Noi in Spania
 
alexandriongroup

Firmele mici și mijlocii, preocupate de scrisorile primite de la Fisc cu beneficiile concurenței

zoom Firmele mici și mijlocii, preocupate de scrisorile primite de la Fisc cu beneficiile concurenței

6 iunie 2019

Mii de oameni de afaceri au primit scrisori de la Fisc în care se compară unii indicatori din firma lor cu cei din sectorul în care funcționează. Deși Hacienda nu cere explicații, nici clarificări cu privire la aceste neconcordanțe, în scrisoare avertizează că „în cazul în care neconcordanțele continuă să existe, riscul fiscal pe care îl implică acestea va putea duce la procedurile de control fiscal necesare”.  

Specialiștii în domeniul fiscal primesc zilele acestea o mulțime de cereri de consultații de la clienții lor cu privire la aceste scrisori. Sunt întrebați cu privire la efectele acestor plicuri de la Fisc în care se avertizează că din 2016 există „informații cu privire la intrările și ieșirile din toate conturile bancare ale contribuabililor, atât ale persoanelor fizice, cât și ale firmelor”.    

Pe baza acestor informații, Fiscul a calculat unele raporturi din firma contribuabilului și le-a comparat cu cele din sectorul în care funcționează. „Aceste date pot fi utilizate drept indiciu de risc fiscal când apar neconcordanțe”, atrage atenția Hacienda.

De trei ani de zile Agencia Tributaria trimite acest tip de scrisori firmelor mici și mijlocii din anumite sectoare, au explicat surse din această instituție. În această campanie de declarare a venitului s-au trimis mii de plicuri către mici firme din Horeca, ateliere de reparații, frizerii, magazine etc. Însă, spre deosebire de anii anteriori, la această campanie de declarare a veniturilor scrisorile provoacă ceva agitație din mai multe motive.    

În primul rând, Fiscul include în document noi informații cu privire la diferiți indicatori din firma contribuabilului și îi compară cu media din sectorul în care activează. „Raporturile cu care se compară cele din firmă au fost extrase din declarațiile pentru impozitul pe firme care au fost prezentate de contribuabilii din sector”, au precizat, pentru El País, surse din Registro de Economías Asesores Fiscales (REAF), organism specializat în oferirea de informații din Consiliul General al Economiștilor, care recent a emis un document în care a dat lămuriri în ceea ce privește scrisorile de la Fisc.   

Luis del Amo, secretar tehnic în REAF, a explicat că, de exemplu, dacă o firmă declară că toate încasările sale provin din plăți cu cardul bancar, Hacienda ar putea interpreta că încasările cash nu le declară.     

În al doilea rând, principalele asociații de lucrători pe cont propriu și unii specialiști în domeniul fiscal au contribuit la alimentarea unei anume alarmări. Președintele Asociației Lucrătorilor pe Cont Propriu (Asociación de trabajadores autónomos – ATA), Lorenzo Amor, a explicat recent că se primesc apeluri de la „mulți autónomos” în care și arată „indignarea”, considerând scrisoarea de la Fisc „amenințătoare”, după cum a informat Europa Press. „Este o scrisoare în care sunt amenințați lucrătorii pe cont propriu și nu se ține cont de faptul că fiecare are propria activitate, propriul fel de a fi”, a criticat Amor.      

Președintele celuilalt patronat din sector, UPTA, Eduardo Abad, consideră că „nici un lucrător pe cont propriu nu trebuie să se simtă amenințat dacă își îndeplinește obligațiile fiscale, nu are de ce să îi fie teamă”.          

Surse din Hacienda au declarat că nu înțeleg de unde vine această agitație deoarece această campanie se face din 2017 și până acum nu s-a înregistrat nici o plângere. Și acum doi ani s-au trimis mii de scrisori, s-au înregistrat 14.698 de vizite ale inspectorilor de la Fisc la diverși contribuabili pentru a clarifica unele diferențe față de sector. Unui grup mai redus decât numărul celor vizitați li s-a realizat o inspecție.

Surse din Hacienda au declarat pentru El País că doar prin efectul provocat de primirea scrisorii, înainte de vizită, deja observă o creștere a lichidărilor.

În primul an al campaniei, Fiscul deja a remarcat „un prim efect produs în autolichidările de TVA de după începerea vizitelor, deoarece contribuabilii afectați au declarat cu 256 de milioane de euro mai mult”. După lansarea campaniei, Hacienda a detectat o creștere cu 10% a cuantumului lichidărilor de TVA prezentate de contribuabilii afectați.   

    

 

    

  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: