Noi in Spania
 

Schimbările cu privire la pensii din ianuarie 2020

zoom Schimbările cu privire la pensii din ianuarie 2020

19 decembrie 2019

Din ianuarie 2020 se schimbă unele condiții pentru pensionare (jubilación). Dacă până acum vârsta de pensionare era 65 de ani – dacă s-a cotizat timp de 36 de ani și 9 luni sau mai mult –, lucrătorii care vor vrea să se pensioneze anul viitor vor trebui să verifice mai întâi dacă îndeplinesc o serie de condiții. Cei care au cotizat o perioadă de 37 de ani sau mai mult vor putea să se pensioneze la 65 de ani, în timp ce lucrătorii care au cotizat mai puțin de 37 de ani vor trebui să aștepte până la împlinirea vârstei de 65 de ani și zece luni, după cum a informat Ministerul Muncii.

Până anul acesta, te puteai pensiona la 65 de ani și opt luni în cazul în care ai cotizat mai puțin de 36 de ani și 9 luni. 

Pentru a se asigura pensiile în următoarele decenii, această perioadă de cotizare va crește – cel puțin – până în 2027, când se prevede ca vârsta de pensionare să ajungă să fie de 67 de ani în cazul în care s-a cotizat mai puțin de 38 de ani și șase luni.

Calcularea pensiei

O altă schimbare ce se va aplica începând cu anul 2020 se referă la cuantumul pensiei, care în 2019 s-a calculat împărțindu-se la 308 bazele de cotizare ale persoanei interesate pe durata celor 264 de luni imediat anterioare lunii de dinaintea pensionării.  

Totuși, din ianuarie se vor avea în vedere 23 de ani, nu 22, și se vor împărți la 322 bazele de cotizare din cele 276 de luni imediat anterioare.

Pensionare parțială

Pe de altă parte, și în cazul pensionării parțiale vor fi schimbări din 2020. Dacă anul acesta vârsta cerută era de 61 de ani și 8 luni când s-a cotizat minimum 34 de ani și 9 luni, anul viitor vârsta cerută crește cu două luni, până la 61 de ani și 10 luni și va trebui să se fi cotizat timp de 35 de ani sau mai mult. În cazul în care lucrătorul are 33 de ani cotizați, vârsta necesară pentru pensionarea parțială urcă până la 62 de ani și 8 luni, cu patru luni mai mult decât în 2019.

Stimulente pentru amânarea pensionării   

Pe 5 decembrie, Banca Națională a Spaniei a avertizat că îmbătrânirea începe să fie o problemă „deosebit de intensă” în Spania și că îmbunătățirea pieței muncii nu va fi suficientă pentru corectarea deficitului pe care îl prezintă sistemul de Securitate Socială și de aceea a cerut să se îmbunătățească stimulentele pentru amânarea voluntară a vârstei de pensionare și ca sectorul financiar și de asigurări să studieze opțiuni de produse financiare pentru ca persoanele în vârstă să poată obțină bani prin intermediul imobilelor pe care le au.     

Directorul general pentru Economie și Statistică din această instituție, Óscar Arce, a atras atenția să retragerile de pe piața muncii sub vârsta de 65 de ani reprezintă 40% din total și nu există o creștere semnificativă în ponderea pensionarilor de 66 de ani, deși vârsta efectivă de pensionare a urcat cu puțin peste 6 luni din 2008.  Arce consideră că reforma din 2011 a implicat o reducere a pensionărilor la 62 de ani sau mai puțin, dar în același timp, o creștere relativ importantă la pensionările lucrătorilor de 63 și 64 de ani, deși nu atât de mult a celor peste 65 de ani.       

O analiză actuarială realizată de Banca Națională a Spaniei arată că sistemul de pensii generează un randament real așteptat de peste 2% pentru un lucrător care a cotizat timp de 39 de ani.    

Cum este gândită, cu bonificații trimestriale pentru lucrătorii cu vârste sub 65 de ani și actualizarea stimulentelor pentru ani compleți începând cu această vârstă, amânarea vârstei de pensionare „nu generează un stimulent mai important în ceea ce privește rentabilitatea”, a subliniat Arce.   

„Cu un sistem supus presiunii și dacă se dorește din punct de vedere social să se mărească presiunea pe sistem, poate să merite să se studieze opțiuni pentru îmbunătățirea stimulentelor pentru cei care ar vrea să rămână mai mult timp în câmpul muncii”, a adăugat. Astfel, a insistat asupra opțiunii de a se studia aplicarea unor stimulente mai atractive pentru prelungirea voluntară a rămânerii în câmpul muncii, deoarece „opțiunea există, dar nu este suficient stimulată”.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: