Noi in Spania
 
alexandriongroup

Trebuie înapoiat un subsidiu plătit de SEPE în mod eronat?

zoom Trebuie înapoiat un subsidiu plătit de SEPE în mod eronat?

29 noiembrie 2018

Printr-o sentință judecătorească s-a decis că o șomeră căreia SEPE îi cerea să înapoieze 20.533 de euro primiți drept subsidiu pentru persoanele peste 52 de ani, pe care i l-a acordat în mod eronat chiar Serviciul Public pentru Muncă. 

Deși nu este frecvent, nu este primul caz în care SEPE (fostul INEM) acordă greșit un subsidiu.

Chiar în ziua în care lucrătoarea a solicitat subsidiul, 24 noiembrie 2011, SEPE a cerut Institutului Național de Securitate Socială (INSS) un certificat care să dovedească că lucrătoarea îndeplinește condițiile de cotizare necesare pentru pensionare. INSS a emis un certificat favorabil, iar SEPE a aprobat subsidiul.

În perioada 25 noiembrie 2011-30 noiembrie 2015 lucrătoarea a primit 20.533,20 euro, drept subsidiu de șomaj pentru persoanele peste 52 de ani. În mai 2015, SEPE i-a revizuit dosarul și a remarcat că lucrătoarea nu îndeplinește condițiile de cotizare, certificatul emis în urmă cu patru ani fiind greșit. Lucrătoarea nu ar fi trebuit să primească subsidio para mayores de 52 años pentru că nu avea dreptul la o pensie contributivă. De aceea SEPE i-a cerut să înapoieze cei peste 20.000 de euro pe care i-a primit.

Pe 30 iunie 2015 Serviciul Public pentru Muncă și Institutul Național de Securitate Socială i-au dat proces lucrătoarei, solicitându-i să dea înapoi prestațiile primite în mod necuvenit.

La tribunal, avocatul Institutului Național de Securitate Socială a recunoscut că, din greșeală, INSS a emis certificatul în care declara că lucrătoarea îndeplinea condițiile pentru a beneficia de prestación por jubilación.

Lucrătoarea s-a opus, argumentând că nu a omis, nici nu a falsificat nici o informație în solicitarea sa și că eroarea Administrației a adus-o într-o situație extrem de dificilă, fără dreptul la prestații de la Seguridad Social și cu o importantă datorie pe care nu poate să o plătească.    

Pe 5 iulie 2015 Juzgado de lo Social numărul 26 din Barcelona a dat sentința și a absolvit lucrătoarea, care nu trebuie să înapoieze cei 20.533 de euro pe care îi primise drept subsidiu.

Sentința judecătoriei din Barcelona s-a fundamentat pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), concret, cu cazul Cakarevic contra Croației. Situația lucrătoarei spaniole era foarte asemănătoare cu cel al lucrătoarei croate care și-a dus cazul până la CEDO, într-o luptă de 17 ani în justiție. 

Pe baza sentinței date de CEDO și a protejării drepturilor fundamentale ale omului,  judecătorul spaniol a decis că lucrătoarea nu a contribuit în nici un fel la greșeala administrației; nu se poate spune în nici un moment că a acționat cu rea-credință și nici nu exista în decizia emisă de SEPE vreun indiciu care să o facă să își dea seama că exista vreo iregularitate; după abia trei ani Administrația și-a dat seama de greșeală.

Chiar dacă se recunoaște dreptul Administrației de a solicita înapoierea prestațiilor plătite în mod necuvenit, chiar când a fost din neglijența Administrației, pot exista cazuri precum cel prezentat anterior în care nu există alte interese personale în conflict și este disproporționat să i se ceară lucrătoarei să dea înapoi toate prestațiile primite în mod necuvenit, cu atât mai mult cu cât sunt foarte mici (aproximativ 426 de euro pe lună) și sunt destinate garantării întreținerii elementare a lucrătoarei, care nu are nici un alt fel de venit.  

Pe lângă sprijinirea pe jurisprudența CEDO, judecătorul de la 2015 Juzgado de lo Social numărul 26 din Barcelona a admis și argumentul adus de avocatul lucrătoarei, bazat pe art. 110 din Legea 39/2015, din Procedimiento Administrativo Común, ce prevede că „posibilitățile de revizuire stabilite în acest capitol nu vor putea fi exercitate când, ca urmare a prescrierii acțiunilor, ca urmare a timpului care a trecut sau a altor circumstanțe, exercitarea acesteia se dovedește contrară echității, bunei-credințe, dreptului persoanelor fizice sau legilor”.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: