare comunitate autonomă aplică anumite reduceri la unele elemente ce compun moștenirea, de exemplu, asigurările de viață. De exemplu, toate regiunile au reduceri asupra a 95% sau mai mult din valoarea locuinței curente ce se moștenește, până la o limită superioară ce oscilează între 122.606 euro în Castilla-La Mancha, Castilla y León, Extremadura, La Rioja și Murcia, și 500.000 euro în Cataluña.       

Importante bonificații. În ceea ce privește bonificațiile, în comunitatea autonomă Andalucía impozitul pe succesiuni nu se plătește dacă se primește o moștenire egală sau mai mică de un milion de euro. Însă experții în domeniu subliniază că moștenirile între rude directe (cele care trec de la un soț la altul sau de la părinți la copii ori invers) sunt scutite de acest impozit în toate comunitățile, într-o măsură mai mare sau mai mică. Astfel, practic întreaga moștenire – 99% – ce se destinează soților, descendenților ori ascendenților este scutită de acest impozit în Cantabria, Madrid și Murcia.   

În La Rioja această scutire se aplică doar unei baze impozabile mai mare de 500.000 de euro. Sub această sumă, este scutit 98%. O bază impozabilă de până la 100.000 de euro beneficiază de o bonificare totală în Cantabria, în timp ce în Castilla y León această limită este stabilită la 400.000 de euro.  

Comunitățile autonome stabilesc alte mari scutiri pentru persoane cu dizabilități, iar în Insulele Baleare, pentru copiii sub vârsta de 21 de ani. Complexul sistem de reduceri și bonificații ce caracterizează acest impozit face ca 80% dintre moștenitori să nu trebuiască să îl plătească, informează specialiștii în domeniu.  

Aragón, comunitatea autonomă cea mai scumpă      

Cei care trebuie să plătească acest impozit sunt mai mult sau mai puțin afectați în funcție de regiunea unde a trăit persoana decedată. Cu date de la Consiliul General al Notariatului, Stop Impuesto de Sucesiones, o platformă ce luptă pentru anularea acestui impozit, a dat exemplul unei persoane de 30 de ani, necăsătorită, care moștenește de la tatăl său bunuri în valoare de 800.000 de euro, dintre care 200.000 de euro corespund locuinței.     

În Andalucía, acest moștenitor nu ar trebui să plătească nici un euro Fiscului pentru succesiune, iar în Canarias impozitul ar fi de doar 134 euro. Însă acest impozit ar urca la 155.393 euro, respectiv 103.135 euro în Aragón și Asturias, cele două comunități autonome unde acest contribuabil ar datora cei mai mulți bani Fiscului. Le urmează Castilla y León (81.018 euro), Comunidad Valenciana (63.193 euro), Castilla-La Mancha (31.759 euro), Galicia (15.040 euro), Cantabria (14.765 euro), Cataluña (9.796 euro), Baleares (5.950 euro), La Rioja (3.175 euro), Murcia (1.640 euro), Extremadura (1.587 euro) și Madrid (1.586 euro). 

Dificultăți pentru asumarea datoriilor

În unele comunități autonome, dacă este vorba de un capital mai ridicat și în funcție de gradul de rudenie, Fiscul poate lua dintr-o moștenire până la 80% din ea, a spus președintele platformei Stop Impuesto de Sucesiones, Juan Carlos Valverde.

Cei care cer scoaterea acestui impozit prezintă datele cu privire la renunțări la moșteniri drept dovadă a unei impozitări excesive. Acestea au trecut de la 11.048, câte s-au înregistrat în 2007, la 42.987, în 2017.

Experții care sunt de acord cu menținerea acestui impozit consideră că aceste renunțări sunt cauzate de criza economică, de amestecul mortal format din boomul imobiliar, ipoteci ridicate ale imobilelor, a căror valoare a scăzut continuu și dificultatea înregistrată de familii pentru a se îndatora. Cu alte cuvinte, moștenirile vin pline de datorii pe care unii moștenitori nu pot să și le asume.          

E mai bine să donezi cât ești în viață? 

Pentru a plăti impozitul pe succesiune, contribuabilul are șase luni de la decesul persoanei care lasă moștenirea pentru a renunța la aceasta, deși poate solicita o prelungire de alte 180 de zile dacă se cere înainte să fi trecut cinci luni. Totuși, uneori, și cu obiectivul de a se plăti impozite mai mici, Rebeca Vázquez, expert în fiscalitate al comparatorului bancar iAhorro, recomandă să se aibă în vedere o donație cât timp persoana este în viață, mai ales dacă este vorba de patrimonii mari. „Însă nu trebuie să uităm că donația de bunuri imobile este mai scumpă decât succesiunea, de aceea ar trebui să se analizeze fiecare caz particular”, atrage atenția. 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: