Noi in Spania
 

Ministerul Muncii propune creșterea cotizației lucrătorilor pe cont propriu la 31,4%

zoom Ministerul Muncii propune creșterea cotizației lucrătorilor pe cont propriu la 31,4%

15 noiembrie 2018

Ministerul Muncii și-a revizuit, pe 6 noiembrie, propunerea de creștere a bazelor și tipurilor de cotizare pentru Regimul Special al Lucrătorilor pe Cont Propriu (Régimen Especial de Trabajadores Autónomos – RETA). Ministerul a redus creșterea de cotizații pe care a propus-o acum trei săptămâni, dar își menține ideea de a urca cotizațiile pe care le plătesc lucrătorii pe cont propriu la Seguridad Social și, în același timp, de a universaliza sistemele de protecție și formare pentru toți aceștia.  

Noua propunere pe care a prezentat-o ministerul principalelor organizații de lucrători pe cont propriu (UPTA, ATA și Uatae) la reuniunea pe care au avut-o pe 6 noiembrie include o creștere limitată a bazelor și a tipurilor de cotizare, ce ar urma să fie de circa 20 de euro pe lună (pentru cei care au baza minimă de 932,70 de euro), o creștere de 7%.         

Mai precis, Ministerul Muncii propune o urcare a tipurilor de cotizare până la 31,4%, de la 29,9%. Această creștere include să devină obligatorii cotizațiile voluntare actuale pentru întreruperea activității și incapacitate temporară, astfel încât va duce la o îmbunătățire a protecției tuturor acestora. Concret, ministerul stabilește o cotizație generală de 26,3% pentru finanțarea pensiilor; 2%, pentru incapacitate din cauza unei boli comune; alți 2%, pentru riscuri profesionale; 1%, pentru întreruperea activității; 0,1%, pentru formare.

Între propunerile pentru îmbunătățirea protecției, ministerul propune plata prestațiilor pentru incapacitate temporară începând din a treia lună de baja. În plus, oferă dublarea perioadei de protecție pentru întreruperea activității. De asemenea, vrea ca prestațiile pentru incapacitate permanentă să fie considerate drept profesionale, astfel încât să nu fie supuse impozitării.   

Creșterea bazelor de cotizare în funcție de IPC-ul din noiembrie ar duce la urcarea bazei minime cu aproximativ 19 euro/lună 

În al doilea rând, Ministerul Muncii propune creșterea bazelor de cotizare în linie cu inflația din noiembrie, ce se va afla peste o săptămână.

În octombrie, IPC interanual a fost de 2,3% și nimic nu semnalează că în noiembrie ar putea coborî sub 2%. Acest lucru ar însemna o creștere a bazelor cu aproximativ 19 euro, depășindu-se 951 euro.    

Urcarea tarifului plan

Ministerul remarcă în propunere că obiectivul este să fie gata un acord cu lucrătorii pe cont propriu în următoarele săptămâni pentru a intra în vigoare în 2019, evitându-se astfel creșterea bazelor odată cu urcarea salariului minim interprofesional (SMI), care va crește cu 22,3%. Această creștere va fi provizorie, până ce se va cădea de acord asupra viitorului sistem în care să se ajusteze cotizarea în funcție de veniturile reale ale lucrătorilor pe cont propriu.   

Guvernul vrea să reducă greutatea cotizării pe care o suportă lucrătorii pe cont propriu ale căror venituri nu ajung la salariul minim. Ministerul Muncii și-a luat angajamentul de a „crea un sistem de cotizare și protecție atenuată pentru cei înscriși în RETA cu venituri sub salariul minim interprofesional”. Însă la începutul anului viitor acesta încă nu va funcționa, iar lucrătorii pe cont propriu care nu câștigă cât e SMI vor trebui să plătească și ei o cotizație mărită la Seguridad Social.

Până ce va intra în vigoare sistemul de cotizare la care se lucrează, va continua să funcționeze sistemul de tarif plan pe care l-a introdus Guvernul condus de Mariano Rajoy. Ministerul propune ca tariful plan să fie echivalent cu cel pe care îl au contractele de formare și învățare din Régimen General. În 2018 cuantumul care se plătește este de 111 euro pe lună, incluzându-se toate fracțiunile cotizației. Această urcare ar fi de mai mult de două ori cifra actuală, care este de 50 de euro, însă ministerul și-a manifestat deschiderea pentru negocierea acestei propuneri.      

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: