Noi in Spania
 
alexandriongroup

Guvernul vrea să înăsprească pensionarea anticipată ca să garanteze sistemul pensiilor

zoom Guvernul vrea să înăsprească pensionarea anticipată ca să garanteze sistemul pensiilor

24 ianuarie 2019

Creșterea vârstei de pensionare, obligarea beneficiarilor să finanțeze orice anticipare a acestui termen… Sprijinit de instituții precum Banca Națională a Spaniei sau Autoritatea Independentă de Responsabilitate Fiscală, Guvernul este hotărât să impulsioneze măsuri pe termen scurt și mediu prin care să ajusteze sustenabilitatea sistemului de Securitate Socială (cu un deficit de 18 miliarde de euro) cu creșterea speranței de viață și puterea de cumpărare a pensiilor.

Acest anunț a fost făcut săptămâna trecută sindicatelor și patronatului, la o masă de dialog social, organizată pentru a se încheia acorduri care să întărească o propunere definitivă de reformă cu care să fie de acord toate partidele.

În 2019, cuantumul necesar pentru finanțarea a aproape 10 milioane de pensii va crește cu 6,2%, urmând să ajungă la 153,864 miliarde de euro, un nou record la acest capitol. În raport cu totalul, va trece de la 40,9%, cât a reprezentat în 2018, la 42,1% în 2019 și, la fel ca în ultimii doi ani, o parte va trebui plătită solicitându-se credite pentru a nu se epuiza fondul de Rezervă al sistemului de Securitate Socială.   

Pentru a lupta cu această creștere, Guvernul are intenția să impulsioneze, între alte măsuri, amânarea cu un an a vârstei de pensionare efectivă a lucrătorilor, fără să modifice vârsta legală de pensionare stabilită începând cu 2027, la 67 de ani. Obiectivul ar fi pensionarea reală la 65,5 ani. Informația a fost oferită, pe 11 ianuarie, de Octavio Granado, secretar de stat pentru Securitate Socială.    

Ministerul Muncii este astfel de partea Autorității Independente de Responsabilitate Fiscală, care, pe 9 ianuarie, a propus Guvernului, agenților sociali o serie de măsuri pentru a face sistemul sustenabil. Însă, ca să nu plătească toată erodarea politică pe care o implică înăsprirea normativei în materie de pensii, nuanțează, spunând că pentru ca totul să se pună în practică trebuie să existe un acord între partide, sindicate și patronate.

În prezent vârsta de pensionare efectivă în Spania este mai mică decât cea stabilită de normativa generală, fapt ce crește cheltuielile din sistem. Este de 62,7 ani față de vârsta de 65 de ani, prevăzută în normativă.        

Autoritatea Independentă de Responsabilitate Fiscală prevede că vârsta reală de pensionare va fi în 2027 de 64,5 ani și vede posibil să se ajungă la o creștere a vârstei efective de pensionare prin diverse modalități, care să nu implice neapărat o urcare generalizată a vârstei de pensionare prevăzută de normativă.

În toate aceste aspecte, Guvernul are aceeași părere. În calculele din raportul său cu privire la pensii, Autoritatea Independentă de Responsabilitate Fiscală simulează o creștere cu un an a vârstei efective de pensionare, de la 64,5 ani, în 2027, până la 65,5 ani în 2048, și consideră că ar apărea o calmare suplimentară a cheltuielilor cu pensiile între 0,4% și 1,2% în 2048.       

Formulele ce se vor folosi încă nu sunt stabilite, dar se pare că înăsprirea condițiilor pentru a beneficia de pensionarea anticipată cu pensie plătită de Seguridad Social ar fi una dintre ele. Guvernul va propune modificarea cerințelor de acces la pensie cu pensionări anticipate cofinanțate. Această posibilitate ar urma să fie deschisă colectivelor care stabilesc să aplice cotizații mai mari, cum este cazul acordului semnat în decembrie anul trecut de Policía Local cu Seguridad Social. În acest acord, în vigoare de la 1 ianuarie 2019, cotizația agenților urcă la 11% din bază, iar 85% din cost este acoperit de Primării și 15%, de polițiști.   

Sustenabilitatea acestor ani cade în sarcina instituției și a beneficiarului.   

Înainte de a aproba aceste măsuri, Guvernul va urma și recomandările Autorității  Independente de Responsabilitate Fiscală și va propune să schimbe arhitectura sistemului, descărcând sistemul de Securitate Socială de cheltuieli recurente.

„Va trebui să se adapteze în funcție de concluziile ce vor rezulta din Pacto de Toledo, în care, previzibil, și sunt multe propuneri în acest sens, Statul, Guvernul spaniol, va trebui să acopere o parte din deficit”, a explicat, pe 11 ianuarie, María Jesús Montero, ministrul finanțelor.  

 

 

 

 

 

    

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: