Noi in Spania
 
alexandriongroup

Seguridad Social nu mai reține IRPF din prestațiile de maternitate

zoom Seguridad Social nu mai reține IRPF din prestațiile de maternitate

18 octombrie 2018

Seguridad Social nu mai reține IRPF din prestațiile de maternitate, în virtutea sentinței Tribunalului Suprem, dată pe 8 octombrie, ce stabilește că prestațiile publice pentru maternitate plătite de sistemul de securitate socială sunt scutite de acest impozit. Astfel, noile prestații recunoscute se vor plăti fără reținerea menționată, iar cele deja recunoscute și în plată se vor plăti în octombrie și ele fără să li se rețină IRPF. 

Prin sentința menționată, Tribunalul Suprem respinge un recurs făcut de Avocatul Statului, ce declara că prestațiile menționate nu trebuie să fie scutite de IRPF și confirmă o sentință dată de Tribunalul Superior de Justiție din Madrid, din iunie 2017, care a aprobat recursul unei femei și a solicitat Fiscului să îi înapoieze suma virată drept IRPF în 2013 pentru prestația de maternitate primită în acel an.

Ministerul Muncii a trimis Ministerului de Finanțe datele cu privire la prestațiile de maternitate și paternitate plătite de Seguridad Social din 2014, anul începând cu care se poate solicita Fiscului înapoierea sumelor reținute.

Se estimează că aproximativ un milion de contribuabili au dreptul să li se înapoieze IRPF aplicat prestațiilor menționate. Concret, este vorba de mamele care au primit această prestație în anii 2014, 2015, 2016 și 2017.

Reclamațiile pentru anul fiscal 2014 se vor putea face până la 30 iunie 2019. 

Tehnicienii din Ministerul de Finanțe recomandă să se aștepte câteva săptămâni până ce Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT) va implementa un instrument informatic pentru accelerarea procesului. Tehnicienii din AEAT informează că nu toate cazurile în care s-au primit prestații de maternitate implică obligatoriu dreptul la înapoiere și că femeile care au primit salarii sub 14.000 de euro pe an practic nu vor beneficia de această înapoiere deoarece lor nu li s-a reținut IRPF. De asemenea, semnalează: contribuabilele care nu au prezentat declarația pe venit pentru nu erau obligate să o facă, pot să prezinte declarații pentru a primi înapoierile corespunzătoare IRPF, dacă li s-a aplicat acest impozit la prestația de maternitate.

 

 

 

 

           

          

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: