Noi in Spania
 

Dificultăți în unele cazuri pentru acordarea subsidiului pentru șomerii peste 52 de ani

zoom Dificultăți în unele cazuri pentru acordarea subsidiului pentru șomerii peste 52 de ani

4 aprilie 2019

Ministerul Muncii dezminte că ar fi haos în ceea ce privește primirea subsidiului pentru șomerii de peste 52 de ani, a informat telecinco.es.

Cea mai mare parte a solicitărilor pe care le primește Serviciul Public Național pentru Muncă (Servicio Público de Empleo Estatal – SEPE) pentru primirea subsidiului pentru șomerii cu vârste peste 52 de ani „se rezolvă cu totală normalitate”, au declarat surse din Ministerul Muncii, Migrațiilor și Securității Sociale, consultate de Europa Press.

SEPE a acordat subsidiul de șomaj pentru persoane peste 52 de ani unui număr de 32.000 de persoane dintr-un total de 56.000 de solicitări primite între 14 martie, când a intrat în vigoare regularizarea acestui ajutor, și 28 martie. Astfel, s-au aprobat până acum 57% dintre solicitările primite în aceste două săptămâni.

Ministerul Muncii, Migrațiilor și Securității Sociale a informat într-un comunicat de presă că acționează pentru ca formalitățile solicitărilor să se realizeze cât mai rapid ca să se grăbească accesul la subsidiu. În cadrul gestionării obișnuite a subsidiului, Ministerul Muncii a asigurat că SEPE lucrează „normal” la rezolvarea tuturor solicitărilor. 

„Dosarele în care au apărut nuanțe de interpretare ca urmare a introducerii de îmbunătățiri ale formulelor de acces – care nu erau în regularizarea anterioară, din anul 2012 – se vor rezolva în curând, după ce se vor analiza și se va verifica faptul că, după cum prevede normativa, îndeplinesc condițiile”, asigură Ministerul Muncii. În orice caz, după ce se confirmă că totul este corect, aceste dosare în lucru – cazuri excepționale – vor primi subsidiul retroactiv, de la data solicitării. 

Surse din Ministerul Muncii consultate de Europa Press au explicat că doar în cazurile în care s-a respins subsidiul și există semne de întrebare cu privire la decizia menționată s-a „oprit” lucrul la dosar până la rezolvarea acestora. „Este unica decizie ce s-a trimis (către SEPE), să se oprească lucrul la unele respingeri în cazurile în care sunt semne de întrebare”, au declarat sursele consultate.  

Ziarul El Mundo a publicat în ediția de pe 1 aprilie că Ministerul Muncii a trimis o dispoziție birourilor SEPE pentru a se paraliza lucrul la majoritatea solicitărilor pentru noul subsidiu pentru șomerii peste 52 de ani din cauza „lacunelor” din decretul ce regularizează aceste ajutoare.

Între aceste lacune, El Mundo menționează semnele de întrebare în cazul persoanelor care împlinesc 15 ani cotizați după ce ating vârsta de 52 de ani, dar în ultimii ani au fost autónomos.

Surse din Asociația Lucrătorilor pe Cont Propriu (Asociación de trabajadores autónomos – ATA) au informat că legea specifică că trebuie să se cotizeze pentru șomaj.        

Alte semne de întrebare se referă la persoanele care primeau renta activa de inserción (RAI) și acum vor să treacă la subsidiu, dar nu se știe foarte bine cum să se facă.  

Noul subsidiu pentru șomerii peste 52 de ani a intrat în vigoare pe 13 martie, după publicarea în Buletinul Oficial al Statului a decretului lege care îl regularizează. Totuși, creșterea cotizației acestui subsidiu de la 100% la 125% din baza minimă a intrat în vigoare pe 1 aprilie.   

Normativa scade vârsta de acces la acest subsidiu de la 55 de ani la 52; suprimă condiția de a avea împlinită vârsta de 52 de ani în momentul faptului cauzator și elimină procentele aplicabile cuantumului subsidiului când beneficiarul a avut o normă de lucru parțială. De asemenea, crește durata maximă a subsidiului, ce constă într-un ajutor de 430 de euro pe lună. Se va putea primi până la împlinirea până la împlinirea vârstei obișnuite pentru pensionare, spre deosebire de regularizarea anterioară, ce ducea la anularea acestui subsidiu când se putea beneficia de orice altă modalitate contributivă de pensionare, ducând la jubilaciones anticipadas forzosas.   

În plus, noua regularizare elimină luarea în considerație a veniturilor unității familiale pentru accesul la subsidiu și crește cotizația pentru pensionare pe durata primirii subsidiului de la 100% la 125% din baza minimă de cotizare în vigoare în fiecare moment.  

Guvernul calculează că de modificările introduse în subsidiu vor beneficia aproape 380.000 de persoane (114.000 ce vor putea beneficia de acesta; 265.465 care își vor vedea îmbunătățite cotizațiile, și 12.000 de persoane care în prezent primesc subsidiul parțial și îl vor primi complet). Costul estimat al acestei reforme a subsidiului este de aproximativ 348 de milioane de euro.   

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: