Noi in Spania
 

Pensia medie a crescut de șase ori față de salariu de la începutul crizei

zoom Pensia medie a crescut de șase ori față de salariu de la începutul crizei

29 noiembrie 2018

Datele prezentate pe 21 noiembrie de Fisc arată ajustarea inegală din perioada crizei. Pensia medie declarată a urcat de șase ori față de salariul mediu de la începutul perioadei de criză. Pensia (prestación de jubilación) medie a fost indexată cu 37% din 2007, în timp ce salariul a urcat cu 6% în aceeași perioadă.

Indicii inegalității și precarității de pe piața muncii din Spania merg și mai departe. Salariul grupului cel mai privilegiat, care primește mai mult de zece ori salariul minim pe an, a urcat mai mult față de cele ale restului grupurilor. Și aceasta, în condițiile în care odată cu recuperarea economiei salariul mediu declarat a ajuns în 2017 la 19.172 de euro pe an. 

Statistica prezentată de Agencia Tributaria cu privire la Piața muncii și pensiile în evidențele Fiscului, ale căror date referitoare la anul 2017 au fost prezentate pe 21 noiembrie, arată și care este cuantumul pensiei medii declarate: 14.174 euro pe an. 

Este adevărat că pensiile cresc mai mult procentual decât salariile pentru că sunt mai mici decât acestea, dar au urcat mult mai mult decât salariile celor care sunt plătiți cel mai prost, care declară un salariu mai mic decât salariul minim. 

Cifrele, analizate prin intermediul declarațiilor de venit (IRPF) ale firmelor, lucrătorilor și administrațiilor, arată că anul trecut 6.301.753 de persoane primeau mai puțin decât salariul minim interprofesional (SMI), care în 2017 a fost de 9.907,80 de euro pe an. Este cel mai mare număr de contribuabili sub SMI dintr-un deceniu, deși este explicabil, deoarece este și cel mai mare număr de salariați din 2009. În acest colectiv figurează salariații și cetățenii care au primit și un ajutor de șomaj sau pensie. Acești contribuabili au primit mai puțin decât salariul minim anual deoarece au avut un contract cu normă parțială sau un contract eventual cu o durată mai mică de 12 luni.         

Statistica Fiscului arată și că bărbații primesc în medie un salariu cu 25% mai mare decât cel al femeilor. Trebuie avut în vedere că mai multe femei au contract de muncă cu normă parțială și lucrează mai puține ore. Însă și 81% dintre salariile cele mai mari sunt primite de bărbați. 

76% dintre tinerii sub 25 de ani sunt plătiți mai puțin decât este salariul minim anual. Iar 70% dintre cei care câștigă cel mai mult au peste 46 de ani.

În sectorul financiar sunt salariile medii cele mai ridicate (41.446 euro pe an), iar în servicios personales y ocio sunt cele mai mici (10.594 euro pe an).

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: