Noi in Spania
 
alexandriongroup

Șapte noutăți de avut în vedere dacă vă luați concediu medical

24 iulie 2014

Consiliul de Miniștri a aprobat, pe 19 iulie, Decretul Regal cu privire la gestionarea incapacității temporare în primul an și proiectul de lege al companiilor de asigurări (mutuas). În practică sunt noutăți dacă vă luați concediu medical pentru o boală comună: 

Medicul de la Seguridad Social continuă să aibă ultimul cuvânt cu privire la ieșirea din concediul medical (alta).

Noua lege prevede să fie întotdeauna specialiștii din sistemele publice de sănătate sau de la Seguridad Social cei care au ultimul cuvânt pentru a acorda ieșirea din concediul medical a lucrătorilor, pentru ca aceștia să revină la postul de muncă odată ce sunt bine. Inițial Executivul vorbise de posibilitatea ca ieșirea din concediul medical să poată fi dată și de companiile de asigurări, însă într-un final nu s-a stabilit acest lucru.  

Lucrătorii nu vor trebui să meargă la fiecare 7 zile după parte

Angajații în concediu medical nu vor mai trebui să se deplaseze la policlinică la fiecare șapte zile pentru a-și lua buletinul medical (parte). Cu noua lege, buletinele medicale vor fi conforme cu prevederile supravegherii clinice. Odată cu noua lege, medicii vor avea la dispoziție niște tabele orientative cu durata standard a concediilor medicale conform afecțiunii lucrătorului, vârstei și serviciului acestuia. Astfel, concediul medical minim va fi de cinci zile, iar în acest caz se va putea emite certificatul de baja și alta în cadrul aceleiași consultații.    

Dacă se estimează că durata incapacității temporare va fi între cinci și 30 de zile, certificatul de confirmare a intrării în concediul medical va trebui să fie emis la fiecare două săptămâni; dacă se prevede că procesul va dura între 31 și 60 de zile, certificatul de confirmare se va da la fiecare 28 de zile; în cazul afecțiunilor de lungă durată, de peste 61 de zile, confirmarea certificatului medical se va emite din 35 în 35 de zile.  

Companiile de asigurări (mutuas) pot sugera sistemului de Protecție Socială ieșirea din concediul medical a lucrătorului

Când consideră că beneficiarul concediului medical poate să nu fie împiedicat să-și facă munca la serviciu, companiile de asigurări vor putea face propuneri motivate de ieșire din concediul medical adresate inspecției medicale din cadrul serviciilor publice de sănătate. Inspecția medicală va trebui să comunice companiei de asigurări și Institutului Național de Protecție Socială (INSS), în termen de 5 zile lucrătoare emiterea certificatului de ieșire a lucrătorului din concediu medical sau negarea acestuia. Dacă Serviciul Public de Sănătate nu este de acord cu propunerea companiei de asigurări de scoatere a lucrătorului din concediul medical sau nu răspunde în termenii ceruți de lege, mutua va putea să solicite la INSS scoaterea din concediul medical, care va trebui să răspundă în 4 zile.    

Se stabilește un regim tranzitoriu în ceea ce privește termenele în care trebuie să se primească răspuns pe durata celor 6 luni de după intrarea în vigoare a acestui decret regal, în așteptarea intrării în vigoare a legii companiilor de asigurări. În această perioadă, în cazul sistemului public de sănătate, va fi de 11 zile, iar în cel al INSS, de 8.     

Companiile de asigurări vor putea controla din prima zi persoanele în concediu medical     

Companiile de asigurări vor putea să facă verificări încă din prima zi de concediu medical; până acum o puteau face doar începând cu a șaisprezecea zi. Conform Executivului, obiectivul noii prevederi este reducerea fraudei și a absenței de la serviciu. 

Ce se întâmplă dacă un lucrător nu se prezintă la controlul medical?

Conform celor aprobate în bugetele generale ale Statului în 2014, se regularizează posibilitatea suspendării banilor când lucrătorul nu se prezintă la un control medical.

Dacă în termen de 4 zile lucrătorul nu și-a justificat corect absența, se va încheia situația de incapacitate temporară. Astfel, dacă absența are o cauză justificată, plata concediului medical nu se suspendă automat, cum se întâmpla înainte de modificare.

Se simplifică concediile medicale pentru lucrătorii pe cont propriu

Legea companiilor de asigurări simplifică formalitățile pentru obținerea plății pentru întreruperea activității pentru care cotizează lucrătorii pe cont propriu. 

Ministrul muncii, Fátima Báñez, a remarcat, pe 18 iulie, că 80% dintre solicitări erau respinse din cauza unui sistem prea rigid și pentru că era dificil să se justifice pierderile. Executivul speră ca noul cadru regulator să ușureze intrarea în concediu medical a lucrătorilor pe cont propriu.   

Firmele vor putea să aplice pentru deduceri relaționate cu incapacitatea temporară

Norma stabilește obligativitatea de a declara în certificatul de concediu medical durata probabilă a incapacității temporare și data noului control medical. În plus, serviciile publice de sănătate vor transmite telematic zilnic certificatele de baja și alta către INSS, iar de la acesta către companiile de asigurări când acestea sunt responsabile de protecția lucrătorului. Datorită acestui proces, din primul moment firmele vor putea să controleze deducerile ce se fac din banii plătiți pentru incapacitate temporară când virează cotizațiile către Seguridad Social.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii:


  1. ovidiu habeanu 02/08/2018

    cine plateste medicalu daca am numai trei zile de medical.?