Noi in Spania
 
alexandriongroup

Lucrătorii pe cont propriu se pensionează cel mai târziu și au pensia cea mai mică

zoom Lucrătorii pe cont propriu se pensionează cel mai târziu și au pensia cea mai mică

21 noiembrie 2019

Pensia (pensión de jubilación) medie a celor 1.304.456  de lucrători pe cont propriu depășește foarte puțin suma de 762 de euro, în timp ce pensia angajaților a fost în luna septembrie de 1.286 de euro.

Evoluția acestora în ultimii cinci ani a fost inegală. În timp ce pensia (pensión de jubilación) medie a lucrătorilor pe cont propriu a urcat în această perioadă cu 69 de euro, cea a foștilor angajați a crescut cu 111 euro.    

Lucrătorii pe cont propriu se pensionează în medie la 65,6 ani, în timp ce persoanele care au lucrat ca angajați o fac la 64,4 ani, iar cei de pe mare se pensionează în medie la 60,3 ani.  

Recent conducerea Uniunii Profesioniștilor și Lucrătorilor pe Cont Propriu a atras atenția partidelor politice că aceasta este marea problemă care trebuie soluționată pentru colectivul lucrătorilor pe care îi reprezintă. „Ce familie se poate întreține cu pensia pe care o primește cineva care a lucrat ca autónomo?” se întreabă aceasta.   

Este necesar să se ia decizii care să rupă această tendință, iar în acest sens fiecare trebuie să facă un efort, atrage atenția conducerea Uniunii Profesioniștilor și Lucrătorilor pe Cont Propriu. Cei care lucrează ca autónomos trebuie că facă un efort contributiv, dar și din partea administrației este nevoie de un impuls, trebuie să se creeze facilități fiscale care să fie atrăgătoare pentru a se ajunge la acest efort contributiv adițional către sistem.           

Într-un comunicat, conducerea Uniunii Profesioniștilor și Lucrătorilor pe Cont Propriu a informat că este nevoie urgentă de organizarea unei campanii de sensibilizare care să arate clar avantajele pe care le vor avea lucrătorii pe cont propriu care vor realiza o contribuție economică mai mare la bazele lor de cotizare și, desigur, este vital ca pentru acest colectiv să se implementeze un sistem echitabil care să ajusteze cotizațiile la veniturile sale reale.

Sistemul actual penalizează lucrătorii pe cont propriu cu venituri mici, în timp ce îi favorizează pe cei care cu venituri mai ridicate. Se atrage atenția că trebuie să se facă o schimbare a modelului de cotizare, deoarece cel actual este depășit în principiul său elementar. Sistemul nu este corect, mii de autónomos fac un efort peste posibilitățile lor și alte mii cotizează mai mult decât ar trebui, acumulează capital și contractează asigurări de pensionare și planuri de pensii private în detrimentul unei mai mari cotizări la sistemul public. 

În acest sens, Eduardo Abad, președintele Uniunii Profesioniștilor și Lucrătorilor pe Cont Propriu, a declarat: „Cerem partidelor fermitate în luarea de decizii, responsabilitate socială și politică și soluții la problemele urgente, lucrătorii pe cont propriu au nevoie de un guvern responsabil, care să impulsioneze reformele necesare și să termine cu inegalitățile”.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: