Noi in Spania
 

Cât și cui va crește Guvernul Sánchez impozitele în 2020?

zoom Cât și cui va crește Guvernul Sánchez impozitele în 2020?

9 mai 2019

Planul de Stabilitate 2019-2020 pe care Guvernul condus de Pedro Sánchez l-a trimis pe 1 mai Comisiei Europene conține o creștere de impozite de 5,654 miliarde de euro pentru 2020. De asemenea, prevede că veniturile publice vor ajunge până la 40,7% din PIB în 2022. Ar fi cu 26 miliarde de euro mai mult decât s-ar obține dacă s-ar menține aceeași presiune fiscală ca în 2018 (38,9%).    

Opoziția a criticat creșterea de impozite. Pe 2 mai, președintele partidului Ciudadanos, Albert Rivera, a calificat aceste măsuri fiscale drept „o lovitură intolerabilă față de clasa medie”. Pe contul său de Twitter, Rivera a scris că Sánchez „le-a ascuns spaniolilor această creștere masivă de impozite ca să nu fie afectat la urne”. A adăugat: „Este un scandal și o fraudă, pe lângă că merge în direcția opusă față de ceea ce are nevoie economia noastră”.   

El País a făcut o analiză a situației.

Cât vor crește impozitele? Executivul socialist a promis că va crește impozitele cu 5,654 miliarde. Acestea sunt creșterile fiscale prezentate la Bruxelles. Trebuie să se facă diferența între majorări de impozite și creșterea încasărilor fiscale.  

Programul de stabilitate prevede o urcare a presiunii fiscale, măsurată ca încasări publice în procente din PIB, echivalentă cu circa 26 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, Executivul consideră că presiunea fiscală va crește de la 38,9% din PIB, cât a fost la finalul anului trecut, la 40,7% la sfârșitului anului 2022. Apare o diferență de 26 de miliarde de euro în plus de încasări.

Cel mai mare cuantum din această sumă provine din îmbunătățirea activității economice. Dezvoltându-se economia, cresc încasările datorită unui număr mai mare  de contribuabili și creșterii bazelor impozabile. Astfel încasările fiscale urmează să crească mai mult decât PIB-ul. 

A ascuns PSOE creșterea fiscală în campanie? Nu, scrie în El País. Planul fiscal al lui Sánchez era cunoscut de când PSOE era în opoziție, acum un an. În aprilie 2018, socialiștii au prezentat un document intitulat Un plan fiscal para España: alternativas presupuestarias 2018, unde se prevedea creșterea de impozite. Când a ajuns la Moncloa, după moțiunea de cenzură, și-a prezentat planul cu privire la buget, ce includea creșteri de impozite, de circa 6 miliarde. Și în ianuarie, când a prezentat Bugetul pentru 2019, ce într-un final nu a fost aprobat de Congresul Deputaților, s-au dat informații despre creșteri de impozite. Și în programul electoral al PSOE erau aceste urcări.

Pe cine vor afecta noile impozite? Creșterile de impozite avute în vedere de Sánchez vor afecta mai ales persoanele cu venituri ridicate și marile firme. Se vor aplica asupra a 0,5% dintre contribuabili și a 1% dintre firme. Între măsurile fiscale se remarcă urcarea cu două puncte a segmentului maxim din IRPF pentru contribuabilii care câștigă mai mult de 130.000 de euro anual. Aceste 90.000 de persoane vor plăti un impozit maxim de 47% în loc de 45%, cât este în prezent. Acest segment maxim va urca cu patru puncte în cazul celor cu venituri peste 300.000 de euro pe an (49%). Chiar și așa, nivelurile maxime ale IRPF vor fi mai mici de cele din perioada 2012-2015, când s-a aplicat un IRPF și de 52%, cel mai mare nivel din anii ”80.

Când vor crește impozitele? Ministerul Economiei, care a elaborat Planul de Stabilitate, asigură că măsurile de încasări se amână până în 2020, un an mai târziu decât prevedea guvernul. Sánchez voia ca urcările de impozite să intre în vigoare chiar anul acesta, dar după respingerea Bugetului pentru 2019, a convocat alegeri. Calendarul politic, cu alegeri la nivel de comunitate autonomă și locale pe 26 mai, va amâna învestitura lui Sánchez până în vară. Cum legea obligă la prezentarea Bugetului pentru anul viitor (în acest caz, pentru 2020) înainte de 1 octombrie, Guvernul va amâna creșterile fiscale pentru ca punerea lor în practică să meargă în paralel cu conturile anuale.       

Se plătesc multe impozite în Spania? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să se compare situația din Spania cu cea din țările din jur. Încasările fiscale din Spania măsurate în proporție față de produsul interior brut au ajuns în 2018 la 38,9% din PIB, cu aproape 8 puncte mai puțin decât media țărilor din Zona Euro.  

Franța are cele mai multe încasări fiscale, 53,8% din PIB. Astfel, dacă comparăm Franța cu Spania, cetățenii de aici plătesc puține impozite. În Irlanda sunt impozitele cele mai mici: presiunea fiscală este de 26%.        

Tensiunile demografice și revoluția tehnologică duc la creșterea cheltuielilor. În 2023 va începe să se pensioneze generația baby boom, care va avea pensii mai mari pentru că a cotizat mai mult. De asemenea, Spania are o populație tot mai îmbătrânită, ce solicită cheltuieli sanitare mai ridicate. Cheltuielile cu medicamentele cresc și ele deoarece progresele medicinii au dus la o cronicizare a bolilor care în trecut erau mortale. Toate acestea ne fac să ne gândim astfel: dacă cetățenii vor să se mențină un stat al bunăstării, cu educație publică, sistem sanitar public și pensii demne, va trebui să crească impozitele.              

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: