Noi in Spania
 

Noile limite de viteză

zoom Noile limite de viteză

10 ianuarie 2019

Consiliul de Miniștri de pe 28 decembrie anul trecut a aprobat ultimele măsuri ale Direcției Generale de Trafic (DGT), ce au ca obiectiv reducerea numărului accidentelor pe șoselele convenționale și care prevăd o reducere graduală a limitelor de viteză la 90 km/h pe toate șoselele secundare. După cum a informat Ministerul de Interne, modificarea articolului 48 din Regulamentul General de Circulație, aprobată pe 28 decembrie 2018, va intra în vigoare la o lună după publicarea sa în Buletinul Oficial al Statului. 

Obiectivul acestei măsuri este de a se reduce numărul accidentelor pe șoselele secundare, unde se produc trei din fiecare patru decese pe șosea. Reducerea va afecta 10.000 km de pe șoselele convenționale din Spania.

Deci, pe toate șoselele secundare limita generică va fi de 90 km/h, dar vor exista unele excepții. Limita de 90 km/h se impune autoturismelor și motocicletelor, scăzând la 80 km/h pentru restul autovehiculelor – camioane, autobuze, transport școlar, automobile cu remorcă, între altele.

Automobilele și motocicletele vor putea trece limita cu până la 20 km/h la depășire când mașina din față circulă cu mai puțin de 90 km/h. Această excepție a fost criticată de unele asociații ale victimelor accidentelor de circulație, care consideră că reducerea vitezei nu elimină problema depășirilor, când pot apărea accidente.

Există încă o excepție în ceea ce privește limitele de viteză pe șoselele convenționale: administratorii acestora pot urca limita până la 100 km/h pe șoselele unde cele două sensuri de circulație sunt separate printr-o barieră fizică.   

Vitezele maxime permise se mențin pe autostrăzi (autovías, autopistas), unde autoturismele și motocicletele trebuie să circule cu maximum 120 km/h, în timp ce camioanele și furgonetele trebuie să se deplaseze cu cel mult 90 km/h. Pentru restul autovehiculelor (autobuze, rulote, transport școlar) limita de viteză este de 100 km/h.

Noua normativă stabilește o viteză generică de  maximum 30 km/h pentru toate autovehiculele care circulă pe drumuri neasfaltate.   

Se lucrează și pentru ca pe toate șoselele urbane cu o singură bandă pe sens limita de viteză să fie de 30 km/h în toată Spania.

DGT declară că prin această reducere a vitezei pe șosele are în vedere scăderea exponențială a numărului accidentelor și victimelor.

În 2017, 1.321 de persoane au murit pe șoselele din Spania, iar dintre acestea 1.013 de decese au fost pe șoselele secundare.    

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: