Noi in Spania
 
alexandriongroup

S-a revenit la universalitatea Sistemului Național de Sănătate

zoom S-a revenit la universalitatea Sistemului Național de Sănătate

2 august 2018

Decretul Regal ce redă universalitatea Sistemului Național de Sănătate și separă asistența medicală de condiția de a fi asigurat a intrat în vigoare pe 31 iulie, după cum s-a publicat în Buletinul Oficial al Statului.

Noua normativă, ce anulează una dintre normele cele mai criticate din cadrul Decretului Regal 16/2012, dat de Guvernul condus de Mariano Rajoy, a fost aprobată, pe 27 iulie, în Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului sănătății, consumului și bunăstării sociale, Carmen Montón.  

În conferința de presă de după Consiliu, ministrul a subliniat că sunt stabiliți drept titulari ai dreptului de a primi asistență sanitară imigranții în situație administrativă neregulată, cât și persoanele naționalizate în Spania, străinii rezidenți, pensionarii care au rezidența în alte țări și lucrătorii transfrontalieri.   

În cazurile în care străinii nu au depășit perioada de ședere temporară menționată de Legea 4/2000 cu privire la Drepturile și libertățile străinilor în Spania și integrarea lor socială (90 de zile), va fi obligatorie emiterea unui raport prealabil favorabil de către Serviciile Sociale competente din comunitățile autonome.    

Ministrul a avertizat că, pentru a se evita „abuzuri”, în special turismul sanitar, se va finanța această asistență când se vor îndeplini următoarele condiții: să nu existe obligația de a dovedi acoperirea asistenței sanitare pe altă cale, în virtutea celor prevăzute de Dreptul Uniunii Europene, acordurile bilaterale și celelalte normative aplicabile; să nu se poată exporta dreptul la acoperirea sanitară din țara de origine sau proveniență a cetățeanului în discuție; și să nu fie un terț obligat să plătească. 

În orice caz, după cum a asigurat Ministerul Sănătății, asistența sanitară a acestor colective nu generează un drept la asistența sanitară în afara teritoriului spaniol, care să urmeze să fie finanțată din fonduri publice. În plus, comunitățile autonome, în cadrul competențelor lor, vor stabili procedura pentru solicitarea și emiterea documentului care să îi permită străinului în cauză să poată beneficia de asistență sanitară.   

„O societate corectă nu lasă pe nimeni în urmă. Azi se recuperează universalitatea în ceea ce privește dreptul la sănătate datorită unei normative ce armonizează și dă coeziune Sistemului Național de Sănătate și care, în plus, generează egalitate”, a asigurat ministrul.   

Dispoziții în noua normativă

Noua normativă argumentează că „excluderea persoanelor adulte neînregistrate și nici autorizate să aibă rezidența în Spania de la dreptul la protecția sănătății și la asistența sanitară nu a fost conformă nici cu normativele care existau în țara noastră, nici cu diferitele acorduri internaționale semnate”.    

Se stabilește și plata pe care trebuie să o achite străinii neînregistrați, nici autorizați să aibă rezidența în Spania, pentru a beneficia de medicamente în condiții egale.  

Există și o dispoziție suplimentară ce se referă la încorporarea noilor asigurați pe listele de așteptare pentru transplanturi. Astfel, se semnalează că, după acordul Consiliului Interteritorial din Sistemul Național de Sănătate, se vor stabili condițiile și perioada minimă ce trebuie să treacă pentru a putea avea acces la această acoperire sanitară.   

Îmbunătățirea sănătății individuale și colective

În elaborarea normativei s-a ținut cont de raporturi și argumente oferite de organisme internaționale între care Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății. S-au încorporat și informații prezentate de comunitățile autonome, Avocatul Poporului, societăți științifice, societatea civilă la diferitele reuniuni ce au avut loc în ultima perioadă pentru elaborarea decretului regal.

„Esențialul acestei norme, și care justifică urgența abordării universalității asistenței sanitare, este pentru îmbunătățirea sănătății individuale a persoanelor excluse și a sănătății colective, a întregii populații. O societate corectă nu lasă pe nimeni în urmă”, a spus Montón, și a insistat asupra faptului că decretul regal aduce „coordonare, armonizare și securitate juridică” față de normativa „eterogenă” din comunitățile autonome.    

Ministrul sănătății a afirmat că noua normativă va termina cu „insecuritatea juridică” ce afectează atât persoanele care au nevoie de asistență sanitară, personalul care acordă acest serviciu public, cât și administrațiile care au aprobat-o.        

De asemenea, a amintit că aplicarea normativei nu implică costuri mai mari pentru bugetul statului și că acordarea de asistență sanitară normalizată în medicina de familie permite un „mai bun control” al bolilor și al sănătății publice, în același timp urmând să evite „decompensări” în boli ce provoacă nevoia de a apela la serviciul de Urgențe și spitalizări.      

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: