Noi in Spania
 

Firmele activează concedierile pentru lucrătorii peste 50 de ani

zoom Firmele activează concedierile pentru lucrătorii peste 50 de ani

6 iunie 2019

Vârsta a ajuns să fie aproape întotdeauna principalul criteriu atunci când firmele vor să reducă din costurile pentru personal și să concedieze. Nu țin cont de faptul că acest criteriu nu are nici o legătură cu cauzele ce motivează concedierea. Reducerea numărului de angajați este ieșirea pe care o aleg companiile pentru a-și reduce o parte din costuri, câștigând competitivitate, la fel cum s-a întâmplat în anii crizei. Diferența este că acum regularizările de locuri de muncă se fac în plină recuperare a economiei, deși în contextul unei situații politice dificile și cu sistemul de Securitate Socială în cea mai mare criză a sa de la înființare.

Când vârsta de pensionare avansează spre 67 de ani și este urgentă găsirea de fonduri suplimentare pentru plata pensiilor, firmele accelerează pensionarea.  

Anul a început foarte prost pentru piața muncii. Fantoma regularizărilor de locuri de muncă și-a făcut din nou apariția în economia spaniolă și înspăimântă lucrătorii, ale căror firme se recuperează după criză. Mari companii precum Vodafone, Cemex, Alcoa au anunțat că vor face concedieri. Același drum l-au urmat și companii precum Vestas, La Naval. Caixabank și Banco Santander au anunțat și ele că vor face trimite angajați în șomaj.      

Banco Santander vrea să concedieze 3.713 angajați printr-un ERE (expediente de regulación de empleo), iar Caixabank vrea să trimită acasă 2.023 de lucrători. Mai înainte firme precum Día, Nissan, Bayer și Supersol au mers pe același drum. 

În sectorul financiar se pierd cele mai multe locuri de muncă. Excesele din acest domeniu în anii în care lucrurile mergeau bine, o politică monetară toxică pentru afacere și schimbarea de paradigmă ca urmare a digitalizării s-au tradus în concedieri masive în sectorul bancar de la izbucnirea crizei. Dacă la concedierile realizate se adună procesele de restructurare demarate deja de Banco Santander și Caixabank, numărul de concedieri din sector depășește 95.000 de lucrători. Iar cei peste 50 de ani sunt din nou primii care suferă consecințele.  

ERE este din nou formula aleasă după ani de zile în care s-au aplicat forme „amabile”, voluntare și stabilite de comun acord care au afectat lucrătorii care aveau o vârstă mai înaintată. Firma plătea indemnizațiile, iar Statul plătea ajutorul de șomaj. Însă în 2011, în plină criză, Guvernul a decis să penalizeze firmele cu beneficii. S-a schimbat normativa după ce Telefónica a concediat 6.500 de lucrători, 20% din numărul total de angajați, având 10 miliarde de euro profit.

Ca urmare a impactului social pe care îl au aceste concedieri, guvernele încearcă să îi protejeze pe cei afectați. În februarie anul acesta Seguridad Social a aprobat un ordin ministerial ce a întărit obligația firmelor de a încheia și plăti acorduri speciale cu Seguridad Social în concedierile colective. Obiectivul acestor acorduri este ca firmele să completeze cu adevărat – în realitate, nu o fac – cotizațiile persoanelor peste 55 de ani până la vârsta de pensionare anticipată, pentru ca acestea să nu piardă un cuantum substanțial din pensie. Cu alte cuvinte, până la 61 de ani, când concedierea colectivă are cauze economice și este involuntară, sau 63 de ani, din alte motive. Din acest moment, cei afectați vor trebui să plătească cotizațiile la Seguridad Social până la data la care se pensionează.    

De ce firmele concediază angajații mai în vârstă? José Ramón Pin, profesor în IESE Business School, amintește că lucrătorii peste 50 de ani au salarii mai mari decât cei recent angajați și, „deși pot fi mai productivi ca urmare a experienței acumulate, aceasta poate reprezenta un dezavantaj la schimbarea formei de lucru ca urmare a implementării de noi tehnologii. Acest lucru cere adaptare la schimbare; mitul este că la aceste vârste este mai greu, dar nu are de ce să fie așa”.  

„În firmele mari dacă ai peste 50 de ani ori ești printre cei care concediază, ori ești printre cei dați afară”, afirmă Pin. Adaugă că „discriminarea din cauza vârstei ar trebui să fie pedepsită prin lege, la fel ca și cea pe motiv de rasă sau sex”. „Se pierde multă experiență acumulată”, subliniază. În orice caz, recomandă șomerilor de o vârstă mai înaintată să își schimbe domeniul de activitate, să înceapă să lucreze pe cont propriu…            

            

 

                 

    

 

 

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: