Noi in Spania
 

Avem în prezent în medie cu 469 de euro mai puțin pe an decât în 2016

zoom Avem în prezent în medie cu 469 de euro mai puțin pe an decât în 2016

6 septembrie 2018

În al doilea trimestru din 2018 salariul mediu la nivel de Spania a fost de 1.646 de euro brut pe lună, fără să se țină cont de plăți sau ore extraordinare ori de plata unor întârzieri. Se remarcă o ușoară recuperare față de câștigurile medii ce s-au înregistrat în ultimii șase ani, de între 1.633 și 1.640 euro pe lună.   

Totuși, această îmbunătățire salarială nu a fost suficientă pentru a se compensa creșterea inflației ce a început în economia Spaniei în 2017 după trei ani (2014, 2015, 2016) de reduceri de prețuri în medii anuale. Ba chiar, dacă scădem cât a crescut nivelul prețurilor din cât au urcat salariile, rezultatul este că în prezent lucrătorii din Spania au cu 469 de euro mai puțin decât în 2016.

De vină e inflația. Este concluzia trasă în cea mai recentă Monitorizare Adecco a oportunităților și satisfacției în muncă, pe care o realizează Grupul Adecco în colaborare cu Barceló & asociados cu date de la Institutul Național de Statistică, care cuantifică această pierdere a puterii de cumpărare a salariului obișnuit la 2,3% în trimestrul II din 2018 în comparație cu aceeași perioadă din 2016, când lucrătorii au câștigat 1,4% putere de cumpărare.  

Acest studiu a avut ca referință varierile puterii de cumpărare a salariului mediu obișnuit acumulate în ultimele opt trimestre.  

După această analiză, doar în două comunități autonome lucrătorii au mai multă putere de cumpărare în al doilea trimestru din acest an, după ce s-a scăzut inflația: Asturias, cu o creștere a puterii de cumpărare de 1% (cu aproape 200 de euro mai mult pe an decât în 2016) și Navarra, cu o urcare de 0,1% (cu un plus de 20 de euro pe an în comparație cu ce aveau acum doi ani).   

La polul opus sunt lucrătorii din Murcia, care au pierdut 4,7% din puterea de cumpărare în perioada analizată, în această comunitate autonomă lucrătorii având cu 843 de euro mai puțin pe an decât la jumătatea anului 2016. O sumă asemănătoare s-a pierdut și în La Rioja, cu o scădere a puterii de cumpărare de 4,1% (cu 770 de euro mai puțin pe an).

Pe lângă creșterea sau scăderea puterii de cumpărare, studiul în cauză analizează și aspecte precum nivelul salariilor, securitatea la locul de muncă, oportunitățile în ceea ce privește munca și dezvoltarea profesională, îmbinarea vieții profesionale.

La această ediție Navarra este cea mai bună comunitate autonomă unde să lucrezi, urcând de pe locul II pe I, depășind Cantabria, care s-a clasificat prima în 2017 și care acum e pe a patra poziție. Regiunea navarră a obținut 6,7 puncte din zece la această clasificare generală. Este urmată de Insulele Baleare, cu 6,6 puncte, și de Madrid (6,5 puncte). Ultimele comunități autonome din această analiză sunt Castilla-La Mancha, cu 4,9 puncte, și Insulele Canare (5,1 puncte).  

 

 

 

 

  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: