Noi in Spania
 
alexandriongroup

Noi schimbări ce vor înăspri ITV din mai 2020

zoom Noi schimbări ce vor înăspri ITV din mai 2020

9 mai 2019

Noi schimbări ale procedurilor ITV (Inspección Técnica de Vehículos). Comisia Europeană a aprobat pe 17 aprilie un nou regulament cu privire la informațiile tehnice necesare pentru inspecțiile tehnice ale autovehiculelor, ce obligă fabricanții de automobile să furnizeze centrelor tehnice informații referitoare la peste 70 de aspecte ale autovehiculului. 

Astfel, vor trebui să ofere în format digital și conform numărului de identificare a autovehiculului, informații cu privire la elemente legate de sistemele de frânare, direcție, vizibilitate, lumini, dispozitive reflectoare sau sistemul electric. Concret, va afecta elemente precum pretensoarele centurilor de siguranță, airbagurile, ABS sau ESP.

Noul regulament, ce are ca obiectiv „ușurarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor cu motor”, va afecta autovehiculele înmatriculate sau intrate în serviciu pentru prima dată într-un stat membru începând cu 20 mai 2018.    

Textul prevede o perioadă de adaptare a fabricanților, ce se va termina la data de 20 mai 2020. Pentru noile înmatriculări stabilește că informațiile tehnice „se vor furniza cel mai târziu la șase luni după înregistrare”.  

Regulamentul stabilește excepții în cazul autovehiculelor individuale, din serii limitate sau de tip național din serii limitate; în timp ce în cazul autovehiculelor ce au o omologare pe etape, mixtă sau multifásica, fabricantul responsabil de faza specifică din construcție va trebui să comunice fabricantului final informațiile tehnice cu privire la sistem, componente sau o unitate independentă; iar acesta le va furniza centrelor de inspecție și autorităților.      

Solicitarea de informații afectează atât autoturismele, cât și autovehiculele comerciale și industriale de peste 3,5 tone.    

Noul regulament prelungește procesul de digitalizare a inspecției tehnice, ce a început în septembrie anul trecut. Din toamna anului trecut toate stațiile lucrează cu dispozitive de lectură OBD ce verifică funcționarea sistemelor de control al emisiilor (E-OBD), pentru mașinile fabricate începând cu anul 2006 (autovehicule ușoare Euro 5 și vehicule grele Euro 6). Citirea E-OBD reprezintă o verificare complementară (nu înlocuitoare) controalelor convenționale ale emisiilor de gaze/opacității, ce vor continua să se realizeze, adaptându-se la noile tehnologii.

În cazul în care un autovehicul este respins din cauza defectelor de citire ale centralei E-OBD nu este necesară realizarea verificării emisiilor de gaze.       

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: