Noi in Spania
 
alexandriongroup

Amprente pentru a beneficia de ajutoare sociale în País Vasco

zoom Amprente pentru a beneficia de ajutoare sociale în País Vasco

15 noiembrie 2018

O lumină verde fosforescent îi cuprinde lui V. M. degetele de la mâna stângă, până ce un bip o anunță că amprentele i-au fost memorate. Nu își scoate DNI-ul, nici nu a fost reținută de Poliție. Este la Servicio Vasco de Empleo, Lanbide, iar datele sale biometrice – fața și cele zece amprente ale degetelor de la mâini – vor fi obligatorii pe viitor pentru a beneficia de ajutoare sociale sau ca să solicite un post de muncă, dacă merge înainte propunerea de lege pe care PNV și PSE o negociază cu partidele pentru reformarea actualului sistem de Renta de Garantía de Ingresos e Inclusión Social. Polemica măsură, ce figurează într-o dispoziție adițională și care s-a anunțat ca având drept obiectiv combaterea fraudei printr-o mai bună identificare a cetățenilor care primesc ajutoare sociale, stă în mâinile Agenției Spaniole pentru Protecția Datelor, după denunțul asociației Berri Otxoak, în care a pus sub semnul întrebării legalitatea inițiativei. În ciuda faptului că trebuie să se clarifice dacă utilizatorii pot fi obligați să își cedeze datele, ori trebuie să o facă în mod voluntar, Lanbide continuă să ia amprente.

„Te simți puțin suspicios, acesta este adevărul. Mi s-ar părea mai normal dacă s-ar extinde la toți cetățenii pentru a avea acces la Administrație, dar vor ajunge să ne impună acest lucru celor mai vulnerabili și celor expuși riscului de excluziune socială”, a declarat V. M. Căsătorită, cu doi copii, și-a cedat recent amprentele la un birou din Gipuzkoa. Lanbide probează sistemul la zece dintre sucursalele sale. Funcționarii săi avertizează că doar se preiau amprentele și fotografia, dar că nu se folosesc, iar baza de date nu este păstrată de ei, ci se află în serverele pe care le are Izenpe, o firmă privată, dar cu capital public, înființată de societăți informatice ale administrațiilor publice basce.        

Dacă nu se folosesc, de ce le iau? Asociația Berri Otxoak spune clar: „Este o modalitate de a-i stigmatiza pe cei care au cele mai mari nevoi, persoanele cu probleme și pe cei care sunt în situații dificile și în același timp provin din alte țări”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Alfredo Castro. De ce nu le cer utilizatorilor sistemului de Securitate Socială sau patronilor care cer ajutoare administrației, în cazul lor fraudele fiind mult mai mari cantitativ? se întreabă.  

Surse din Partido Socialista de Euskadi asigură că măsura se va aplica legal sau nu se va mai pune în practică.

Funcționarii din Primăria din Vitoria intră în instituție pe baza amprentelor.    

Profilul utilizatorului Lanbide     

Circa 11.500 dintre cei care primesc Renta de garantía de ingresos (RGI) au un tip de muncă, dar apelează la ajutorul social din cauza salariilor mici. Sunt lucrători săraci, care reprezintă aproximativ 20% dintre beneficiarii RGI. Din totalul beneficiarilor, 67% au studii obligatorii; 10% au terminat un grad de FP, 7,8 % au bacalaureat, iar 10,5%  sunt absolvenți de studii universitare.

18% dintre beneficiari au peste 65 de ani, un segment de vârstă ce cuprinde pensionarii care își completează pensia mică cu RGI. Majoritatea celor care primesc acest ajutor au între 35 și 54 de ani.

Profilul beneficiarului de RGI este în mare parte cel al unei femei, 57% față de 43%, bărbați. Între femei se distinge colectivul văduvelor, care trebuie să recurgă la ajutorul social din cauza sprijinului material redus pe care îl primesc. 

Din 2014 politicieni locali au avut ideea ca Lanbide să ia date biometrice.       

Directoarea Agenției Basce pentru Protecția Datelor, Margarita Uria, a declarat săptămâna trecută că sunt deja 8.000 de persoane înregistrate cu amprentele și fața dintre utilizatorii serviciului pentru muncă și funcționari din administrație dintr-un total de 57.377 de persoane care au primit în luna august RGI.       

RGI este un drept pe care îl au cetățenii basci să încaseze (sau să completeze) între 732 și 988 de euro, în funcție de caz: dacă este vorba de o singură persoană ori de familii cu doi sau trei membri, cu condiția ca veniturile lor să fie mai mici decât Salario Mínimo Interprofesional și să aibă un patrimoniu limitat. Pentru a putea beneficia de acest drept, trebuie să dovedească că sunt înregistrați la o primărie din País Vasco de cel puțin trei ani. Încasarea RGI dă dreptul și la solicitarea unei pensii complementare pentru locuință, cu un cuantum de 250 de euro.     

61% dintre cei care primesc ajutoare sociale sunt spanioli, 14% provin din America de Sud, iar 10,3%, din Nordul Africii. Restul beneficiarilor străini provin din Europa de Est și din Orientul Apropiat. 

Un caz care a accelerat decizia de a implementa sistemul a fost dezarticularea unei bande ce furniza documente false străinilor, mai ales cetățenilor din Pakistan, ca să obțină ajutoare sociale. Din 2013 până în 2017, când a fost prinsă banda, circa 200 de persoane au primit în total 3,7 milioane de euro. S-au localizat 331 de acte false. În multe cazuri, cei reținuți primeau ajutoare de la autoritățile basce în timp ce locuiau în afara Spaniei.

„Amprenta va evita acest tip de cazuri și, prin identificarea sigură a beneficiarului, va face sistemul mai eficient”, asigură surse din Guvernul basc. Acestea au insistat că măsura nu se va implementa obligatoriu înainte să se îndeplinească toate garanțiile.  

„Nu ne place ca experimentele să se facă pe cei mai vulnerabili. Ei nu se pot plânge, depind de ajutoare ca să mănânce, iar dacă ți se cer amprentele și o fotografie este greu să spui că nu, le dai și cerceii, pentru că ți-e frică să nu ți se retragă ajutoarele”, asigură Timisoara Guanche, purtătoarea de cuvânt a Elkarrekin Podemos în Parlamentul basc.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: