Noi in Spania
 
alexandriongroup

Decretul cu măsuri contra violenței de gen, aprobat în unanimitate de deputați

zoom Decretul cu măsuri contra violenței de gen, aprobat în unanimitate de deputați

20 septembrie 2018

Congresul Deputaților a votat, pe 13 septembrie, unanim pentru decretul regal lege prin care Guvernul propune noi măsuri împotriva violenței machiste, între care redarea către primării a competențelor în ceea ce privește protecția victimelor sau modificări în Codul Civil datorită cărora copiii victime ale violenței de gen să poată primi asistență psihologică fără să mai fie necesară autorizația din partea părintelui denunțat. 

Guvernul a primit tot sprijinul Camerei Deputaților pentru punerea în practică a măsurilor urgente contra violenței de gen după ce a propus plenului Congresului să o facă printr-un proiect de lege de urgență.   

70% dintre femeile asasinate nu denunțaseră violența de gen pe care o sufereau   

Vicepreședinta Guvernului și ministrul egalității, Carmen Calvo, a atras atenția în Congres asupra nevoii și urgenței măsurilor drept condiție pentru reducerea procentului de 70% dintre femeile asasinate anul acesta care nu denunțaseră maltratarea pe care o sufereau. „Societatea trebuie să dea un răspuns mai clar pentru ca femeile să știe ce așteptăm ca să putem să le ajutăm”, a declarat.  

Măsurile se îmbunătățesc și în ceea ce privește participarea victimei în procesul penal, urmând să se desemneze urgent avocați și procuradores din oficiu în procese pentru a se asigura prezența imediată a apărării și reprezentării victimelor. Victima va putea să se prezinte drept acusación particular în oricare fază a procesului.     

Recunoașterea drepturilor „administrative” ale victimelor se va putea face printr-un document emis de Ministerul Justiției, de Serviciile Sociale ori de instituțiile specializate care oferă sprijin victimelor violenței de gen.  

Proiectul prevede și modificarea Codului Civil pentru ca minorii expuși violenței de gen să nu aibă nevoie de un permis din partea maltratatorului ca să primească asistență psihologică.

Vicepreședinta Guvernului a declarat că modificarea Codului Civil „nu afectează drepturile fundamentale” deoarece părintele denunțat are dreptul „să fie informat, să declare că nu este de acord și să acționeze în consecință în Justiție”. 

A atras atenția însă că măsura va permite „protejarea” copiilor victime ale violenței de gen, „care ajung la 18 ani fără să fie ajutați” psihologic.

Comunitatea Madrid va aproba ajutoare de 500 de euro pe lună orfanilor din cauza violenței machiste     

Comunitatea Madrid a anunțat ajutoare pentru orfanii victime ale violenței de gen, cu un cuantum de 6.000 de euro pe an (500 de euro pe lună), sumă ce poate fi revizuită în funcție de situația fiecărui orfan. De această măsură vor beneficia cei 20 de orfani care sunt în regiunea madrilenă din această cauză. Anunțul a fost făcut de președintele Comunității Madrid, Ángel Garrido, în cadrul intervenției sale în Analiza Stării Regiunii, ce a avut loc pe 13 și 14 septembrie în Asamblea de Madrid.  

Prin această măsură se dorește o „sprijinire globală” a acestor orfani până ce împlinesc 18 ani ori peste această vârstă în cazul orfanilor cu dizabilități, pentru a li se acoperi nevoile elementare și de educație. 

Madrid se alătură astfel comunităților autonome care au început să aprobe ajutoare specifice pentru copiii rămași orfani din cauza violenței machiste (aproape 200 începând cu anul 2013, de când sunt statistici oficiale în această privință), între care sunt Castilla-La Mancha (4.000 euro pe an) și Castilla y León (5.000 euro pe an).

În luna mai Fundația Mujeres, care acordă în fiecare an bursele Soledad Cazorla pentru orfanii din cauza violenței de gen, a denunțat că pensia medie a acestor minori este de 190 de euro, insuficientă pentru familiile care îi au în îngrijire.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: