Noi in Spania
 
alexandriongroup

Un sfert dintre potențialii beneficiari ai ajutoarelor sociale nu știu de ele sau cum să le ceară

zoom Un sfert dintre potențialii beneficiari ai ajutoarelor sociale nu știu de ele sau cum să le ceară

7 februarie 2019

Rosario Planas a fost evacuată, pe 14 ianuarie, din boxa de cinci metri pătrați unde locuia împreună cu fiul său cu dizabilități, în Valencia. Cazul a scos la lumină o teribilă dramă, cauzată de sărăcie și de creșterea rapidă a chiriilor, scrie El País. Dar a arătat și dificultățile cu care se confruntă multe persoane ca să se descurce cu birocrația serviciilor sociale. Rosario avea dreptul să beneficieze de ele, atât de la Primărie, cât și de la Generalitat, care le-au crescut substanțial în ultimii  trei ani, dar nu le-a cerut pentru că nu le cunoștea, dar nici nu ar fi știut cum să le solicite.

Cazul său face parte dintr-un fenomen global. „Mereu vorbim de fraudă, de persoanele care nu trebuie să folosească acest tip de ajutoare, când adevărata problemă este cea contrară: câtă lume ar trebui să le primească și nu se întâmplă asta”, afirmă Joseba Zalakain, director al Centrului de Documentare și Studii SiiS.  

Agenția Eurofound a analizat în 2015 multe ajutoare sociale din 16 țări din UE, între care Spania. Concluzia? Între 30% și 40% dintre persoanele care aveau dreptul să primească ajutoare nu beneficiau de ele.

Conform unui alt raport al Comisiei Europene, din 2014, 964.400 de cetățeni care îndeplineau condițiile ca să primească rentas mínimas, pe care în Spania le acordă comunitățile autonome, nu le primeau. În 2017, doar 313.000 persoane beneficiau de acest ajutor. Conform studiului, nu știau de existența lor, ce formalități să facă, nu aveau domiciliu stabil pe care să îl pună în cerere ori le era teamă să nu fie etichetate drept sărace.

Deși în Spania nu sunt date oficiale despre câte persoane nu primesc ajutoare, Guvernul din País Vasco considera în 2017 că 30% dintre cei care îndeplinesc condițiile nu beneficiază de acestea.  

Un prim obstacol pentru solicitarea ajutoarelor sociale a fost condiția de a avea empadronamiento. În prezent tot mai multe orașe din Spania permit ca persoanele fără locuință să se înregistreze în centre sociale sau în alte instituții municipale. 

Profesorul de la UNED Antonio López avertizează că faptul că tot mai multe formalități trebuie făcute pe internet reprezintă o barieră între ajutoare și persoanele care au cea mai mare nevoie de ele

Manuel Aguilar, profesor de Trabajo Social la Universidad de Barcelona, spune că în Spania există un grup de ajutoare pe care practic toată lumea le știe. „Ajutoarele la nivel național, de exemplu, pensiile sau ajutorul de șomaj, sunt cunoscute. Chiar Rosario, femeia evacuată recent, și fiul ei, primeau mici pensii. Dar când trecem la ajutoarele locale, la cele date de comunitățile autonome, terenul este mult mai neclar”, semnalează. „Fiecare administrație decide dacă le implementează și în ce condiții, iar bugetul pe care îl are este, în general, anual și limitat; dacă se termină, nu se mai acordă. Din aceste cauze, cetățenii aproape nu le cunosc și nu știu că au dreptul la ele”, atrage atenția Aguilar. 

Asistenții sociali de la Primărie ar trebui să ofere aceste informații și să îi ajute cu formalitățile, spune Lucía Martínez, profesoară la Universidad de Valencia. „Problema este că nici cetățenii, nici asistenții sociali nu cunosc toate ajutoarele; știu doar sistemul. Funcția lor ar trebui să fie precum cea a medicului de familie, să aibă obligația de a informa integral și, dacă este cazul, să trimită cetățenii spre alte servicii”, afirmă Martínez.     

În ultimele decenii, munca serviciilor sociale s-a dezvoltat mult în Spania, dar în același timp „s-a închis în birouri”, consideră Ana Sales, care 18 ani a fost asistent social și acum este profesoară la Universitatea din Valencia. „Serviciul umanitar, care stă la originea și sensul serviciilor sociale, și care implică ieșirea pe stradă, în cartier și să iei legătura cu cel care este într-o situație dificilă, nu se realizează. Cel mult, în general, primăriile finanțează organisme ca să o facă”, adaugă Sales.     

     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: