Noi in Spania
 

Noul test pentru emisiile de gaze la mașini se va aplica treptat

zoom Noul test pentru emisiile de gaze la mașini se va aplica treptat

6 septembrie 2018

Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului a aprobat, pe 31 august, un regim tranzitoriu, până la sfârșitul anului 2020, pentru aplicarea noului protocol pentru emisiile de gaze ale mașinilor. Regimul tranzitoriu va reduce impactul fiscal de la 20% la 5%, conform Ganvam, Asociația Națională a Vânzătorilor de Autovehicule. De pe 1 septembrie, tuturor autovehiculelor nou înmatriculate li se aplică protocolul Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP), pentru măsurarea emisiilor. Acest nou protocol, ce se caracterizează prin analizarea unor comportamente de condus „mai realiste”, crește fiscalitatea la mașinile cu emisii mai mari decât la omologarea anterioară.   

Înmatriculările de autovehicule și SUV-uri au crescut mult în luna august, fiind cu aproape 70% mai multe decât anul trecut. Mărcile au aplicat politici comerciale avantajoase pentru a-și vinde stocurile înainte de intrarea în vigoare a WLTP.  

Moratoriul aprobat săptămâna trecută de Executiv permite corelarea valorilor emisiilor de dioxid de carbon stipulate de WLTP cu valorile fostelor probe NEDC, a explicat Ministerul Industriei, într-un comunicat. Măsura nu exclude respectarea emisiilor stabilite în noua normativă, dar „eșalonează impactul fiscal al schimbării de procedură și promovează reînnoirea parcului auto”. În plus, se arată în comunicat, „ușurează trecerea ordonată la o mobilitate și o fiscalitate mai sustenabile, una dintre mizele acestui guvern”.   

Președintele Ganvam, Lorenzo Vidal de la Peña, consideră că „faptul că Guvernul s-a poziționat în aceeași linie cu alte țări europene care au optat pentru acest tip de măsuri arată că s-a ascultat sectorul auto după săptămâni de negociere”. Vidal de la Peña a spus și că negocierea va continua pentru că se dorește demararea „unei reforme fiscale care să mute presiunea impozitului de la cumpărare la utilizare”.    

Asociația Spaniolă a Fabricanților de Automobile și Camioane consideră „extrem de relevant” regimul tranzitoriu, deoarece creșterea impozitelor ce era prevăzută de implementarea WLTP era „foarte dăunătoare” pentru autovehiculele ce se fabrică în Spania, care reprezintă 24% din totalul înmatriculărilor.     

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: