Noi in Spania
 

Șmecherii din cauza problemelor cu programarea pentru extranjería

zoom Șmecherii din cauza problemelor cu programarea pentru extranjería

7 noiembrie 2019

Avocatul Poporului, Francisco Fernández Marugán, a recomandat să se revizuiască „urgent” aplicația informatică pentru programări pentru procedurile legate de străini și să se analizeze dacă este necesar o creștere a numărului angajaților în birourile unde se realizează aceste proceduri din cauza „numărului important de plângeri” din Madrid, Barcelona, Girona, Valencia, Murcia, Sevilla, Alicante și Palma de Mallorca. Lentoarea sistemului a dus și la înmulțirea șmecheriilor.

După cum informează Avocatul Poporului, întârzierile în realizarea procedurilor a făcut ca persoanele interesate să apeleze la locutorios, gestorías, unde, cu mijloace informatice performante, se obțin programări într-un mod masiv, „persoanele fizice  nemaiputând să beneficieze de acestea”. 

„Ei toată ziua asta fac, au un sistem cu ajutorul căruia știu când sunt programări disponibile și când se epuizează. Încasează 30 de euro per programare și 50 de euro pentru o programare urgentă”, a explicat, pentru El Periódico, Gilma, originară din Honduras, de 16 ani în Spania și care anul trecut a obținut naționalitate spaniolă, dar ale cărei fiice vor acum să își regularizeze situația.  

Funcționare deficitară 

„S-a primit la această instituție un număr important de plângeri cu privire la funcționarea deficitară a sistemului de programări pentru extranjería. În ultimele luni a crescut numărul de provincii unde se detectează aceste dificultăți de acces”, a subliniat Avocatul Poporului.  

După cum a precizat instituția, la început reclamațiile veneau din zone punctuale de pe teritoriul Spaniei, de exemplu, din Madrid sau Barcelona.

Pe 4 octombrie circa 70 de persoane s-au reunit la intrarea în Biroul pentru Străini din Madrid pentru a denunța că sistemul de programări pentru a solicita arraigo sau regrupare familială, între alte proceduri, funcționează „prost”, iar străinii trebuie să aștepte între trei și șapte luni ca să obțină o programare.  

Strigând „Sin cita no hay derecho”, aceste persoane au denunțat că este o „rușine” să nu li se dea programare deoarece acest lucru le împiedică să își regularizeze situația ca să poată să se angajeze, de exemplu.    

Charly încearcă de aproape cinci luni să obțină programare

Charly, un tânăr de 28 de ani din Ghana, a fost unul dintre protestatari. Purta o pancartă cu mesajul ¿pa' cuándo?.  A venit în Spania acum trei ani în căutarea „unei vieți demne” și a unei munci ca să câștige bani ca să își ajute familia. Acum cineva vrea să îi facă contract ca să muncească în construcții, dar trebuie să ceară arraigo, însă nu poate să obțină programare.   

„În acest proces îndeplinesc toate condițiile, am făcut tot ce mi-a cerut Extranjería, dar nu am programare; de aproape cinci luni încerc să o obțin, și ziua, și noaptea, dar este imposibil. Intru pe pagina web, mă întreabă pentru ce vreau programare, scriu numele și prenumele, dar de fiecare dată sunt anunțat că nu se mai pot da programări, că trebuie să încerc mai târziu”, explică.   

Avocatul Poporului spune că această lipsă de programări afectează într-un mod similar toate procedurile relaționate cu cetățenii străini: minori, cetățeni comunitari și rudele lor, străini în régimen general de extranjería sau solicitanți de azil. De asemenea, informează că în acțiuni realizate în diferite delegații și subdelegații ale Guvernului, li s-a zis că originea problemei este reprezentată de „lipsa de personal și de mijloace materiale suficiente pentru a face față solicitărilor, de aceea se dă un număr mai mic de programări față de nevoile existente”.

Totuși, declară că nu pare ca această impresie să o aibă și Secretariatul de Stat pentru Politică Teritorială, din Ministerul de Politică Teritorială și Funcția Publică. Drept exemplu pentru cele denunțate mai înainte, a semnalat că în cazul Barcelonei, în 2018, această instituție a informat că sunt funcționari suficienți în această subdelegație a guvernului.    

Abordarea problemei     

Avocatul Poporului înțelege că „există instrumente informatice disponibile care ar permite abordarea imediată a acestei probleme”. De asemenea, consideră că ar putea permite identificarea cazurilor în care se obțin programări în mod fraudulos, chiar prin delict.    

Francisco Fernández Marugán subliniază că situația actuală afectează „sute de mii de persoane care în majoritatea cazurilor au rezidența de ani de zile în Spania”, și de aceea recomandă să se revizuiască „urgent” aplicația informatică pentru acordarea de programări pe sediul electronic al Administrațiilor Publice, luându-se măsurile tehnice necesare pentru garantarea dreptului cetățenilor de a solicita și obține la timp și în forma prevăzută de lege o programare.  

De asemenea,  recomandă și o analizare a schemei de personal care realizează procedurile pentru străini în delegațiile și subdelegațiile Guvernului  din     Madrid, Barcelona, Girona, Valencia, Murcia, Sevilla, Alicante și Palma de Mallorca.

Avocatul Poporului consideră că analiza în cauză nu poate lua ca unică variabilă timpii medii de rezolvare a dosarelor sau numărul acestora pe care trebuie să le rezolve fiecare funcționar, ci trebuie și să compare numărul de programări restante sau numărul de străini din provincia în cauză și care au documente de rezidență ori au făcut solicitări de azil.     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: