Noi in Spania
 

Continuă să scadă numărul românilor

zoom Continuă să scadă numărul românilor

4 aprilie 2019

Baleares este provincia din Spania cu cel mai mare procent de persoane născute în străinătate. Aproape un sfert din populație – 22,2%. Comunitatea cea mai numeroasă din insule este cea marocană, fiind urmată de argentinieni și germani. La polul opus se află provincia Jaén, cu doar 3,3% străini rezidenți în zonă. Și aici marocanii reprezintă majoritatea, urmând românii și columbienii, aceeași ordine de comunități de străini majoritari ca la nivel național.

Numărul de rezidenți în Spania, străini sau cu naționalitate spaniolă, născuți în altă țară, a crescut în ultimul an în termeni absoluți, conform datelor Institutului Național de Statistică din 2018. Același lucru s-a înregistrat și anul anterior, după cinci ani de scăderi continue. În prezent sunt 6.386.904 de persoane, cu 200.000 mai multe decât în 2017, când s-a oprit pierderea continuă de străini din 2012. În anul menționat s-a atins numărul cel mai mare de persoane născute în alte țări: 6.759.780 – 14,3% din populație. În prezent reprezintă 13,7% din totalul persoanelor înregistrate cu reședința în Spania.

Repartizarea între provincii este foarte inegală. Peste 20% din populație, pe lângă Islas Baleares, sunt Gerona, Alicante, Almería și Santa Cruz de Tenerife. Orașul autonom Melilla le depășește pe toate în ceea ce privește procentajul – 23,7% (91% marocani).

Marocanii, comunitatea de străini cea mai numeroasă din Spania, este majoritară în 17 provincii, între acestea, Barcelona. Și continuă să crească. Anul trecut au devenit majoritari și în Málaga (înainte britanicii erau cei mai numeroși) și în Soria, depășind românii, o comunitate în scădere. În Alicante în rândul străinilor majoritari sunt britanicii, iar în Santa Cruz de Tenerife, venezuelenii.  

Numărul venezuelenilor a crescut cel mai mult în Spania în ultimul an. Sunt cu 22% mai mulți decât în 2017. O creștere continuă din 2015. Deja sunt a șasea comunitate de străini cea mai numeroasă, când cu doar patru ani în urmă erau pe locul 12 ca țară de origine mai frecventă între străini. Sunt străini majoritari în Santa Cruz de Tenerife, Pontevedra și La Coruña.  

În ultimul an venezuelenii au depășit britanicii, care în ultimii 20 de ani au fost cea de a patra cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania. Scăderea numărului de britanici este anterioară referendumului pentru Brexit, care a avut loc în 2016. În prezent sunt circa 249.000 de britanici în Spania.

Scăderea nu afectează doar britanicii, ci pe majoritatea cetățenilor străini originari din țări din Uniunea Europeană. În prezent, conform Institutului de Statistică, în Spania sunt circa 594.000 de români, numărul nostru scăzând cu 20.000 în ultimul an. Suntem a doua comunitate de străini cea mai numeroasă, dar în perioada 2008-2013 am fost prima, cu peste 800.000 de rezidenți. Încă suntem majoritari în 19 dintre provincii –  Madrid, Lugo, Asturias, Huesca, Lérida, Burgos, La Rioja, Zaragoza, Teruel, Guadalajara, Castellón, Toledo, Cuenca, Valencia, Badajoz, Ciudad Real, Albacete, Huelva, Córdoba.  

   

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: