Noi in Spania
 

Familiile în situație de risc de sărăcie vor primi până la 588 de euro pentru fiecare copil

zoom Familiile în situație de risc de sărăcie vor primi până la 588 de euro pentru fiecare copil

4 aprilie 2019

Familiile în situație de risc de sărăcie vor primi până la 588 de euro pentru fiecare copil în întreținere de pe 1 aprilie, când a intrat în vigoare paragraful pe această temă din Decretul Regal Lege cu măsuri urgente de protecție socială ce a fost aprobat pe 8 martie de Consiliul de Miniștri.   

Guvernul crește prestația pentru copil în întreținere fără dizabilități de la 291 de euro până la 341 de euro (28 de euro pe lună) în cazul familiilor în situație de sărăcie – cu un venit sub 50% din venitul considerat pragul sărăciei – și până la 588 de euro (49 de euro pe lună) pentru familiile în situație de sărăcie severă – când venitul anual este mai mic de 25% din venitul considerat pragul sărăciei. 

Această creștere face parte din seria de măsuri pe care Alto Comisionado para la Pobreza Infantil din Guvern le-a propus pentru a se combate sărăcia în rândul copiilor din Spania. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2017 31% dintre minorii sub 16 ani din Spania erau într-o situație de risc de sărăcie sau excluziune socială (indicatorul AROPE), un total de două milioane de copii.  

De asemenea, 630.000 de copii din Spania trăiesc în familii în situație de sărăcie severă, cu venituri sub 25% din media veniturilor echivalente. Sunt în această situație familiile formate din doi adulți și doi copii care au venituri mai mici de 7.000 de euro pe an, cu alte cuvinte, mai puțin de 600 de euro pe lună.

Guvernul calculează că cu cei 588 de euro s-ar putea scoate din această situație de sărăcie severă circa 82.000 de copii, 11,7%, după cum a explicat Alto Comisionado, Pau Marí-Klose, într-o conferință de presă pentru prezentarea Bugetului General al Statului pentru 2019, neaprobat de Congres.

Într-un interviu acordat agenției de presă Europa Press în decembrie 2018, Marí-Klose a recunoscut că situația de sărăcie în rândul copiilor din Spania este „anormală” deoarece „nu corespunde unei țări dezvoltate” precum aceasta, cu rate de risc de sărăcie a copiilor „foarte mari” în comparație cu alte grupe de vârstă. „Este o situație structurală pe care o trăim chiar dinainte de criză”, a semnalat.

După cum se precizează în Decretul Regal Lege, ultimele date cu privire la ultimul trimestru din 2018 arată o „ușoară scădere” a numărului de familii cu minori în îngrijire ce nu au nici un venit, deși se semnalează că numărul acestor cămine fără venituri se menține practic dublu față de cel de la începutul crizei economice.

În orice caz, Marí-Klose a avertizat în același interviu pentru Europa Press că nu sunt afectate de sărăcie doar familiile fără venituri, ci și că munca celor doi părinți dintr-o familie din Spania nu „blindează” împotriva sărăciei, deoarece în 7% din familiile în care ambii părinți lucrează sunt în această situație.

„Sărăcia în rândul copiilor se extinde foarte transversal. Se spune că indicele este cu mult mai mare în familiile monoparentale sau numeroase și este adevărat, dar de sărăcie nu scapă nici familiile cu o configurație mai des întâlnită”, a avizat.          

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: