Noi in Spania
 

Guvernul va crește baza maximă de cotizare și cea minimă a lucrătorilor pe cont propriu la Seguridad Social

zoom Guvernul va crește baza maximă de cotizare și cea minimă a lucrătorilor pe cont propriu la Seguridad Social

1 noiembrie 2018

Guvernul condus de Pedro Sánchez vrea să crească bazele maxime de cotizare la sistemul de Securitate Socială cu între 10% și 12% în 2019. Acesta este anunțul primit de Autoritatea Independentă de Responsabilitate Fiscală (Airef), al cărei președinte, José Luis Escrivá, s-a prezentat pe 26 octombrie în Congresul Deputaților pentru a analiza planul cu privire la buget pe care Executivul l-a trimis Comisiei Europene. Deși a aprobat cifrele Guvernului și consideră că se poate atinge obiectivul de a avea un deficit de 1,8% din PIB, a atras atenția că previziunile de cheltuieli și încasări sunt foarte ajustate.  

Printre rândurile planului cu privire la buget se observă una dintre cele mai importante măsuri avute în vedere de Guvernul Sánchez pentru a se crește încasările la buget. Executivul vrea să stimuleze încasările la Seguridad Social. Pe lângă creșterea bazelor minime pentru lucrătorii pe cont propriu, prevede o urcare a bazelor maxime de cotizare de până la 12%, după cum a explicat președintele Airef în Congres, unde s-a prezentat pentru a evalua planul cu privire la buget pe care Guvernul l-a trimis la Bruxelles ca să garanteze că Spania respectă obiectivele de reducere a deficitului și a datoriei publice.

Airef, organismul public înființat pentru supravegherea sustenabilității conturilor publice, calculează că această creștere între 10% și 12% a bazelor maxime de cotizare va implica o urcare a încasărilor la Seguridad Social între un miliard și 1,1 miliarde de euro. Datorită acestei măsuri, proiectul lui Sánchez a trecut examenul Airef. „Ni s-a comunicat că vor fi măsuri ulterioare”, a adăugat. „Cotizațiile ar urma să crească cu 6,7% în 2019, față de 5,5% cât au făcut-o anul acesta”, a precizat. 

Bazele de cotizare sunt referința oficială pentru a se calcula ce trebuie să plătească lucrătorii și angajatorii la Seguridad Social. Deși aceste baze sunt relaționate cu salariul lucrătorului, au limite. În 2018, baza minimă este pentru 858,6 euro pe lună, iar cea maximă – 3.803,7 euro. Când un lucrător câștigă mai mult de această limită maximă de 3.803 euro pe lună (45.636 euro pe an) nu trebuie să cotizeze pentru suma ce o depășește, ci doar în funcție de această limită. Urcând cu 10% această bază, Executivul crește cuantumul pe care trebuie să îl achite cei care câștigă cel mai mult.       

Creșterea salariului minim ar duce la pierderea a 40.000 de posturi de muncă  

José Luis Escrivá a analizat și impactul creșterii prevăzute a salariului minim interprofesional până la 900 de euro pe lună, prevăzută în ciorna Bugetului pentru anul viitor. Consideră că va duce la o urcare a venitului brut al familiilor de până la 1,750 miliarde de euro și că se vor pierde 40.000 de posturi de muncă. Dar adaugă că sunt calcule deschise și greu de estimat.

Escrivá a precizat că urcarea de 22,3% a salariului minim este o măsură „fără precedent”, ce va afecta 1,2 milioane de lucrători, 8% dintre salariați. „Este o creștere cu adevărat mare, fără precedent”, a remarcat președintele Airef. A calculat că măsura va avea un impact de aproape o zecime în PIB și de două zecimi pe termen mediu. În orice caz, a recomandat Guvernului să urmărească „îndeaproape” impactul acestei creșteri salariale asupra pieței muncii la nivel sectorial.        

Guvernul vrea să urce cu până la 12,25% baza minimă a lucrătorilor pe cont propriu de pe 1 ianuarie 

Ministerul Muncii vrea ca lucrătorii pe cont propriu să cotizeze mai mult la Seguridad Social de pe 1 ianuarie 2019. Pe 22 octombrie le-a oferit organizațiilor acestora trei opțiuni ce vor permite creșterea cotizațiilor la Regimul Special al Lucrătorilor pe Cont Propriu, ca să contribuie la susținerea sistemului de pensii. „Lucrătorii pe cont propriu trebuie să aibă prestații mai bune și într-un sistem de repartizare se obțin cotizând mai mult”, a explicat la începerea reuniunii cu autónomos secretarul de stat pentru Securitate Socială, Octavio Granado. Cele trei propuneri prezentate colectivului pentru negociere sunt să se urce cu 1,25% bazele minime, cu 6,25% ori cu 12,25%, creșteri ce ar implica o mai bună protejare.   

Granado a oferit colectivului drept la formare, îmbunătățirea protecției față de accidente de muncă, prestația pentru întreruperea activității și concediile medicale.

„Plătim deja destul pentru cât primim”, a asigurat Lorenzo Amor, președintele Asociației Lucrătorilor pe Cont Propriu. Colectivul ar fi de acord doar cu o creștere a bazelor minime de 1,25% în 2019, urcarea înregistrată în ultimii 25 de ani. În schimb, cere protecția oferită de Seguridad Social.     

Președintele Guvernului a promis ca urcarea de 22,3% a salariului minim pe care a stabilit-o cu Unidos Podemos să nu crească bazele minime de cotizare a lucrătorilor pe cont propriu, cum se va întâmpla cu cele ale lucrătorilor por cuenta ajena. Executivul studiază în prezent cum să crească cotizațiile colectivului la Securitatea Socială și are intenția să amâne până în 2020 reforma ce trebuie să le permită lucrătorilor pe cont propriu în funcție de veniturile lor reale. Acum lucrătorii autónomos pot să își aleagă baza de cotizare la sistemul de Securitate Socială, indiferent de cât câștigă din activitatea pe care o desfășoară, iar peste 85% dintre ei cotizează în funcție de baza minimă de cotizare.          

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: