Noi in Spania
 

Contribuabilii și declarația pe venit – fără cunoștințe fiscale

zoom Contribuabilii și declarația pe venit – fără cunoștințe fiscale

9 mai 2019

Campaniile de publicitate pentru declarația pe venit, promovate de Ministerul Finanțelor, funcționează. Ba chiar 77,2% dintre contribuabili afirmă că au primit informații suficiente cu  privire la această importantă operațiune prin care se stabilește Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF) pe care fiecare dintre noi îl datorăm Fiscului, declarații care anul acesta se poate prezenta până pe 26 iunie pentru cele a ingresar și până pe 1 iulie pentru celelalte cazuri. Însă ceea ce se pare că lipsește este formarea, deoarece mai mult de jumătate dintre contribuabili recunosc că nu au cunoștințele fiscale necesare pentru a o completa. Astfel, marea majoritate au încredere în datele pe care le găsesc în ciorna (borrador) oferită de Hacienda, iar patru din fiecare zece prezintă declarația personal, fără să ceară ajutorul nimănui. Acesta este profilul celor mai mulți contribuabili în ceea ce privește operațiunea fiscală cea mai importantă în fiecare an, arată o analiză a comparatorului bancar iAhorro, pe baza unor informații oferite de peste 3.000 de persoane din Spania.    

„Cu ce dificultăți vă confruntați când faceți declarația?”, au fost întrebați participanții la studiu. 56,2% au răspuns că nu au suficiente cunoștințe fiscale. Pe vârste, procentul cel mai ridicat – 65,2% – a fost în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani, aceștia fiind urmați de cei între 35 și 44 de ani (63,2%). „Mi se pare dificil”, au răspuns alți 33,2%, iar răspunsul „Nu am încredere în datele Fiscului” a fost dat de 10,6%.   

Lipsă de educație financiară. „Toate acestea arată clar deficitul de formare financiară, inclusiv în teme elementare, cum poate fi completarea unei declarații simple”, concluzionează Antonio Gallardo, expert în finanțe.    

Cei întrebați au răspuns și cum sau unde, după părerea lor, ar trebui să se învețe tot ce e relaționat cu venitul. Pentru aproape o treime dintre aceștia, ar fi educación secundaria, în timp ce 28,2% cred că Agencia Tributaria ar trebui să lanseze pliante cu mai multe informații în această materie. 21,9% consideră că această formare ar putea fi oferită de firme angajaților. Din contră, 5% susțin că fiecare cetățean este responsabil de propria pregătire.

În ciuda dificultăților cu care se confruntă, 43% dintre contribuabili își transmit personal declarația prin intermediul serviciului de prezentare a ciornei. Cu alte cuvinte, nici nu cer programare la Agencia Tributaria (ceea ce fac 28,8%), nici nu solicită sprijinul din partea unui prieten sau a unei rude (opțiune aleasă de 19,6%), nici nu angajează un specialist ca să o facă, cum declară 8,2%. Contribuabilii între 45 și 55 de ani arată cea mai mare autonomie în acest sens (69,2%), fiind urmați de cei cu vârste între 35 și 44 de ani (67,2%). La cealaltă extremă, a persoanelor peste 65 de ani, este cel mai mare procent al celor care solicită ajutor din partea Fiscului (63,2%).   

Șapte din zece nu verifică ciorna. Lipsa de cunoștințe din domeniul fiscal nu este un obstacol ca încrederea în datele fiscale personale reunite de Hacienda în ciorna declarației să fie extrem de mare. 71% dintre participanții la sondajul de opinie au declarat că au încredere în borrador, doar  15,4% consultă un specialist pentru a verifica ciorna. 13,6% preferă să facă din nou calculele, singuri.

„Eforturile realizate de Fisc pentru a face mai accesibilă declarația explică de ce mai ales persoanele în vârstă și cei care prezintă declarații mai complexe, de exemplu, lucrătorii pe cont propriu, sunt cei care recurg mai mult la consilieri fiscali”, a explicat Gallardo. Totuși, pentru acest specialist, „este vital să se îmbunătățească nivelul de cunoștințe generale cu privire la declarația pe venit”.

Jumătate nu își fac griji. Dacă experții ne sfătuiesc să îmbunătățim unele aspecte legate de fiscalitate de-a lungul anului sau, cel puțin, să facem verificări în luna decembrie a ultimului an, pentru a plăti mai puțin IRPF la următoarea declarație, doar jumătate dintre contribuabili îi ascultă (25,9%, respectiv 27%). Din contră, 47,1% își fac griji din cauza acestui impozit doar după ce începe campania de declarare a venitului. Cei mai nepăsători în acest aspect sunt tinerii între 18 și 24 de ani (trei sferturi dintre aceștia declară că se uită ca să vadă cât trebuie să plătească IRPF doar când trebuie să prezinte declarația). Încearcă să o facă de-a lungul anului mai ales contribuabilii care au între 56 și 64 de ani (48,2%). 

„Când declarația ta este simplă, cum se întâmplă în cazul tinerilor care au doar salariul, este logic să nu îți faci griji înainte de a face declarația în ceea ce privește impozitele pe care le ai de plătit”, consideră Gallardo. „În următoarele segmente de vârstă sunt mai multe deduceri, de exemplu, cea pentru locuința curentă (în principal pentru cei care au cumpărat-o înainte de 1 ianuarie 2013) și planurile de pensii. Acești contribuabili au și mai multe investiții, de aceea gestionează mai activ aceste produse, compensând pierderi și câștiguri”, adaugă.

Conform aceluiași sondaj de opinie, 26% dintre cei întrebați au declarat că ei caută deduceri; 56%, să compenseze câștigurile și pierderile.           

 

     

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: