Noi in Spania
 
alexandriongroup

Madridul crește, în timp ce în jumătate de Spanie populația scade

zoom Madridul crește, în timp ce în jumătate de Spanie populația scade

10 ianuarie 2019

Numărul madrilenilor a crescut pentru al treilea an consecutiv și cu un ritm mai accelerat, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, care a informat că la 1 ianuarie 2018 regiunea madrilenă avea cu 70.895 mai mulți locuitori decât în anul anterior. Creșterea este cea mai mare din toate comunitățile autonome spaniole, fiind urmată de cea înregistrată de Barcelona, cu 33.313 de noi locuitori. Urcarea numărului de locuitori din Madrid este în contrast cu scăderea populației în 26 de provincii spaniole. (În toată Spania populația înregistrată a urcat cu 150.848 locuitori, până la 46.698.569).

Regiunea madrilenă are 6.578.079 locuitori, dintre care 3.223.334 trăiesc în capitală (+40.353 în ultimul an).

Evoluția populației madrilene din ultimii 20 de ani reflectă oscilațiile economiei. Regiunea, care a pierdut 61.564  de locuitori între 2012 și 2015,  crește acum cu un ritm mai mic față de anii de boom din construcții. În deceniul trecut în Comunitatea Madrid s-au înregistrat anual aproape 200.000 de noi madrileni. 

Noile date prezentate de Institutul de Statistică ne permit să cunoaștem și alte date interesante cu privire la schimbările ce se produc în Comunitatea Madrid:   

- Madridul crește datorită imigranților. Cea mai mare parte a creșterii din ultimul an în regiunea madrilenă se datorează soldului migratoriu (+59.479 persoane, 84% din creștere), în special soldului referitor la străini (+43.380 persoane), spune Diego Constantino, demograf la Universitatea din A Coruña.  

- Puternică urcare a numărului venezuelenilor. În timp ce economia din Venezuela se scufundă, această comunitate de imigranți crește cel mai repede în regiunea madrilenă (+ 17.191 persoane), ajungând la 66.382 de venezueleni înregistrați. Crește semnificativ, cu câte peste 5.000 de persoane, și numărul columbienilor, hondurienilor, ajungând la 91.758, respectiv, 20.718. Cresc ușor și comunitățile marocane și ecuadoriene. 

- Scade numărul românilor. Cea mai mare comunitate de străini din Madrid, cea română, se reduce (- 6.867 în ultimul an), ajungând la 140.789 de persoane.

- Orașe ce se golesc. Nu toate municipiile madrilene cresc. În ultimul an, 43 de orașe au pierdut din populație, în special cele din colțurile hărții. O excepție notabilă este Coslada, care, în ciuda faptului că este aproape de capitală, a pierdut 9.565 de locuitori în ultimii cinci ani. Alcalá de Henares a pierdut cel mai mare număr de rezidenți în această perioadă (-11.072), în timp ce Torrejón de Ardoz a crescut cel mai mult în rândul municipiilor madrilene (+5.968).    

- Se nasc mai mulți copii decât în alte regiuni. Și în Madrid scade natalitatea, dar nu atât de mult ca în restul Spaniei. Astfel, este regiunea cu diferența între numărul nașterilor și cel al deceselor cea mai bună. În primul semestru din 2018 s-au născut în Madrid cu 3.714 persoane mai multe decât cele care au murit. Madridul are o populație mai tânără decât alte regiuni și o mai mare imigrație, astfel explicându-se parțial natalitatea mai mare, a spus María Sánchez, sociolog la Universitatea Complutense.  

- Impulsul economiei madrilene. Bunul mers al economiei explică de ce regiunea madrilenă continuă să atragă străini și persoane din restul Spaniei. În 2017, an la care se referă aceste ultime date din padrón, rata șomajului a scăzut cu jumătate de punct în Comunitatea Madrid, fiind de 13,75%.   

Însă trebuie spus că noii madrileni nu neapărat se stabilesc în regiunea aceasta pentru că aici s-ar trăi mai bine, atrag atenția experții. Caută oportunități în câmpul muncii pe care nu le găsesc în zonele sau țările lor de origine, dar în Madrid să îți plătești o locuință e din ce în ce mai scump și cu servicii publice cu tot mai multe deficiențe, spune Roberto Barbeito, sociolog la Universitatea Rey Juan Carlos. „În unele dintre orașele cele mai populate din lume se trăiește cel mai prost”, avertizează.  

Provinciile de unde vin cele mai multe persoane în Madrid. Mișcările migratorii cele mai mari în relație cu restul Spaniei se înregistrează cu provincii limitrofe, între care Toledo (circa 9.000 de persoane – intrare și ieșire), Guadalajara (3.500-4.000 de persoane), spune Constantino. Provinciile care au pierdut cele mai multe persoane în favoarea Madridului sunt Sevilla (+1.307); Ciudad Real (+1.107) și Cáceres (+1.004).      

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: