Noi in Spania
 

Băncile nu vor putea aplica comisioane celor cu venituri sub 12.900 de euro

zoom Băncile nu vor putea aplica comisioane celor cu venituri sub 12.900 de euro

7 martie 2019

Băncile nu vor putea încasa nici un fel de comision persoanelor cu venituri mai mici de 12.908 euro, cu alte cuvinte, celor cu venituri mai mici în comparație cu de două ori IPREM anual (Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples în 2019, anual, în 12 plăți: 6.454,03 €). Astfel se informează în ciorna proiectului decretului regal pentru stabilirea unui regim gratuit de conturi de plată simple în beneficiul persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate sau de risc de excluziune socială, gândit de Ministerul Economiei. Documentul se află în stadiul de alegații până pe 8 martie. 

Textul interzice aplicarea „vreunui comision sau a vreunei taxe” de către o instituție bancară clienților titulari ai unui cont care se află într-o situație de risc de excluziune socială. Se au în vedere întreținerea contului, folosirea bancomatului ori transferul de bani.  

În cazul familiilor cu patru membri referința va fi de 2,5 ori IPREM, 16.135 euro pe an.

Normativa spaniolă transpune o directivă europeană ce prevede accesul universal la serviciile financiare într-un mediu cu comisioane tot mai mari aplicate de instituțiile bancare.  

Noua regularizare dezvoltă astfel decretul regal 19/2017, care deja crea figura „cuenta básica” și îi limita comisioanele la maximum o plată lunară.

Costul acestei măsuri va trebui să fie asumat de bănci sau să aibă consecințe asupra celorlalți clienți. Instituțiile bancare susțin că accesul la serviciile financiare în Spania este „masiv”, iar prețurile sunt „în general, cu 60% mai mici decât media europeană”. 

„Normativa europeană nu pretinde să aibă acces la un cont de plată simplu persoanele care pot să deschidă un cont bancar obișnuit, nu vrea nici ca instituțiile să ofere acest produs în pierdere. Băncile din Spania au stabilit întotdeauna bareme clare”, au explicat surse din patronatul bancar AEB, pentru El Mundo.

Gratuitatea contului bancar simplu (cuenta de pago básica) se va menține pentru o perioadă de doi ani de la realizarea formalităților, cu excepția cazurilor în care banca dovedește că un client are venituri mai mari decât la momentul în care s-a deschis cuenta de pago básica, se informează în proiectul decretului regal.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: