Noi in Spania
 

Gigi Becali a pierdut definitiv marca Steaua

Gigi Becali a pierdut definitiv marca Steaua

11 decembrie 2014

Gigi Becali a pierdut definitiv marca Steaua, pe 3 decembrie. Decizia este irevocabilă.   Situaţia produsă după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este foarte complicată la prima vedere. Întrebarea logică este ce se va întâmpla de aici încolo. La ea au răspuns surse ProSport, care susţin că MApN este interesat să scoată mai mulţi bani de la Gigi Becali. Cel mai probabil, reprezentanţii Armatei se vor aşeza la masa negocierilor cu cei ai Stelei şi vor discuta pentru folosirea mărcii în schimbul unei sume de bani. Aceeaşi variantă a fost anunţată şi de Duckadam, în luna septembrie a acestui an.

Alte surse ProSport susţin că Gigi Becali a reacţionat foarte nervos când a aflat decizia Înaltei Curţi. Conform acestora, Becali nu este dispus, momentan, să negocieze cu Armata folosirea în continuare a mărcii Steaua în schimbul unei sume de bani. Planul lui Gigi Becali este să schimbe emblema şi nuanţa culorilor şi să se folosească de palmaresul Stelei din 2004 (când a preluat clubul) şi până în prezent.

Echipa Steaua Bucureşti a evoluat, pe 7 decembrie, în meciul de pe teren propriu cu CSMS Iaşi, în etapa a XVII-a a Ligii I, fără însemnele clubului pe tricouri, numele şi emblema lipsind şi de pe tabela de marcaj.

Pe tabela de marcaj, în locul siglei Stelei a apărut doar un chenar alb pe fond negru, sub care scria „Gazde”.  Nici fotbaliştii Stelei nu au avut însemnele clubului. Pe echipamente s-a lipit o bandă adezivă neagră pentru a se acoperi însemnele FC Steaua.

În plus, crainicul de la stadionul Stelei nu a folosit numele echipei, ci titulatura „formaţia campioană”. Numele Steaua şi sigla grupării bucureştene au lipsit şi de pe foaia de joc, iar conducerea clubului a luat decizia să acopere numele echipei cu bandă neagră inclusiv pe îmbrăcămintea oficialilor.

Marca Steaua, conflict mai vechi între Armată şi Becali

Clubul sportiv Steaua a înregistrat marca „Steaua Bucureşti” în anul 1996, iar în ianuarie 2004 Becali a avut prima tentativă de a pune mâna pe numele şi sigla clubului roş-albastru. A fost refuzat de generali, dar nu a dat înapoi. A apelat la prietenul său Teia Sponte, care conducea Asociaţia de Fotbal Steaua Bucureşti, preluată de la Viorel Păunescu. Acesta i-a dat în cesiune marca, totul întâmplându-se fără acordul clubului sportiv. În 2006 s-a votat dizolvarea asociaţiei lui Teia Sponte, iar marca a rămas în mâinile clubului de fotbal Steaua Bucureşti, condus de Gigi Becali.

În luna septembrie a acestui an, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a decis că CS al Armatei este singurul care poate să folosească marca Steaua. Valeriu Argăseală, preşedintele clubului fotbalistic, susţinea atunci că este o eroare a OSIM, care va din însă îndreptată, iar FC Steaua are drept de folosinţă a mărcii până în 2014:

„În 2004, noi am făcut cerere de înregistrare a mărcii şi s-a aprobat. Am făcut şi cerere de prelungire a mărcii FCSB. În 28 februarie 2014, în buletinul OSIM-ului s-a publicat prelungirea mărcii în proprietatea FC Steaua Bucureşti până în 2024. Se poate vedea de departe că este o greşeală fără scuze şi că trebuie anulată această acţiune a OSIM-ului, nimic mai mult. Eu nu simt această presiune, este total ilogică, lipsită de sens şi fără suport comiterea unei greşeli de această manieră. Eu chiar am vorbit cu preşedintele clubului CSA şi mi-a spus că lucrurile se vor rezolva şi că nu trebuie să fim îngrijoraţi. Nu este chiar nici un pericol. A fost o acţiune în justiţie a CS al Armatei, probabil că este cineva care vrea să întreţină acest subiect, care naşte discuţii”, spunea atunci Valeriu Argăseală.

Instanţa supremă a anulat, miercurea trecută, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua Bucureşti înregistrată de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, în procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat, prin decizia de pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.

Clubul de fotbal deţinut de Gigi Becali a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de cel dintâi.

Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: