Noi in Spania
 

Lotul feminin de gimnastică al României a ratat calificarea directă la Olimpiadă

Lotul feminin de gimnastică al României a ratat calificarea directă la Olimpiadă

29 octombrie 2015

Echipa feminină de gimnastică a României a ratat, pe 24 octombrie, calificarea directă la Olimpiada din 2016 şi ar urma să participe, în premieră, la turneul preolimpic. Nadia Comăneci a vorbit despre eşecul lotului, multipla campioană afirmând, într-un interviu pentru Federația Internațională de Gimnastică (FIG), că se simte tristă pentru gimnastele tricolore, pe care le-a simţit panicate după accidentările survenite în lot. Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat pentru Mediafax că nu a văzut fetele concurând „aşa de slab” niciodată.

Echipa feminină a României a fost eliminată dintr-o finală a unei competiţii majore, de data aceasta la Campionatele Mondiale de la Glasgow, pentru prima dată de la ediţia din 1972 a Jocurilor Olimpice. La Glasgow, echipa tricoloră a avut de suferit în urma accidentărilor Cătălinei Ponor şi Anamariei Ocolişan, care nu au mai fost înscrise în competiţie, arată forul internaţional de profil pe pagina oficială, în debutul unui interviu cu Nadia Comăneci, care se află la Mondiale.

„Mă simt atât de tristă pentru ce s-a întâmplat, pentru că totul a început cu accidentarea Cătălinei Ponor şi nu e aici. Am fost cu echipa când şi Anamaria Ocolişan s-a accidentat la gleznă şi am simţit o mare panică în interiorul echipei. Şi, chiar dacă încerci să nu te gândeşti la asta, e greu să nu o faci. Am avut puţin timp cu ele şi le-am spus: Sunteţi aici după atât de multe ore în sală, hai să vedem ce puteţi mai bine, să nu aveţi în minte că vreţi locul 1 sau 2, doar faceţi ce puteţi mai bine. Simţeam că sunt panicate. Toate au plâns ieri (vineri, după evoluţia din calificări – n.r.). (…) Mi-a părut rău pentru ele”, a spus Nadia Comăneci.

Preşedinte FRG: Nu am văzut niciodată gimnastele concurând aşa de slab; e o premieră nefastă

„Nu ştiu ce pot spune după ziua de ieri în care am văzut fetele concurând aşa de slab. Nu le-am văzut niciodată aşa. Încă avem concurs, încercăm să maximizăm ce se mai poate, după ratarea cu echipa feminină. A fost o zi nefastă, asta e realitatea. Nu le-am văzut niciodată concurând în acest fel. Această ratare face calificarea la JO mai grea, dar nici nu ne gândim că nu vom fi acolo şi să ne schimbăm strategia privind ce dorim la JO. Sunt multiple exemple de acest fel, la ratare mă refer, nu doar în gimnastică şi nu doar în cazul României. De exemplu, Germania a bătut Brazilia cu 7-1 la Cupa Mondială de fotbal, anul trecut, se întâmplă, şi atunci a fost un şoc, dar viaţa sportului merge mai departe”, a spus Stoica.

Preşedintele FR Gimnastică a făcut referiri şi la moralul gimnastelor care vinerea trecută, după evoluţia slabă din calificări, au plâns.

„Ştiţi cum se spune: noi o facem, noi o dregem. Fetele nu pot fi fericite, sigur că sunt afectate, şi-au dat seama că au ratat ceva foarte important. Toată suflarea gimnasticii e în şoc, dacă pot spune aşa, dar e alături de România. Din păcate, necalificarea directă la JO este o premieră nefastă pentru noi şi am vrea să nu se repete asta vreodată. E un moment greu, să ne spălăm pe faţă cu apă rece şi să ne ridicăm, să luptăm în continuare”, a precizat Adrian Stoica.

El a făcut o comparaţie cu evoluţia gimnastelor de la ultimul concurs înaintea CM, Cupa Novara din Italia, câştigată de România.

„Dacă evoluau acum aşa cum au făcut-o la concursul din Italia, erau pe locul 2 sau 3. Ajunge doar să comparăm nu doar notele, ci şi siguranţa pe care au avut-o. Ieri (vineri – n.r.) nu s-a putut, a fost o zi nefastă pentru întreaga echipă. Iau asupra mea totul după acest rezultat, iau în cârcă şi înjurăturile, cum se spune, dar cert este că tot noi trebuie să reglăm ce s-a întâmplat”, a conchis preşedintele FR Gimnastică, cel care conduce delegaţia României la Campionatele Mondiale de la Glasgow.

Echipa feminină de gimnastică a României a ratat, sâmbăta trecută, calificarea directă la JO din 2016, fiind pe locul 9 după 7 subdiviziuni din 12, în calificări la CM de la Glasgow, în condiţiile în care doar primele 8 clasate acced direct la JO, şi ar urma să participe, în premieră, la un turneu preolimpic de calificare.

Clasamentul pe echipe, după cele şapte subdiviziuni, este următorul: 1. Rusia (231.437 puncte), 2. Marea Britanie (227.162), 3. China (225.127), 4. Italia (224.452), 5. Japonia (223.863), 6. Canada (222.780), 7. Brazilia (221.861), 8. Germania (219.961), 9. România (217.220), 10. Spania (210.094), 11. Polonia (208.527), 12. Coreea de Nord (207.987), 13. Suedia (206.262) şi 14. Austria (201.793).

Campionatele Mondiale de gimnastică din 2015 sunt găzduite, în premieră, de Glasgow, între 23 octombrie şi 1 noiembrie, şi includ concursurile de calificări, finale pe echipe, la individual-compus, precum şi pe aparate.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: