Noi in Spania
 

Unde sunt cele mai ieftine manuale?

zoom Unde sunt cele mai ieftine manuale?

6 septembrie 2018

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) calculează că la începutul anului școlar familiile cheltuiesc în medie pentru fiecare copil aproximativ 500 de euro, între manuale, rechizite școlare, uniformă, îmbrăcăminte, înmatriculare, cotizații extrașcolare. 

OCU semnalează că anul acesta manualele s-au scumpit cu 4,2%. Informează că pentru manuale se cheltuiesc în medie anul acesta circa 201 de euro, dar avertizează că pentru bacalaureat și alte niveluri de învățământ neobligatorii suma poate crește mult mai mult.

Dintr-o analiză a comparatorului bancar iAhorro în 157 de colegii din toată Spania rezultă că achiziționarea manualelor îi costă pe părinți în jur de 90 de euro la grădiniță, aproximativ 165 de euro în primaria și circa 225 de euro în secundaria. Însă cheltuielile depind de comunitatea autonomă unde este unitatea de învățământ și dacă aceasta este publică, concertada sau privată. 

Manualele cele mai ieftine pentru grădiniță (publică) sunt în Comunidad Valenciana, unde costă în medie 61 de euro.

În Galicia este nevoie de aproximativ 90 de euro pentru manualele de primaria în centre de învățământ publice, deși familiile din această regiune pot solicita ajutoare pentru achiziționarea acestora sau tichete pentru cumpărarea de rechizite școlare.   

Comunitatea Madrid – unde gratuitatea manualelor, care ar fi trebuit să se aplice din anul școlar care tocmai a început, s-a amânat încă un an – este cea mai ieftină în ceea ce privește rechizitele în primaria subvenționată cu bani publici, fiind nevoie, în medie, de 104 euro. La polul opus este País Vasco, cu circa 179 de euro, deși în această regiune se aplică un sistem gratuit mixt, părinții trebuind să plătească doar o cotizație, ce poate fi până în 45 de euro, în funcție de curs.

Cu 161 de euro, Madridul este regiunea unde este cel mai ieftin să cumperi manuale pentru ultimul segment din sistemul de învățământ public. În Cataluña se plătește cel mai mult pentru manualele de secundaria, circa 211 euro.    

Învățământul concertado și cel privat, cele mai scumpe         

Circa 20 de euro este diferența între suma necesară pentru cumpărarea manualelor într-o grădiniță concertada în comunitatea autonomă cea mai ieftină (Castilla y León, 80 de euro) și în cea mai scumpă (Valencia, 103 euro).

Diferența cea mai mare în unitățile de învățământ concertadas se înregistrează în escuela primaria în Insulele Canare, unde pentru cumpărarea manualelor este nevoie de mai puțin de 140 de euro, și País Vasco, unde este nevoie de încă 90 de euro.   

Mult mai mici sunt diferențele între regiuni în ceea ce privește manualele de secundaria concertada, oscilând între 229 de euro, în La Rioja, și 256 de euro, în País Vasco.  

La toate nivelurile de învățământ, școala privată este cea mai scumpă în ceea ce privește manualele. La infantil, prețul acestora nu este mai mic de 92 de euro în Extremadura. Costul maxim este în Murcia, 119 euro. În primaria cheltuielile sunt de circa 143 de euro în Navarra, ajungându-se la 243 de euro în Comunidad Valenciana. În Andalucía manualele pentru secundaria privată costă 228 de euro, iar în Murcia, 293.   

Între gratuitate și ajutoare   

Manualele „ar trebui să fie mai ieftine”, consideră președinta Confederației Spaniole a Asociaților de Părinți ai Elevilor (Ceapa, sigla în spaniolă) Leticia Cardenal. „Materialele pentru grădiniță nu se folosesc în întregime, pentru că nu se potrivesc de la un an la altul, iar cel de primaria sau cel de secundaria se pot refolosi”, admite.          

Oricum, diferența între prețul manualelor pentru infantil și cele de ESO este de 148%. „Pe măsură ce se avansează în secundaria obligatorie, ca urmare a specializării, costul manualelor explodează, iar la multe materii, foarte mult, ajungând chiar să se apropie de prețurile manualelor universitare”, a explicat expertul în finanțe de la iAhorro Antonio Gallardo. „În general, manualele de latină, tehnologie și robotică sau cele de biologie sunt peste 30 de euro”, a adăugat. 

În trei comunități autonome – Andalucía, Navarra și Comunidad Valenciana – manualele pentru primaria și ESO sunt gratuite în instituțiile de învățământ publice și concertadas. Navarra este ultima comunitate autonomă care s-a alăturat regiunilor care aplică gratuitatea, deși „în acest caz problema stă în limitele economice ale planului”, afirmă Gallardo. „Este vorba de 88 de euro în primero și segundo de primaria, 105 euro în tercero, cuarto, quinto și sexto de primaria și 182 de euro în toate cursurile din ESO. O instituție de învățământ, publică sau privată, poate alege dacă să adere sau nu la acest sistem de gratuitate, în funcție de cum consideră că ajutorul este sau nu suficient pentru acoperirea manualelor pe care le alege”, adaugă.     

În Melilla gratuitatea se aplică doar elevilor din infantil și primaria. Administrațiile din Ceuta, La Rioja și Murcia au anunțat că își încep programul în acest an școlar, deși vor fi necesari mai mulți ani pentru ca toți să beneficieze de el.       

În toate comunitățile autonome există diferite tipuri de ajutoare. „Aproape întotdeauna se aplică un sistem de împrumuturi ce are ca obiectiv, în paralel, înființarea unui fond de manuale care să ieftinească acest sistem de finanțare ca să poată beneficia de el cât mai multe familii”, au semnalat surse din OCU.                 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: