Noi in Spania
 

Guvernul a aprobat ajutoare pentru cumpărarea de mașini electrice

zoom Guvernul a aprobat ajutoare pentru cumpărarea de mașini electrice

21 februarie 2019

Consiliul de Miniștri a aprobat, pe 16 februarie, Programul de Stimulente pentru Mobilitatea Eficientă și Sustenabilă (Movilidad Eficiente y Sostenible – MOVES), dotat cu 45 de milioane de euro, având ca obiectiv sprijinirea cumpărării de autovehicule alternative, instalarea de infrastructuri de reîncărcare și stimularea împrumuturilor pentru biciclete electrice și programe de transport către locurile de muncă.    

După aflarea intențiilor Guvernului, patronatul firmelor de leasing, Faconauto, a criticat cuantumul mic al planului și faptul că se lasă deoparte reînnoirea parcului de autovehicule, una dintre principalele probleme în calea reducerii poluării, conform fabricanților și vânzătorilor de automobile.     

Planul MOVES se activează după ce în 2018 nu a fost nici un plan de stimulente pentru achiziționarea de autovehicule, cum s-a făcut în anii precedenți.

Decretul aprobat pe 16 februarie prevede un ajutor maxim de 5.000 de euro per autoturism ce folosește bateriile ca sursă de energie; 700 de euro pentru motocicletele electrice și 15.000 când este vorba de achiziționarea de camioane și autobuze cu propulsie alternativă. Aceste sume vor trebui să fie însoțite de 1.000 de euro din partea fabricanților sau a firmelor de leasing, cu excepția motocicletelor. În cazul planurilor de transport către locul de muncă, ajutoarele se limitează la 200.000 de euro per beneficiar.

Autoturismele cu propulsie pe baza de gaz natural nu vor beneficia de ajutoare, spre deosebire de camioanele și furgonetele care folosesc acest tip de combustibil, pentru care se vor putea primi ajutoare.

MOVES va fi gestionat de comunitățile autonome. Institutul pentru Diversificarea și Economisirea de Energie va coordona ajutoarele.    

Dintre cele 45 de milioane de euro prevăzute, între 20% și 50% se vor destina achiziționării de autovehicule alternative, în timp ce infrastructura pentru reîncărcare, una dintre problemele pentru creșterea numărului de mașini electrice în Spania, va beneficia de 30%-60% din resurse.  

Cuantumul aprobat pe 16 februarie figura în bugetul pentru 2018, dar nu s-a demarat acordarea sa. Pe lângă cele 45 de milioane de euro, se prevede și o sumă adițională de 15 milioane pentru proiecte singulare în Orașe Patrimoniu al Umanității.  

Deși Faconauto a aprobat planul de ajutoare, consideră că este puțin ambițios, cu puține resurse și că nu include toate tehnologiile disponibile, chiar dacă „acestea trebuie să aibă încă un rol esențial pentru atingerea unei mobilități tot mai puțin pe bază de combustibili din țiței”. De asemenea, semnalează că, deoarece se centrează doar pe tehnologiile renovabile, mai scumpe, nu vor sprijini cetățenii cu „venituri mai reduse”.

Planul realizat de Guvern nu îi mulțumește nici pe ecologiști. „Camioanele și furgonetele pe gaz nu au nici un beneficiu în comparație cu cele pe benzină și motorină în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon”, atrage atenția Isabell Büschel, de la organizația Transport and Environment. „Și referitor la poluare, sunt doar cu puțin mai bune, dar nu cu mult”, adaugă. „Nu are sens să fie promovate, toată lumea știe că trebuie să se aibă în vedere mașinile electrice”, spune Büschel.  

 

 

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: