Noi in Spania
 

Energia electrică din casele spaniole, a cincea cea mai scumpă din Europa

zoom Energia electrică din casele spaniole, a cincea cea mai scumpă din Europa

7 februarie 2019

Familiile din Spania plătesc al cincilea cel mai mare preț pentru electricitate în Uniunea Europeană, conform unui raport cu privire la prețuri și costuri ale energiei, publicat recent de Comisia Europeană. Cel mai scump se plătește lumina în Germania, Danemarca, Belgia și Portugalia. Analiza, ce se realizează o dată la doi ani de către departamentul Acțiune pentru climă și energie, subliniază că prețul mediu al energiei electrice în locuințele din UE a scăzut în 2017 pentru prima dată din 2008. S-a redus cu 3%, în timp ce în deceniul anterior urcase în medie cu 2% pe an, „cu un ritm mai accelerat decât inflația”, se remarcă în document, ce folosește date atât de la Eurostat, cât și studii sectoriale și specifice. Impozitele reprezintă 40% din prețurile medii ale electricității în UE. În Spania, aproape 50%.

Prețurile electricității folosite de familii cu care lucrează Comisia Europeană sunt cele numite „bandă reprezentativă”: prețul la care s-a vândut cea mai mare parte a electricității către clienții casnici din fiecare țară, fapt ce permite o apropiere mai mare față de realitatea costului pentru locuințe. Din cele trei componente ale prețului (impozite, rețele și energie), ponderea energiei a scăzut de la 46%, cât reprezenta în 2008, la 33%, cât a însemnat în 2017.  Energia, se remarcă în documentul ce însoțește raportul, era acum un deceniu componenta cea mai mare în toate statele membre. Acum nu mai este așa. În timp ce partea pentru rețele s-a menținut constantă (aproximativ un sfert din factură), impozitele au crescut cu 12%. În 2008 reprezentau 28%, iar în 2017 au crescut până la 40%. 

Germania, țara cu cel mai ridicat preț al energiei electrice, a trecut pragul de 300 de euro/megawatt/oră (MWh) și pentru prima oară a depășit Danemarca, țară care în 2008 era pe locul I în topul prețurilor electricității. Bulgaria, cu 97 de euro/ MWh, este țara cu prețul cel mai mic pentru energia electrică dintre cele analizate.

În Spania, aproape jumătate din prețul final este reprezentată de impozite. Dacă scădem acest component, ar fi la jumătatea listei de 32 de țări analizate și, practic, s-ar încadra în media din UE.

   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: