Noi in Spania
 
alexandriongroup

Peste jumătate din populația Spaniei trăiește la limită din punct de vedere economic

zoom Peste jumătate din populația Spaniei trăiește la limită din punct de vedere economic

24 octombrie 2019

Mai mult de jumătate din populația Spaniei trăiește la limită din punct de vedere economic și nu poate să facă față situațiilor neprevăzute – 55,3% – și, în ciuda recuperării economiei țării, 12.188.288 de persoane – 26,1% – se confruntă cu riscul sărăciei sau al excluziunii sociale. Sunt date din raportul Starea sărăciei 2019, prezentat pe 16 octombrie, în fața Senatului, de Rețeaua Europeană de Luptă împotriva Sărăciei și Excluziunii Sociale, care a detectat mari diferențe între comunitățile „din nord și din sud”: ratele cele mai joase de sărăcie sunt în País Vasco y Navarra, iar cele mai ridicate se înregistrează în Andalucía și Extremadura.

Această analiză arată un profil al persoanelor cu venituri reduse foarte diferit de cel al sărăciei extreme și arată că o parte foarte importantă din populația săracă este formată din cetățeni spanioli (80,5%), adulți (77,6%), cu studii medii și, în plus, cu serviciu.

„Șomajul nu definește sărăcia; în cadrul grupului cel mai numeros se află cel al persoanelor sărăcite, dar care au un serviciu; acest lucru trebuie să ne facă să reflectăm, au un post de muncă plătit, dar salariul nu le permite să aibă resursele necesare pentru a-și acoperi nevoile elementare”, a subliniat Carlos Susías, președintele acestei rețele, formată din peste 8.000 de  organisme sociale. Spania își menține tendința descendentă pentru al patrulea an consecutiv în ceea ce privește procentul de persoane care se confruntă cu riscul sărăciei (0,5), dar mai puțin intens (190.000 de persoane nu se mai confruntă cu acest risc față de 2018).           

Criza nu a generat sărăcia, a făcut-o mai acută și mai extinsă, pentru că aveam deja o mare povară de dinainte și trebuie văzut cum să se inverseze aceste situații, inclusiv cele de dinainte de criză”, a spus.   

În ciuda creșterii Produsului Intern Brut – 17,5% în ultimii patru ani – nu s-au îmbunătățit condițiile de viață ale persoanelor care se confruntă cu riscul sărăciei, a atras atenția. „În timp ce persoanele cu o putere de cumpărare crescută au avut nevoie de doi pentru a ieși din criză, cele în pericol de a fi sărace se află în această situație de risc de peste nouă ani”, a adăugat responsabilul rețelei, care și-a realizat raportul cu date oficiale (de exemplu, Eurostat – Biroul de statistică al Uniunii Europene și Institutul Național de Statistică). 

Analiza reflectă că lipsurile materiale severe (să nu poți să menții o temperatură adecvată în locuință, să ai o săptămână de vacanță, să mănânci proteine de două ori pe săptămână și nici să nu poți să înfrunți cheltuieli neprevăzute) au crescut până la 5,4% (peste 2,5% milioane de persoane) după trei ani de reducere. 

Cazurile de sărăcie sunt mai multe în cazul femeilor decât în cel al bărbaților; astfel, procentul de sărăcie în rândul bărbaților este de 25,1%, în timp ce în rândul femeilor este de 27%. „Există o problemă de gen, măsurile politice acționează diferit asupra bărbaților și al femeilor; astfel, condițiile de ieșire din sărăcie sunt inegale”. „Să ai copii este un important factor de risc de sărăcie și excluziune, astfel încât căminele în care locuiesc minori au riscuri mai ridicate de sărăcie decât cele unde nu sunt”, a avertizat Susías. Și a adăugat: „Toți indicatorii de sărăcie în rândul copiilor sunt mai gravi; trebuie să ne gândim la viitorul lor, dar și la prezent și este necesar ca în copilărie să beneficieze de măsuri specifice”.       

Raportul arată o Spanie împărțită în două: regiunile dinspre Madrid spre nord au rate mici de sărăcie, similare cu cele din țările dezvoltate din UE, în timp ce cele din sud prezintă rate foarte ridicate, ce pot ajunge să fie cu până la 30 de puncte procentuale mai mari.

În ultimul deceniu s-a produs „o clară înrăutățire a condițiilor de viață ale persoanelor mai sărace”. Astfel, cu aproximativ 740.000 de persoane mai multe decât în 2008 se mențin într-o sărăcie severă. „Să se spună că toți am fost afectați de criză este un adevăr pe jumătate, unii au suferit foarte puțin, alții continuă să o îndure”, a declarat Susías, care a cerut, între alte măsuri, să se stabilească un sistem de venituri minime și o acțiune specifică pentru cele 30.000 de persoane care nu au un acoperiș deasupra capului.

În relație cu UE, în funcție de riscul de sărăcie și excluziune socială, Spania este a șaptea țară cu rata cea mai ridicată, fiind depășită în această privință de Bulgaria, România, Grecia, Lituania, Italia și Letonia. Spania s-a angajat în Strategia Europa 2020 să reducă cu cel puțin 1,4 milioane de persoane nivelul de sărăcie din 2008 și să scadă sărăcia în rândul copiilor.     

 

 

 

  

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: